Hyppää pääsisältöön

Rikollisuus rehottaa Aurinkorannikon suljetuissa kabineteissa

Costa del Crime, Los Petos ja Los Varkaus. Näillä nimillä kutsutaan Espanjan Aurinkorannikkoa ja sen kaupunkeja. Poliisi-TV Extra: Los Petos -raportissa vuodelta 2007 kurkistetaan suosittujen lomakohteiden Fuengirolan ja Torremolinoksen suomalaisten elämään ja alueiden nurjiin puoliin.

Marko Niemen toimittamassa ohjelmassa tavataan tuolloin Fuengirolassa asustellut legendaarinen Matti "Volvo" Markkanen, joka tuli tutuksi pohjoismaissa tehdyistä ryöstöistä. Fuengirolan Los Pacosin kaupunginosassa lainkuuliaista eläkettä viettävä Markkanen kertoo ohjelmassa auttavansa Fuengirolassa suomalaisia rikoksen uhreiksi joutuneita esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä. Hänen mukaansa Fuengirolassa on paljon rikollisuutta, mutta siitä ei Suomessa tiedoteta.

Kaikki, mikä ei ole vartaloon liimattu, lähtee.― Matti "Volvo" Markkanen

Eri arvioiden mukaan Fuengirolassa asuu 15 000-20 000 suomalaista, mikä muodostaa siitä yhden suurimmista suomalaisyhteisöistä ulkomailla.

Turistien, rehellisten yrittäjien ja sijoittajien lisäksi alueelle on pesiytynyt myös pitkäkyntisiä ja raskaansarjan rikollisia. Markkasen mukaan kohteessa pääsee helposti lompakosta eroon jos ei ole varuillaan.

Pizza Pekkarinen tietokoneella toimistossaan.
Antti "Pizza" Pekkarinen toimittaa Fuengirolassa paikallista kaupunkilehteä. Pizza Pekkarinen tietokoneella toimistossaan. Kuva: Yle kuvanauha antti pizza pekkarinen
Matti "Volvo" Markkanen Fuengirolassa vuonna 2007
Volvo Markkanen toivottaa katsojat tervetulleeksi Aurinkorannikolle. Matti "Volvo" Markkanen Fuengirolassa vuonna 2007 Kuva: Yle kuvanauha 2007

Myös meriteitse saapuva huumeliikenne on pitkään kulkenut aurinkorannikon kautta. Valvonnan tehostamisen vaikutuksesta liikenne on kuitenkin siirtynyt ylemmäksi Espanjaan aina Barcelonaan asti.

Muun muassa television Jyrki-ohjelmasta tuttu Antti "Pizza" Pekkarinen toimittaa Fuengirolassa suomenkielistä kaupunkilehteä. Hänen mukaansa rikollisuutta toki esiintyy, mutta sitä ei tavallinen turisti näe millään tavalla.

Suomen viranomaisten kannalta Costa Del Sol on tarkkailun alla, koska Suomi on sijaintinsa vuoksi välietappina joidenkin venäläisten rikollisjärjestöjen toimissa. Suomea on käytetty kauttakulkumaana esimerkiksi ihmiskaupoissa.

Rantakaistale Malagasta länteen kiinnostaa monia tahoja. Englannin ja Irlannin rikosjärjestöt ovat toimineet alueella jo pitkään. Iso-Britannian viranomaisten mukaan Aurinkorannikolla piileksii noin 200 brittiläistä ammattirikollista.

Näytä kartalla (Google)

Ohjelmasta on poistettu osuuksia tekijänoikeuksien vuoksi.