Hyppää pääsisältöön

Tiedätkö, millä maksat kaupassa 10 vuoden kuluttua? Ei, se ei ole Visa Electron

Apple, Google ja Facebook haastavat seuraavaksi pankit.

Käteisen rahan loppumista on ennustettu jo pitkään. Slushin asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että niin käy. // Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

Olet ehkä joskus bilettämään lähtiessäsi jättänyt lompakon kotiin ja ottanut vain vähän käteistä mukaan, jotta rahankäyttö ei karkaisi bailuillan aikana käsistä.

Se on fiksu tapa olla kukkaron herra. WorldPay-yhtiön tuotejohtaja Kevin Dallasin mukaan se ei vain tulevaisuudessa enää ehkä onnistu. Ei ainakaan silloin, jos siirrymme näkymättömien maksujen aikakaudelle.

- Näkymättömien maksujen aikana sanotaan vain, että haluan tuon, ja se on saman tien matkalla luoksesi, Dallas antaa esimerkin.

Näkymätön maksaminen tarkoittaa sitä, että varsinaiseen maksusuoritukseen tarvitsee kiinnittää yhä vähemmän huomiota, ja loppujen lopuksi ei juuri lainkaan. Dallasin esimerkki - pelkällä puhumisella maksusuorituksen hoitaminen - on äärimmäinen, mutta muutos tällaista maailmaa kohti on alkanut jo ajat sitten.

- Blackberryjen aikaan maksaminen älypuhelimilla oli kauheaa. Sen jälkeen on kuitenkin koko ajan kehitetty teknologiaa niin, että maksaminen on koko ajan saumattomampaa ja helpompaa, Dallas sanoo startup-tapahtuma Slushissa.

Uuden ajan maksamista edustavat älypuhelinsovellukset, joilla voi siirrellä rahasummia tileiltä toisille ympäri maailman, pankkikortit, jotka ovat etäluettavia eivätkä vaadi tunnusluvun näppäilyä, sekä puhelimet, joita voi käyttää myös maksukortteina.

Pankit jämähtivät 1990-luvulle

Uuden yrittäjyyden muodot ovat jo muuttaneet monia kuluttajia koskettavia aloja: vaatteet voi ostaa ilman vaatekauppaa netistä, lomamatkoja varten ei tarvitse mennä matkatoimistoon.

Pankit, vaikka verkkopalveluja tarjoavatkin, eivät ole kuitenkaan juuri muuttuneet, sanoo virtuaalista bitcoin-lompakkoa tarjoavan Blockchainin johtaja Peter Smith. Niiden ei ole tarvinnut muuttua, koska ihmisillä ei ole rahojensa hallinnoinnissa ollut muita vaihtoehtoja kuin pankit ja niiden palvelut.

Nyt pankkeja vastaan hyökätään monelta rintamalta. Facebookin ja Googlen tapaiset teknologiajättiläiset ovat kiinnostuneet maksamisesta toimialana, Apple on jo lanseerannut Apple Pay -digilompakkonsa. Samaan aikaan pienet startupit kehittelevät palveluita ja teknologioita, jotka haastavat pankkien perinteisiä palveluita.

Alaa kutsutaan fintechiksi, ja yksi fintechin nuorista menestyjistä on tukholmalainen iZettle, joka tekee mobiililaitteisiin sopivia kortinlukijoita. Yhtiön toimitusjohtaja Jacob De Geer sanoo, että sijoittajat ovat jo huomanneet fintechin mahdollisuudet:

- Fintech alkoi saada isompia investointeja pari vuotta sitten. Vuonna 2013 summa oli neljä miljardia dollaria. Tänä vuonna päästäneen noin 20 miljardiin dollariin.

Sijoittajat ovat innostuneet, koska kansainvälinen pankkitoiminta on erittäin rahakasta bisnestä. Samaan aikaan pankkisektori käyttää vanhaa teknologiaa.

- On suorastaan yllättävää, miten kaukana menneisyydessä pankit nykyään ovatkaan. En olisi aavistanut, miten vanhaa tekniikkaa pankit ja finanssi-instituutiot nykyään käyttävät. Ennen luulin, että okei, ehkä ollaan pari teknologiasukupolvea takana. Mutta että viisi tai kuusi, Smith sanoo ja jatkaa:

- Mutta juuri se tarjoaa startupeille mahdollisuuden.

Onko pankeilla sitten tulevaisuutta, vai vievätkö nälkäiset ja kekseliäät startupit niiden bisneksen? De Geer katsoo, että pankit voivat pysyä relevantteina kuluttajille, mutta niiden täytyy todella heittäytyä digimaailmaan ja uudistua.

- Pankeilla on hieno historia, on tonneittain mammonaa ja siten mahdollisuus muuttaa itseään. Lisäksi pankeilla on valtavasti dataa, mutta he eivät käytä sitä.

Pankkien järjestelmiin tosiaan tallentuu valtavasti tietoa siitä, mihin heidän asiakkaansa käyttävät rahaa ja kuinka paljon. De Geerin mukaan pankit käyttävät noin 10 prosenttia omistamastaan datasta ymmärtääkseen, mitä kuluttajat tekevät ja haluavat.

- Mitä voisikaan tapahtua, jos he alkaisivat käyttää myös loppua 90:tä prosenttia?

Kuoleeko käteinen?

Kun puhutaan maksamisen tulevaisuudesta, pohditaan yleensä myös käteisen rahan tulevaisuutta. Käteisen rahan loppumista on ennustettu jo pitkään, mutta niin vain käteinen on selvinnyt hengissä maksukorteista, nettivallankumouksesta ja etämaksamisesta huolimatta.

Slushissa puhuneet fintech-gurut eivät usko käteisen rahan katoamiseen. Näkymättömän maksamisen utopiaan liittyy useita ratkaisemattomia ongelmia, joista tärkein liittyy yksityisyyteen ja turvallisuuteen: jos kaikki tieto maksamisesta tallentuu jonnekin, mitä tiedolla saa tehdä - puhumattakaan siitä, jos tieto päätyy vääriin käsiin?

- Ostan asioita, joista en halua muiden tietävän. Yksityisyys on tärkeää, joten pidetään käteisestä kiinni, De Geer sanoo.

Lue kaikki Slushista osoitteessayle.fi/slush!

Lue myös:

Tosirakkautta teknologiatapahtumassa – Slushissa deittien panoksena on työpaikka

Supercell ei olisi menestynyt ilman onnea: "Monet tiimit tekevät yhtä kovasti töitä kuin me, mutta eivät menesty"

EU-komissaari Jyrki Katainen: Suomi tunnetaan EU:ssa neljästä asiasta – yksi niistä on Slush