Hyppää pääsisältöön

Katja "Project Mama" Lahti: Alkoholikeskustelu kaipaa kohtuutta

Marja Hintikka Live, viini
Marja Hintikka Live, viini Kuva: Katja Lahti marja hintikka live

Lapsiperheet ja alkoholinkäyttö on aihe, joka saa kaikki höristämään korviaan. Suomalainen asenneilmapiiri alkoholia kohtaan on tiukka. Helsingin Sanomien vanhemmuuskyselyssä suurin osa vastanneista oli sitä mieltä, että alkoholia ei saa lasten seurassa juoda paria annosta enempää. Ei, vaikka humaltuminen riippuu täysin ihmisestä ja juomistahdista.

Suomessa on paljon vanhempiensa (tai muiden lähisukulaisten) holtittomasta alkoholinkäytöstä traumatisoituneita ihmisiä, jotka ovat nyt vanhempia. He eivät usko kohtuukäyttöön.

Tämä näkyy keskustelussa.

Hyvin yleinen näkemys on se, että viinilasilliset pitäisi aina nauttia vain aikuisseurassa. Miksi ei voi olla kokonaan ilman, miksi pitää ottaa edes se yksi?

Eikö vastaukseksi riitä, että alkoholi on nautintoaine?

Kysymys siirtää todistustaakan pois syyttäjältä ja vastaaja joutuu puolustuslinjalle, vaikka rapajuopon ja absolutistin väliin mahtuu porukkaa.

Eikö vastaukseksi riitä, että alkoholi on nautintoaine? Riittääkö se, että pyöräilen töihin joka päivä? Viinilasillinen ei vie minua kolmen viikon dokausränniin, kaatuilemaan ja oksentamaan kadulle tai örisemään loukkauksia naapureille. En edes pahoinpitele ketään.

En itse asiassa pahoinpidellyt ketään edes tiimini illanvietossa, vaikka kumosin useammankin lasillisen. Saatoin kyllä laulaa karaokea vähän huonosti.

Toinen kriittinen argumentti alkoholinkäyttöä vastaan liittyy vanhempien antamaan esimerkkiin: lasten pitää nähdä, että hyvää elämää voi viettää myös ilman alkoholia.

Alkoholi ei näyttele pääosaa elämässämme.

Tämä pitää paikkansa. Hyvän elämän mittarit ovat yleensä abstraktimmissa asioissa kuten vapaudessa, oikeudenmukaisuudessa ja ihmissuhteissa. Täysipainoista elämää voi viettää ilman alkoholia siinä missä ilman proteiinirahkaa ja ripsiväriä.

Ymmärtääkseni perheemme lapset näkevät myös sen puolen. Olemme suurimmaksi osaksi selvin päin. Alkoholi ei näyttele pääosaa elämässämme ja sitä nautitaan säännöllisen epäsäännöllisesti ihan riippumatta elämän hyvyydestä, arjesta tai juhlasta. Emme vedä kirkkaita aamupalaksi tai nappaa six packia retkievääksi.

Kolmanneksi psykologit varoittelevat, että vanhemman persoonallisuus voi muuttua vähäisestäkin määrästä alkoholia, mikä voi aiheuttaa lapsessa turvattomuuden tunnetta.

En ole stabiili persoonallisuus edes selvin päin.

Tähän väitteeseen on vaikein vastata. En ole stabiili persoonallisuus edes selvin päin. Esimerkiksi stressaantuneena tai univajeisena olen flunssaviruksen tasoinen hoitaja, äksyilen ja räyhään turhasta.

Myös muutaman vuoden takainen äitini kuolema ja siihen liittyvä pesänselvitysprosessi veivät ajatukset pois lastenhoidosta. Lapsi oli varmasti hämillään, mutta näki myös, että vaikeista ja hyvin itkuisistakin ajoista voi seurata normaalia elämää. Alkoholi vaikuttaa uskoakseni persoonaani paljon vähemmän.

Vaikka lapsuuden perheessäni 70-luvulla kulutettiin erilaisia nautintoaineita monipuolisesti ja joskus liikaakin, ei meitä lapsia laiminlyöty. Kun perusturvallisuus oli kunnossa, vanhemmat saivat laulaa juomalauluja pikkutunneille.

Niin kauan kun ei ole olemassa digitaalista traumamittaria, jolla voisin tarkistaa lasten päivittäisen henkisen tilan, joudun turvautumaan puhumiseen. Puhun niin jauhelihan alkuperästä kuin terveyssiteistäkin ja yritän selittää, mitä tarkoittaa saatananpalvoja.

Kun perusturvallisuus oli kunnossa, vanhemmat saivat laulaa juomalauluja pikkutunneille.

Kerron avoimesti myös alkoholista. Mitä se on ja miksi se on aikuisten juoma.

Salailusta tuskin on hyötyä. Toivon, että avoimuus kannustaa puhumaan kanssani myös siinä vaiheessa, kun elämänohjeita otetaan enimmäkseen vain kaveripiiriltä.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

  • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

    Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

    Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

  • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

    Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

    Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

  • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

    Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

    Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

  • Kestävyysliikunta lihottaa?!

    Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

    Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

  • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

    Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

    Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

  • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

    Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

    Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

  • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

    Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

    Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

  • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

    Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

    Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.