Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Mitä kodin aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkopaneeleja rintamamiestalon katolla Hyvinkäällä.
Aurinkopaneeleja rintamamiestalon katolla Hyvinkäällä. Kuva: Jouko Tapper, YLE aurinkosähkö

Kodin aurinkopaneelit voi hankkia valmiiksi asennettuna. Järjestelmätoimittajia on paljon, ja ne kannattaa kilpailuttaa.

Pyysimme suurimmilta aurinkosähkön järjestelmätoimittajilta tarjousta pienestä (3 kWp, 12 paneelia) kotitalouden aurinkopaneelipaketista. Kysyimme kokonaishintaa, joka sisältää paneelit ja muut laitteet, asennuksen sekä arvonlisäveron. Kyselymme tarkemmin alla.

Halvin käyttövalmis paketti maksaa noin 6000 euroa, kallein noin 8500 euroa. Hintaero edullisimman Naps Solar Systemsin ja kalleimman Helenin välillä on siis melkoinen.

Rahan pitäminen katolla on parempi kuin nollakorkoisella pankkitilillä.― Raimo Lovio, professori

Työn osuus hinnasta on suuri, mutta siitä voi saada kotitalousvähennystä, joka näiden esimerkkipakettien kohdalla voi vuonna 2015 olla parhaimmillaan 500–1000 euroa. Vähennys lasketaan työn osuudesta ja sen suuruus saattaa vaihdella vuosittain. Luvut ovat suuntaa-antavia ja yhtiöiden laskemia.

Asennuksen hinta antaa osviittaa myös muun kokoisten järjestelmien osalta. Areva Solarin tekemä asennus on kyselymme edullisin.

JärjestelmätoimittajaKokonaishinta (euroa, sis. ALV.)Työn osuus (euroa)Mahdollinen kotitalousvähennys
Naps Solar Systems59502000900
Areva Solar65001050472,5
Finnwind67001500575
Oulun Energia67401850732,5
Green Energy Finland75722250912,5
Fortum76502045820,25
Helen853525701056,5

Huomaa, että hintakyselyn järjestelmien komponentit ja kokoonpano voivat olla erilaisia.

Asennuksen hinta vaihtelee kohteen mukaan: Vaativa kohde, esimerkiksi isomman nosturin tarve, nostaa hintaa. Myös esimerkiksi sähkökeskuksen muutokset ja kaapelin kaivuu nostavat hintaa.

Järjestelmien hinnat tulleet alas

Aurinkopaneelijärjestelmien hinnat ovat laskeneet suomalaisyhtiöiden mukaan parin vuoden takaisesta noin 10–30 prosenttia.

Tämä on yleinen hintakehitys. Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professorin Jero Aholan mukaan Saksassa järjestelmien hinnat ovat vain kolmasosa siitä mitä ne olivat vuonna 2006. Saksa on kotien tuottaman aurinkosähkön edelläkävijöitä.

Suomen hintataso vastaa Aholan mukaan nyt jo Saksan hintatasoa, sillä yritysten välinen kilpailu toimii. Järjestelmätoimittajien kisa on tasainen.

Aurinkosähköpakettien toimittajia on siis Suomessa lukuisia. Oman alueen toimittaja voi kuitenkin olla edullisin, sillä asennuskohteen etäisyys vaikuttanee hintaan. Kuningaskuluttajan hintatarjous pyydettiin kohteeseen, joka sijaitsee Uudellamaalla.

Aurinkopaneelien energiantuotto riippuu muun muassa katon ilmansuunnasta ja kulmasta. Kohteen arvioimiseen löytyy hyviä ohjeita monien sähköyhtiöiden ja järjestöjen verkkosivuilta. Sähköjärjestelmän asentava yhtiö osaa myös ennustaa kohteen tuoton melko tarkasti.

Kannattaako puhdas energia?

Aurinkosähkön puolestapuhujien mielestä ei pitäisi puhua takaisinmaksuajasta, vaan sijoituksen vuosituotosta. Kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio on aurinkosähköä edistävän Finsolar-hankkeen vetäjä. Lovion mukaan investoinnin vuotuinen tuotto on 2–4 prosenttia.

– Sen voin varmuudella sanoa kauppatieteilijänä, että rahan pitäminen katolla on parempi kuin sen pitäminen nollakorkoisella pankkitilillä, Lovio sanoo.

– On vaikea löytää toista sijoituskohdetta, joka tuo riskitöntä, varmaa tuottoa ja edistää suomalaista liiketoimintaa ja auttaa lisäksi ympäristöä, Lovio perustelee.

Ahola muistuttaa, että investointi todennäköisesti nostaa myös kiinteistön arvoa.

– Tietysti siihen liittyy myös muita arvoja, Ahola lisää.

Hyvinkäällä asuva Risto Jokinen kertoo säästävänsä itse tuottamallaan aurinkosähköllä vuodessa vähintään 400 euroa, sähkön hinnasta riippuen jopa 500–700 euroa. Jokisen aurinkosähköjärjestelmän kapasiteetti on 6,75 kWp. Jokisen 30 paneelia näkyvät tämän jutun pääkuvassa.

Vantaalla asuvan Lovion omakotitalon paneelit säästävät vuodessa sähkölaskua noin 250 euroa. Lovion järjestelmä on saman kokoinen kuin hintakyselyssämme, 3 kWp.

Mitä enemmän aurinkosähköä pystyy käyttämään itse, sitä enemmän säästää. Verkkoon myydyn sähkön hinta on Suomessa alhainen.

Aurinkopaneelit voi asentaa myös itse. Tämä vaatii itseopiskelua ja harrastuneisuutta. Tee se itse -miehet ja -naiset löytävät tukea esimerkiksi tästä Facebook-ryhmästä. Erilaiset porukat tilaavat paneeleita ja muita osia muun muassa Saksasta.

Näin kysyimme hintatarjousta

Teettekö hintatarjouksen aurinkopaneelijärjestelmästä asennuksineen. Järjestelmä: Noin 3 kWp:n verkkoon kytkettävä järjestelmä (sisältäen paneelit 12 kpl, johdot ja muut tarvikkeet, kolmivaiheinen invertteri, käyttövalmiiksi asennettuna), kokonaishinta kotitaloudelle (sisältäen arvonlisäveron). Esimerkkikohde: 1,5-kerroksinen omakotitalo Uudellamaalla, talossa konesaumattu peltikatto etelän suuntaan, harjakatto jolla voi seistä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.