Hyppää pääsisältöön

Sosiaalipsykologi kertoo, miksi meillä on alitunen tarve räplätä älypuheliamme

Ihmisten ja teknologian välistä vuorovaikutusta tutkivan Eeva Raidan selvityksen mukaan ihmiset jäävät älypuhelimiinsa koukkuun jo parin päivän käytön jälkeen.

Eeva Raita pitchaa omaa tutkimustaan Slush-tapahtumassa 12. marraskuuta. // Kuva: Elina Leino

Älypuhelimen jatkuva käyttö tai ainakin alituinen tarkastelu on niin yleistä, että emme aina edes huomaa tekevämme sitä.

Sosiaalipsykologi Eeva Raita tutki älypuhelimien ja ihmisten välistä vuorovaikutusta jo ennen kuin älypuhelimista tuli valtavirtaa. Vuosina 2009 ja 2010 Raita antoi tutkittavan ryhmän jäsenille älypuhelimet. Jo parin päivän käytön jälkeen tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat koukussa puhelimiin.

Tuohon aikaan älypuhelimien akut olivat heikompia kuin nykyään. Parin päivän aktiivikäytön jälkeen akku alkoi olla niin sökönä, etteivät puhelimet pysyneet pitkään päällä edes lataamisen jälkeen.

"Ihmiset olivat ihan rikki, kun eivät päässeet käyttämään puhelinta."― Sosiaalipsykologi Eeva Raita

- Ihmiset olivat ihan rikki, kun eivät päässeet käyttämään puhelinta, Raita kertoo YleX Etusivun haastattelussa Slush-tapahtumassa.

Sosiaalipsykologi Eeva Raidan tutkimusten mukaan älypuhelimen jatkuva tarkastelu johtuu siitä, että ihminen haluaa torjua tylsyyden tunteen. Älypuhelimesta haetaan lääkettä esimerkiksi yksinäisyyteen – mitä, jos sinne olisi tullut jokin kiva viesti joltain tuttavalta?

- Ajatuksiemme mukaan sosiaaliset yhteisöpalvelut ratkaisevat tylsistymisen tuomat ongelmat, Raita sanoo.

Älypuhelimen selaamisen aloittaminen on helpompaa kuin sen lopettaminen. Raidan mukaan se johtuu älylaitteiden ja netin rakenteellisista ratkaisuista, jotka vievät helposti käyttäjän mukanaan. Käyttäjä laittaa esimerkiksi kissavideon pyörimään ja huomaa pian olevansa jollain muulla sivustolla.

- Klikit vievät aina eteenpäin. Lopulta unohtaa, miksi alun perin alkoi selata laitetta, Raita sanoo.

Seuraa Slushia osoitteessayle.fi/slush!

Lue myös:

Näin teet uskottavan startup-nimen – Slush on myös sanataiteen juhlaa

Tahdotko kiinni startup-rahoihin? Ota asiantuntijoiden sijoitusvinkit haltuun

Musiikkibisnes tietää, mitä kuuntelit viime kesänä – ja näin se käyttää tietoa hyväkseen

Ruokapalvelu Wolt on menestynyt startup, mutta rikkaaksi se ei vielä tee – "Nostan vähemmän palkkaa kuin keskimääräinen suomalainen"

 • WEEKEND FESTIVAL 2018: Stefflon Donin keikka oli näyttävän viikonlopun piilotettu helmi

  Yleisö voi laskea kuuluvansa pieneen onnekkaaseen joukkoon.

  Weekend Festivalin kolmas päivä läheni loppuaan, kun Stefflon Don, eli Stephanie Victoria Allen, pyöräytti käyntiin YleX:n hostaamaan Vice–lavan viimeisen keikan. 26-vuotiasta artistia oli saapunut katsomaan muutama sata kävijää, vaikka päällekkäisellä slotilla kuulijoista kilpaili päälavalla juhlakansaa liekittävä Martin Garrix.

 • Big Shaq viraali-ilmiö esiintyi Weekend Festivalilla – hahmon luominen kesti Michael Dapaahilta 18 kuukautta

  Michael Dapaah kertoo taustoja hahmon synnystä.

  Big Shaq, eli Michael Dapaah esiintyi lauantaina Weekend Festivalilla. Viime vuonna Man’s Not Hot –viraalihitillään kansainväliseksi netti-ilmiöksi noussutta koomikkoa saapui katsomaan pieni yleisömeri, joka täytti Valintalavan teltan äärimmilleen. Big Shaq on fiktiivinen hahmo, joka pyrkii menestymään ja luomaan uraa rap-artistina Lontoon musiikkimaailmassa.

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha