Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Kiitos ei kurahousuille

Julanda keskittyy tunnilla
Julanda keskittyy tunnilla Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda julanda

Opettaja opettaa lapsia, sehän on selvä. Södersundan koulun opettajat väittävät, että lapset opettavat myös opettajia. Tässä koulussa palaute liikkuu molempiin suuntiin.

25 vuotta opettajana työskennelleelle Carina Janssonille ammatinvalinta oli helppo. Hän halusi työskennellä lasten parissa ja pohti tulevaa työpaikkaansa: kouluun vai päiväkotiin?

- Valinta oli lopulta helppo. Koulussa ei tarvitse pukea lapsille kuravaatteita, nauraa Carina Jansson.

Eikä valinta ole kaduttanut. Jansson käväisi Vaasassa opiskelemassa luokanopettajaksi ja palasi sitten takaisin Ahvenanmaalle. Södersundan koulussa on vierähtänyt jo neljä vuotta.

Kiitokset ja kehut lämmittävät

Lankakerä koulun kirjojen päällä
Saiko juuri tämä kerä open ja oppilaan ilahtumaan? Lankakerä koulun kirjojen päällä Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda valkoinen lankakerä
Carina Jansson ja hänen kollegansa keskustelevat paljon oppilaiden kanssa. Ennen vanhaan ajateltiin, että palautteeksi riittää numero todistuksessa kaksi kertaa vuodessa. Tänä päivänä tilanne on kääntynyt toisin päin, palaute kuuluu jokaiseen päivään.

- Tänä aamuna oppilaani hoksasi miten neulotaan, ja sekä poika että minä olimme tästä hyvin iloisia, hymyilee yksi Södersundan opettajista.

Joskus pienellä kehulla on suuri vaikutus, oli sitten kyse kiipeilytelineellä suoritetusta tempusta, kauniista käsialasta tai hyvän huomenen toivotuksesta. Yksi opettaja kokeili poloneesia lasten kanssa ja sai koko luokan hyvälle tuulelle. Toinen sai oppilaiden silmät loistamaan lukemalla heille ääneen.

Parasta on toisen kohtaaminen

- Parasta opettajan työssä on lapsen kohtaaminen. Keskustelut lasten kanssa ja sen näkeminen, miten he oppivat ja innostuvat osaamisestaan, sanoo Carina Jansson.

Parasta opettajan työssä on lapsen kohtaaminen.

Samaa vakuuttavat muutkin opettajat. He näkevät, miten iloiseksi lapsi tulee, kun hänen kuulumisistaan ollaan kiinnostuneita.

- Se, että näkee lapsen oppivan, on opettajalle paras kiitos. Lapsen kehittyminen tuntuu hyvältä. Samasta syystä on mukava tavata entisiä oppilaita ja nähdä, miten he ovat menestyneet, lisää Jansson.

Opettaja tarttuu puhelimeen

Södersundan koulun opettaja Carina Jansson
Carina Jansson opettaa Södersundassa. Södersundan koulun opettaja Carina Jansson Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda carina jansson
- Kodin ja koulun yhteistyöstä ei voi korostaa liikaa, pohtii Carina Jansson. Yleensä löydämme yhteisen sävelen, mutta joskus käy niinkin, ettei vanhempien ja opettajan välille synny luottamusta. Se on todella ikävää, mutta sitä ei tapahdu onneksi usein, sanoo Jansson.

Södersundan koulussa luotetaan hyväksi havaittuihin tapoihin pitää yhteyttä vanhempiin. Puhelimella soitellaan ja kerran viikossa repussa kulkee kotiin viikkokirje. Ihan sellainen perinteinen paperinen.

Ei Ahvenanmaalla sentään viime vuosisataa eletä, vaikkei täällä wilman eikä helmin nimeen vannotakaan. Fronter-alustalta kodit saavat netin kautta tietoa Södersundan koulusta, oppimateriaalista sekä kiinnostavista linkeistä.

- Minulle saa soittaa ja soitan itsekin vanhemmille kun asiaa on, kertoo Jansson. Hän opettaa ensimmäistä luokkaa, ja soitti lukukauden alussa oppilaidensa vanhemmille kertoakseen, miten koulu on lähtenyt käyntiin. Vanhemmat yllättyivät soitosta ja arvostivat sitä.

- Jokainen soittoon käytetty minuutti oli kyllä sen arvoinen, vakuuttaa Jansson.

Varaäiti lohduttaa

Carina Janssonin mielestä opettajan on nykyään hallittava yhä isompia kokonaisuuksia. Opettajan roolikin on muuttumassa, mutta se ei Janssonia pelota.

- Mitä kauemmin olen työskennellyt opettajana, sitä varmemmaksi tunnen itseni tässä työssä. Paljon on tullut uutta, mutta edelleenkin on tärkeää saada lapset oppimaan perusasiat kuten lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan.

Opettaja on lapsen elämässä yksi tärkeimmistä aikuisista.

Koska opettaja on lapsen elämässä yksi tärkeimmistä aikuisista, opettajan rooliin kuuluu välillä myös "varaäidin" rooli. Koulupäivän aikana sattuu ja tapahtuu, ja turvallisen aikuisen lohtua tarvitaan välillä. Myös yhteiskunnan tempo on kiihtynyt, ja sen aistii lapsistakin.

- On silti pidettävä mielessä, että tärkeintä on osata kohdata lapsi, muistuttaa Carina Jansson.

Lue lisää:

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.