Hyppää pääsisältöön

Sosiaalipsykologi kertoo, miksi meillä on alitunen tarve räplätä älypuheliamme

Ihmisten ja teknologian välistä vuorovaikutusta tutkivan Eeva Raidan selvityksen mukaan ihmiset jäävät älypuhelimiinsa koukkuun jo parin päivän käytön jälkeen.

Eeva Raita pitchaa omaa tutkimustaan Slush-tapahtumassa 12. marraskuuta. // Kuva: Elina Leino

Älypuhelimen jatkuva käyttö tai ainakin alituinen tarkastelu on niin yleistä, että emme aina edes huomaa tekevämme sitä.

Sosiaalipsykologi Eeva Raita tutki älypuhelimien ja ihmisten välistä vuorovaikutusta jo ennen kuin älypuhelimista tuli valtavirtaa. Vuosina 2009 ja 2010 Raita antoi tutkittavan ryhmän jäsenille älypuhelimet. Jo parin päivän käytön jälkeen tutkimukseen osallistuneet ihmiset olivat koukussa puhelimiin.

Tuohon aikaan älypuhelimien akut olivat heikompia kuin nykyään. Parin päivän aktiivikäytön jälkeen akku alkoi olla niin sökönä, etteivät puhelimet pysyneet pitkään päällä edes lataamisen jälkeen.

"Ihmiset olivat ihan rikki, kun eivät päässeet käyttämään puhelinta."― Sosiaalipsykologi Eeva Raita

- Ihmiset olivat ihan rikki, kun eivät päässeet käyttämään puhelinta, Raita kertoo YleX Etusivun haastattelussa Slush-tapahtumassa.

Sosiaalipsykologi Eeva Raidan tutkimusten mukaan älypuhelimen jatkuva tarkastelu johtuu siitä, että ihminen haluaa torjua tylsyyden tunteen. Älypuhelimesta haetaan lääkettä esimerkiksi yksinäisyyteen – mitä, jos sinne olisi tullut jokin kiva viesti joltain tuttavalta?

- Ajatuksiemme mukaan sosiaaliset yhteisöpalvelut ratkaisevat tylsistymisen tuomat ongelmat, Raita sanoo.

Älypuhelimen selaamisen aloittaminen on helpompaa kuin sen lopettaminen. Raidan mukaan se johtuu älylaitteiden ja netin rakenteellisista ratkaisuista, jotka vievät helposti käyttäjän mukanaan. Käyttäjä laittaa esimerkiksi kissavideon pyörimään ja huomaa pian olevansa jollain muulla sivustolla.

- Klikit vievät aina eteenpäin. Lopulta unohtaa, miksi alun perin alkoi selata laitetta, Raita sanoo.

Seuraa Slushia osoitteessayle.fi/slush!

Lue myös:

Näin teet uskottavan startup-nimen – Slush on myös sanataiteen juhlaa

Tahdotko kiinni startup-rahoihin? Ota asiantuntijoiden sijoitusvinkit haltuun

Musiikkibisnes tietää, mitä kuuntelit viime kesänä – ja näin se käyttää tietoa hyväkseen

Ruokapalvelu Wolt on menestynyt startup, mutta rikkaaksi se ei vielä tee – "Nostan vähemmän palkkaa kuin keskimääräinen suomalainen"

 • FLOW FESTIVAL 2018: Kendrick Lamar oli viikonlopun odotetuin artisti – eikä syyttä

  Kalifornialaisräppäri kruunasi tämän vuoden Flow'n.

  Kendrick Lamar kruunasi Flow Festivalin tähtien täyteisen viikonlopun. Flow Festivalin päälavalla sunnuntai-iltana nähdään perinteisesti maailmanluokan artisti, jonka vuoksi koko viikonlopun Suvilahdessa tanssineet festarikävijät jaksavat jatkaa vielä kolmannen päivän. Vuosi sitten lavan otti haltuun Frank Ocean, vuonna 2016 Helsingissä nähtiin Sia. Tänä

 • FLOW FESTIVAL 2018: Arctic Monkeys tarjosi hengästyttävän rock-show’n Suvilahden lauantai-illassa

  Arctic Monkeys nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

  Brittibändi teki 21 biisin setillään selväksi, että tänne Flow'hun tultiin tanssimaan, ei jutustelemaan. Vuonna 2002 perustettu Arctic Monkeys on yhtye, joka on jo vuosien ajan nauttinut valtavaa suosiota indierockin ystävien parissa. Nyt, 16 vuotta myöhemmin, brittibändi nähdään ensimmäistä kertaa livenä Suomessa. Kun Flow Festivalin päälavan ympäristöä tarkkailee juuri

 • FLOW FESTIVAL 2018: Samaistuttava Sigrid on tulevaisuuden supertähti

  Norjalaisartisti hurmasi Black Tentin yleisön.

  Superlahjakas Sigrid saattaa näyttää tavalliselta, mutta on kaikkea muuta. Flow Festivalin Black Tentissa odotukset ovat korkealla: lavalle on nousemassa norjalaisartisti, joka valittiin vuoden alussa BBC:n Sound of 2018 -listauksen lupaavimmaksi uudeksi artistiksi. Siis sellaiseksi, jolta on lähitulevaisuudessa aihetta odottaa nousua kansainvälisen muusiikkimaailman kärkikastiin. Kello t

 • Flow Festivalia juhlitaan tänä viikonloppuna – tsekkaa YleX:n keikkatärpit!

  Kendrick Lamar on yksi Flow'n odotetuimmista tähdistä.

  Flow Festival tuo Helsinkiin kansainväliset supertähdet ja tulevaisuuden kovimmat nimet. Erittäin kova festarikesä lähestyy loppuaan, mutta yksi suven odotetuimmista viikonlopuista on vielä edessä. Helsingin Suvilahdessa perinteisesti vietettävä kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestari Flow Festival on suurta herkkua erityisesti elektronisen musiikin ja mielenkiintoisten, uusien artistien ystäv