Hyppää pääsisältöön

Jules ja Jim, Truffaut ja naiset

Francois Truffaut: Jules ja Jim. Elokuvajuliste.
Jules ja Jim -elokuvan juliste. Francois Truffaut: Jules ja Jim. Elokuvajuliste. francois truffaut,Teemalauantai

Teemalla perehdytään yhteen Ranskan uuden aallon ihanimmista elokuvista. Jules ja Jim -elokuvan jälkeen nähdään uusi ranskalainen tv-dokumentti Truffaut ja naiset.
Teemalauantaissa alun perin esitetty kokonaisuus uusitaan sunnuntaina 9.10.2016 kello 18–21.

François Truffaut'n ohjaama Jules ja Jim on ranskalaisen elokuvan kauneimpia saavutuksia. Se on samalla modernia kerrontaa ja klassinen kolmiodraama maailmansodan myrskyistä, kahdesta miehestä ja heidän kohtalokkaasta naisestaan. Se on kepeä ja kipeä, surullinen komedia ja hauska tragedia tunteiden turbulenssista sekä rakkauden ja ystävyyden ristiriidoista.

Elokuva pohjaa Henri-Pierre Rochén samannimiseen, osittain elämäkerralliseen romaaniin, joka ilmestyi vuonna 1953. Kirjaan ihastunut Truffaut haaveili tekevänsä siitä esikoiselokuvansa. Toisin kävi, väliin tuli 400 kepposta ja koko elokuvamaailman kuonat pois huuhtonut nouvelle vaugue, Ranskan uusi aalto.

Francois Truffaut ja Jeanne Moreau. Kuva Jules ja Jim -elokuvan kuvauksista. Tv-dokumentin Truffaut ja naiset pressikuva..
Truffaut ja Moreau Jules ja Jim -elokuvan kuvauksissa. Francois Truffaut ja Jeanne Moreau. Kuva Jules ja Jim -elokuvan kuvauksista. Tv-dokumentin Truffaut ja naiset pressikuva.. truffaut ja naiset,Teemalauantai

Tammikuussa 1962 ensi-iltansa saanut Jules ja Jim on Truffaut'n kolmas pitkä ohjaus. Se on elokuvailmaisua vapauttaneen ja keventäneen uuden aallon harvoja periodidraamoja. Truffaut onnistuikin tuomaan kosolti raikkautta ja uutta ilmaisua 1900-luvun alusta kertovaan tarinaan. Elokuvan kuvasi Jean-Luc Godardin vakiokuvaaja Raoul Coutard, mies joka kirjaimellisesti vei kamerat kadulle.

Jules ja Jim kertoo kahdesta ystävyksestä, jotka rakastuvat samaan naiseen Pariisissa ennen ensimmäistä maailmansotaa. Oskar Werner on itävaltalainen Jules ja Henri Serre on ranskalainen Jim. Nainen heidän välissään on mystinen Catherine, jota Jeanne Moreau esittää.

Ystävyys, rakkaus ja niihin liittyvä kärsimys kestävät 20 vuotta. Välissä on myös ensimmäinen maailmansota, joka heittää Julesin ja Jimin eri puolille rintamaa, mutta sekään ei murra miesten syvää ystävyyttä.

Suurenmoisen musiikin sävelsi Georges Delerue. Parhaiten elokuvasta kuitenkin muistetaan Jeanne Moreaun esittämä laulu Le tourbillon, jonka kirjoitti Serge Rezvani.

Elokuvan jälkeen esitetään tv-dokumentti Truffaut ja naiset (Truffaut l'insoumis), muotokuva rakastetusta ranskalaisesta elokuvaohjaajasta, hänen elokuvistaan, kapinallisesta puolestaan, lapsuudestaan, elämästään ja rakkauksistaan.

Truffaut'ta muistelevat muun muassa ensimmäinen puoliso Madeleine Morgenstern ja lapsuudenystävä Claude Vega sekä työtoverit Jean Gruault, Claude de Givray, Liliane Siegel ja Jean-Francois Stévenin. Mukana on runsaasti elokuvanäytteitä 400 kepposesta Kesyttömään ja Taskurahoihin, Julesista ja Jimistä Viimeiseen metroon.

Arkistopätkissä puhuvat myös Truffaut itse, tämän suuret tähdet ja entiset rakastetut Jeanne Moreau ja Catherine Deneuve, Truffaut'n alter ego Jean-Pierre Léaud sekä Jean Renoir, joka sanoo kauniisti: "Eniten olen tuntenut veljellistä kateutta Truffaut'ta kohtaan Julesin ja Jimin takia."

Francois Truffaut ohjaa elokuvaa Jules ja Jim. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Jules ja Jim.
Francois Truffaut (1932-1984). Francois Truffaut ohjaa elokuvaa Jules ja Jim. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Jules ja Jim. olipa kerran... jules ja jim,elokuvaohjaajat

"Hänen naurunsa on jotain aivan ihmeellistä, hän nauraa kuin lapsi", sanoo Jeanne Moreau. Moreau toteaa myös, että Truffaut tuo hänelle mieleen varhaisnuoruuden. Lapsuus ja varhaisnuoruus olivat Truffaut'n elämässä onnetonta ja rakkaudetonta aikaa. Elokuvista tuli hänen pakopaikkansa.

Truffaut itse kertoo antavansa elokuvissaan automaattisesti naisille vahvemman roolin, sillä "miesten toimet tuntuvat minusta aina täysin lapsellisilta".

Entä se kapinallisuus? Truffaut halusi elää porvarillista säntillistä elämää, mutta taiteilijana hän koki tehtäväkseen "vastustaa yhteiskuntaa": "Taiteilijan on oltava se, joka kyseenalaistaa, joka ui aina vastavirtaan, joka epäilee."

Truffaut kuoli vuonna 1984 vain 52-vuotiaana.

Jules ja Jim sekä Truffaut ja naiset esitettiin alun perin yhdessä Teemalauantaissa 14.11.2015.

Teema 9.10.2016

  • Klo 18.00 Jules ja Jim (Jules et Jim), Ranska 1961. Ohjaus François Truffaut. Pääosissa Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre, Marie Dubois.
  • Klo 19.45 Truffaut ja naiset (Truffaut l'insoumis), Ranska 2014. Tv-dokumentti, ohjaus Alexandre Moix.

Juttuun on muutettu uusintatiedot 19.9.2016.

Francois Truffaut: Jules ja Jim. Elokuva vuodelta 1961.
Jules, Jim ja Catherine. Francois Truffaut: Jules ja Jim. Elokuva vuodelta 1961. francois truffaut,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa