Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: En ole ikinä ymmärtänyt suomalaista suhtautumista alkoholiin

Heikki Soini: En ymmärrä suomalaista alkoholikulttuuria
Heikki Soini: En ymmärrä suomalaista alkoholikulttuuria Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen heikki soini kolumni

En kuulu kirkkoon enkä usko jumalaan. Silti kaikki, mitä tulen seuraavaksi kirjoittamaan, tullaan todennäköisesti tulkitsemaan jeesusteluksi, koska en juo alkoholia. En ole juonut vuosiin. Ei minulla mitään ideologiaa juomattomuuteeni ole, en ole vain kokenut siihen mitään tarvetta.

Suomalaisen alkoholikeskustelun ongelma on, että vaikka meille kerrottaisiin suomalaisten juomisesta pelkkiä faktoja, me pidämme sitä holhouksena. Olen kuullut lukemattomat kerrat paasausta siitä, ettei kohtuukäyttäjiä pitäisi syyllistää ja että pieni juoppojen ryhmä vääristää julkisen keskustelun ongelmakeskeiseksi. Äänekkäimmät alkoholin vapaustaistelijat vakuuttavat jopa silmät kirkkaina, että me suomalaiset oppisimme juomaan järkevämmin, jos meitä ei holhottaisi niin paljon, viini tuotaisiin ruokakauppoihin ja alkoholiveroa laskettaisiin. Ikävä kyllä tämä ei pidä paikkaansa.

Jos meitä ei holhota, ongelmat vain kasvavat.

Suomessa kuolee vuosittain 2000 ihmistä alkoholiin ja jos meitä ei holhota, ongelmat vain kasvavat. Viimeksi kun alkoholiveroa laskettiin, 500 ihmistä kuoli.

Tilastojen mukaan ei ole tyhmää rajoittaa kohtuukäyttäjien juomista, koska alkoholiin kuolevat eivät ole juoppoja, vaan nimenomaan kohtuukäyttäjiä. Yli puolet suomalaisista humaltuu silloin tällöin. Heidän osuutensa kaikista alkoholiin liittyvistä haitoista on miehissä kaksi kolmasosaa ja naisissa kolme neljäsosaa. Seuraava fakta on niin keskeinen, että erotan sen omaksi kappaleeksi.

Mikään muu yksittäinen tekijä ei tutkimusten mukaan ennusta alkoholihaittojen esiintymistä väestössä yhtä hyvin kuin väestön yhteenlaskettu alkoholinkulutus. Kokonaiskulutuksen kasvaessa sekä alkoholin suur-, keski- että pienkuluttajatkin lisäävät kulutustaan. Tehokkain tapa estää alkoholin aiheuttamia haittoja Suomessa onkin siis yksiselitteisesti alkoholiveron pitäminen korkeana.

Dokaamista pidetään täällä perusoikeutena.

En ole ikinä ymmärtänyt suomalaista suhtautumista alkoholiin. Dokaamista pidetään täällä perusoikeutena ja jos alkoholin suhteen suunnitellaan mitään tiukennuksia, kansa kuohahtaa.

Tämä ilmiö nähtiin viimeksi vuosi sitten, kun julkisuudessa keskusteltiin alkoholimainonnan rajoittamisesta. Mainonnan rajoittamisen on tutkittu vähentävän nuorten juomista, enkä usko kenenkään vastustavan sitä, mutta mediassa kohuttiin, että nyt meitä taas holhotaan. Samanlaista kohua on haettu uutisoinnilla, jossa kerrotaan, että vauvoille annettavissa D-vitamiinitipoissa on enemmän alkoholia kuin imettävällä äidillä maidossaan runsaastikin alkoholia juotuaan. Tämän rinnastuksen tarkoitus on tietysti herättää kysymys, miksi imettävät äidit eivät siis voisi dokata vapaasti?

Kukaan ei kiellä äitiä tai isää nauttimaan sitä kuuluisaa saunakaljaa.

Tämä tutkivan journalismin kärki on osoitettu haastamaan THL:n imetyssuosituksia. Niissä sanotaan, että lapsen käsittely lievästikin humaltuneena on riski. Samoissa suosituksissa sanotaan myös diplomaattisesti, että alkoholin käytölle imetysaikana ei voida asettaa turvallista rajaa. Toisin sanoen THL:n suositus ei perustu äidinmaidon alkoholipitoisuuteen ja sen vaarallisuuteen, joten uutisoinnin väite on tässäkin tapauksessa täysin virheellinen ja kohutarkoitushakuinen. Kukaan ei kiellä äitiä tai isää nauttimaan sitä kuuluisaa saunakaljaa, mutta koska asiantuntija suosittelee nauttimaan alkoholia kohtuudella oman harkintansa mukaan, niin se tuntuu monista pöyristyttävältä holhoamiselta.

Monilla on omia mielipiteitä ja positiivisia kokemuksia alkoholista. Sillä on toki arvoa, mutta lähinnä heille itselleen. Itse olen sen verran umpimielinen, että pitäydyn ennemmin faktoissa.

Tutkimusten mukaan joka lauantai-ilta kahdeksan ja yhdeksän välillä miljoona suomalaista juo alkoholia.

Tutkimusten mukaan joka lauantai-ilta kahdeksan ja yhdeksän välillä miljoona suomalaista juo alkoholia. Noin kaksi kolmasosaa pahoinpitelyjen syyllisiksi epäillyistä on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholinkäyttöön liittyvien haittakustannusten määrä on Suomessa miljardeja euroja. THL:n arvio haittakustannuksista liikkuu 4 ja 6,5 miljardin välillä, jotka lankeavat pääosin valtion ja kuntien maksettaviksi. Jokainen voi pohtia mielessään tämän summan ja hallituksen ilmoittaman kestävyysvajeen suhdetta ja sitä, mistä lopulta haluaa leikata.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.