Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

JOPO-luokka - näe minut!

Jopo-luokkalaisen tekemä juliste Näe minut
Piikkikuoren alla piilee monta tarinaa Jopo-luokkalaisen tekemä juliste Näe minut Kuva: Yle/Tiina Jensen näe minut

Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun. Pienryhmässä motivaatio opintoihin ja koulunkäyntiin löytyy helpommin.

Jopo-luokalla opiskellaan ja tehdään töitä

Luokassa tuoksuu ruoka ja öljyväri. "Tosi huono olooooo..." - Sulla on huono olo, kun sä et syö aamulla, ope selittää. Ville pyytää lupaa keittää nuudeleita luokkakaverille - lupa myönnetty, hommiin.

Luokasta löytyy keittiö, sohvaryhmiä, soittimia, helmiä, kutimia, oppikirjoja - kaikki yhdessä kotoisessa sekamelskassa.

Jopo-luokan kynnys on matala. - Totta kai me opiskellaan, mutta omaan tahtiin ilman paineita. Meillä opetellaan puhumaan ikävistäkin asioista ja mietitään yhdessä ja erikseen erilaisia tapoja purkaa pahaa oloa. Yhdelle toimii taide eri muodoissa, toiselle mopon rassaaminen, kolmannelle leipominen tai kokkaaminen, luokan opettaja Laura Meretniemi-Peltola selvittää.

- Puhumme myös raivon rajoista. Vihainen saa olla, mutta mitään tai ketään ei saa vahingoittaa, Laura jatkaa.

Jopo-luokan oppilaan piirroksia
Jode on taitava piirtäjä Jopo-luokan oppilaan piirroksia Kuva: Yle/Tiina Jensen piirroksia
Jopo-oppilaan valmistamia rannekoruja
Pojatkin voi tehdä rannekoruja Jopo-oppilaan valmistamia rannekoruja Kuva: Yle/Tiina Jensen rannekorut
Jopo-ope esittelee rastapipoa
Laura-ope ja rastapipo puikoissa Jopo-ope esittelee rastapipoa Kuva: Yle/Tiina Jensen jopo-ope

Monta rautaa tulessa

Opiskelun ohessa järjestetään työpajoja. Oma verkkokauppa on kuvia vaille valmis. - Nää on niin mahdottoman taitavia! Laura hehkuttaa. Täällä on mahdollisuus näyttää, että kyllä taitoa löytyy, jos on kiinnostusta. Oppilaiden aikaansaannoksia lähdetään esittelemään yhdessä Educa-messuille.

jopo-oppilas tekee sytykeruusukkeitaJopo-luokkalaisten sytytysruusukkeita
Työpajan tuotteita - sytytysruusukkeita Kuva: Yle/Tiina Jensen

Elämää opetellaan myös muualla

Työharjoittelupaikoilla tutustutaan työelämän arkeen ja opitaan sosiaalisia taitoja. Ennen kuin suojatit päästetään maailmalle Laura tekee parhaansa, että siivet kantavat.- Kättely, esittäytyminen, silmiin katsominen - ei se ole niin helppoa aikuisellekaan. Niitä pitää harjoitella.

Jopo-luokan tekemiä tauluja
Ei niin suurta pimeää ettei jossain valoa Jopo-luokan tekemiä tauluja Kuva: Yle/Tiina Jensen jopo-luokan tauluja
Jopo-luokan oppilaan piirros
Jokainen tarvii joskus jeesiä Jopo-luokan oppilaan piirros Kuva: Yle/Tiina Jensen viikkokoulussa

Miten Jopo-luokalla opiskellaan?

- Oppiaineet yhdistetään meillä arkeen. Nyt me seurataan esimerkiksi vauvan kehittymistä ja syntymää. Onhan se ihmisen biologia paljon konkreettisempaa näin. Samalla voi kysyä ja jutella.

Jopoluokalla opiskellaan toisella tavalla
Opiskelu yhdistetään arkeen Jopoluokalla opiskellaan toisella tavalla Kuva: Yle/Tiina Jensen jopoluokka
Jopo-luokalla opiskellaan erilailla
Jopo-luokalla opiskellaan monella eri tavalla Jopo-luokalla opiskellaan erilailla jopo-opintoja
Poika maalaa pikkutytölle seinätaulua
Ville maalaa pikkutytölle seinätaulua Poika maalaa pikkutytölle seinätaulua Kuva: Yle/Tiina Jensen pojan maalaus

Mihin mä joudun?

Googlasin jopo-luokasta käytävää keskustelua ja monet nuoret pohtivat joudutaanko tässä nyt tarkkikselle vai mikä tää homman nimi on...Joku vastaa hienosti epäilevälle: "Jopo on Mahdollisuus! Missään en oo nähny niin oppilaista välittäviä opeja. Muistelen lämmöllä. " Niin myös nämä Lauran vanhat oppilaat.

Entiset jopo-oppilaat kiittävät
Ihan parhaat opet - kiitos! Entiset jopo-oppilaat kiittävät Kuva: Yle/Tiina Jensen jopoluokka

Seuraan Karjaan yhteiskoulun kuluvaa viikkoa osoitteessayle.fi/viikkokoulussa. Löydät meidät myös somesta: #viikkokoulussa

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.