Hyppää pääsisältöön

Kahden ajan pluralismit

Ovelasta inspiroitumisesta ja fiksusta äärimmäisten asioiden yhteensovittamisesta syntyy hyvä ECM-levy. Carlo Gesualdo on isossa kuvassa säveltäjä, jonka merkitystä pohtiessa rationaalisuus unohtuu helposti. Aikalaisemme Brett Dean ja Erkki-Sven Tüür ovat muovanneet renessanssitekijän perinnöstä sillanrakennusta ja saaneet laadukasta virolaismuusikoiden työtä kaiken koristeeksi.

Gesualdo-teemaisen ECM-levyjulkaisun kansikuva.
Gesualdo-teemaisen ECM-levyjulkaisun kansikuva. carlo gesualdo
Yhteyttä ei tarvitse vääntää väkisin. Gesualdon madrigaalien kromaattinen taipumus on sellaista myrkkypulveria, että miehen äänenkuljetusrikoksista olisi saanut myöhempien vuosisatojen tuomioistuimissa todellisen tapauksen. Valtaapitävä voima vei musiikkikäytännön loitommalle hänen Gesualdon tavaramerkistä.

Yleensä ajatellaan, että vasta nykymusiikki elää äärimmäisen pluralistista vaihetta. Teoksiaan ympäri maailmaa ja paljon esitettäväksi saanut Tüür on esimerkki säveltäjästä, joka tiedostaa, kuinka olisi voinut valita oman persoonatyylinsä toisin. Tätä toista polkua on kuultavissa niin ikään osana Gesualdo-levvä.

Tüürin pohjimmainen eetos paljastuu teoksessa Psalmody, jossa hän rikkoo esimerkiksi djembe-rummun käytöllä yksioikoista käsitystä siitä, mitä moni pitää ainoana barokkia edeltäneenä musiikkina. Taitava rytmiikkapeli kilvoittelee tiedostetusti minimalismin amerikkalaisen valtavirran kanssa. Merkitysten kirjo sekoittuu entisestään, kun hän ilmentää omaa rockmuusikon taustaansa – siis aivan persoonatyylin kulmakivenä – eksoottisesti kilahtelevan sähköpianon soinneilla. Tüür on punninnut tarkkaan, että nimenomaan instrumentaatio on rock-puolen käyttökelpoisin kädenojennus klassiselle perinteelle. Tämä filosofinen arvokkuus on niin ehtaa ECM-levy-yhtiötä kuin olla ja voi.

Varsinainen silta levyllä on Brett Deanin tribuutti Carlo, jossa 1600-luvun alun madrigaali heitetään äänisumuun. Detaljitaso on täynnä monimutkaisia rytmejä. Inspiroituminen kantaa pitkälle. Tallinnalaisten kireän vakavamielinen jousisointi on huolellisuuden suhteen erinomaista. Ajatukseltaan näin kirkkaita levyjä pitäisi julkaista enemmän.

"Gesualdo". Carlo Gesualdo: Moro lasso; O crux benedicta, Brett Dean: Carlo, Erkki-Sven Tüür: L'ombra della croce; Psalmody. - Tallinnan kamariorkesteri ja Viron filharmoninen kamarikuoro/Tõnu Kaljuste. (ECM 2452)

Kuuntele Uudet levyt 13.11.2015, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.