Hyppää pääsisältöön

Vanhempi, mietitkö koskaan omaa alkoholinkäyttöäsi?

Marja Hintikka Live, viini
Marja Hintikka Live, viini Kuva: Shutterstock marja hintikka live

Naisten alkoholinkäyttö on viime vuosikymmeninä lisääntynyt huomattavasti. Viime vuosina keskusteluun on noussut keskiluokkaisten, pienten lasten äitien viinin juonti.

Pienten lasten äideistä vain muutama prosentti on päihderiippuvaiseksi luokiteltuja. Monille juominen saattaa silti olla ongelma. Viiniä voi kulua muutamia laseja tai vaikka yli pullollinen päivässä.

Suuri enemmistö vanhemmista on tietoisia alkoholinkäytön periaatteista lasten seurassa, esimerkiksi kovaa humalatilaa vältetään itsestäänselvästi. Tarkkoja määriä tai turvarajoja alkoholinkäytölle lapsiperheissä ei voida määritellä, mutta on tärkeää olla tietoinen mahdollisista riskeistä. Alkoholin merkitystä omassa elämässä on siksi hyvä tarkastella aika ajoin ja miettiä avoimesti, mitä riskejä juuri itsellä ja juuri omassa perheessä alkoholiin liittyy.

Kun alkoholi vaikuttaa vanhemman elämään liikaa, myös lapsi joutuu elämään vanhemman juomisen kaavan mukaan:

 • Hiprakassa oleva vanhempi saattaa tuntua lapsesta kummalliselta ja pelottavalta, hän saattaa olla ailahteleva ja epäjohdonmukainen.
 • Krapulainen vanhempi voi olla vihainen, etäinen ja jaksamaton.
 • Viinaa haluava vanhempi voi olla levoton ja kärsimätön.

Lapsi oppii aistimaan vanhemman mielentilan ja alkaa muokata käytöstään sen mukaiseksi, eikä liikaa juovan vanhemman lapselle jää tilaa omille tunteille ja tarpeille. 

Juomisen kanssa kamppailevan vanhemman voi olla hyvin vaikea ymmärtää lapsen näkökulmaa tilanteeseen. Tämä ”kuollut kulma” on tosiasia etenkin silloin, kun liikaa juova vanhempi ei vielä voi hyväksyä, että juomisesta on tullut hänelle ja läheisille ongelma. Alkoholinkäytön lopettaminen voi olla niin vaikeaa, että juomisen mahdollisuutta halutaan kaikin tavoin varjella, jolloin ongelmia ei haluta havaita eikä myöntää.

6 kysymystä pohdittavaksi, jos oma alkoholinkäyttö mietityttää:

1. ”Lasi vinkkua työpäivän jälkeen rauhoittaa.” Kuinka suuri merkitys alkoholilla elämässäni on rentouttajana ja mielialan parantajana?
2. ”Eihän sinne juhliin autolla voi mennä!” Kuinka välttämätöntä juominen minulle on?
3. ”Mikset sä voi olla kuski?” Jos olen suunnitellut voivani juoda muutaman lasin viiniä ja se ei toteudukaan (joudun esimerkiksi ajamaan autoa), kuinka suuri pettymykseni on?
4. ”Tipaton tammikuu, pelkkää teeskentelyä!” Voisinko nyt helposti päättää olla kuukauden kokonaan juomatta tai juoda enintään esim. kaksi alkoholiannosta viikossa?
5. ”Enhän mä ottanut kuin pari drinksua.” Pitääkö juomista piilotella? Voinko kertoa esim. puolisolle, omalle vanhemmalle tai kaverille rehellisesti kuinka paljon juon?
6. ”Juhlan kunniaksi, hei! Eikö näitä kutsuta normaaleiksi ruokajuomiksi?” Miten perheessäni juodaan lasten seurassa esimerkiksi jouluna tai juhannuksena?

Myös Audit-testi on hyvä väline tarkastella omaa alkoholinkäyttöä.

Bonusvinkki! Apua alkoholinkäytön hallintaan saat esimerkiksi Päihdelinkistä, terveysasemalta, työterveyshuollosta tai A-klinikalta. Tärkeintä on, että kerrot huolestasi jollekin luotettavalle ihmiselle, sillä tuen avulla alkoholinkäyttö on mahdollista saada hallintaan. Mielenterveysseura järjestää nuorille vahvistavia vertaistukiryhmiä ja on myös mukana järjestämässä Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä.

Teksti: Marika Ketola, suunnittelija, psykologi, Suomen Mielenterveysseura

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.