Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Uhrasin rintamaitoni tieteelle

Maanantaina 16.11. Marja Hintikka Liven lähetyksessä tapahtuu ennennäkemätön heittäytyminen: juontaja Marja Hintikka lähtee testihenkilöksi rintamaidon alkoholipitoisuutta mittaavaan kokeeseen.

Kokeessa Marja nauttii kuusi annosta alkoholia, jonka jälkeen hän pumppaa valvotuissa olosuhteissa näytteen rintamaitoaan. Näyte viedään Alkoholintarkastuslaboratorioon virallisesti tutkittavaksi. Siellä mitataan rintamaidon tarkka alkoholipitoisuus ja analysoidaan sen kelpoisuutta ravinnoksi.

- Olen itse omistautunut imettäjä. Vaikka olen työelämässä, imetän edelleen vajaa vuoden ikäistä kuopustani ja asia on minulle tärkeä. Siksi koen asian tieteellisen testauksen merkittäväksi, sanoo Hintikka.

Alkoholista ja imetyksestä liikkuu paljon erilaista tietoa ja lapsilleen omistautuneet vanhemmat haluavat varmistaa tekevänsä oikein.

Testin tavoitteena on jakaa oikeaa tietoa holhouksen sijaan: testata, onko imettäminen humaltuneena vaarallista siksi, että äidinmaidossa on alkoholia vai siksi, että vauvan hoivaaminen humaltuneena ei ole turvallista.

- Moni pumppaa paniikissa rintojaan tyhjiksi vielä seuraavana aamuna parin viinilasillisen jälkeen. Eihän siinä ole mitään järkeä. Maailman arvokkainta ravintoa menee litrakaupalla hukkaan! Joku saattaa jopa lopettaa imetyksen kokonaan kokiessaan sen liian elämää rajoittavana - ja se on sääli, Hintikka jatkaa.

Marja Hintikkaa jännitti kokeeseen mukaan lähteminen.

- En olisi ikinä uskonut, että esiinnyn työtehtävässä päihtyneenä. Olen Yleisradion Asiaohjelmien toimittaja ja pohdin, onko tämä ammattietiikkani mukaista. Päädyin kuitenkin tekemään testin, koska tässä ollaan tärkeällä asialla. Pienten lasten äitinä käytän alkoholia harvakseltaan. En edes muista, milloin olisin viimeksi juonut kuusi annosta. Nyt voidaan sanoa, että uhrasin rintamaitoni tieteelle, nauraa Hintikka.

Marja Hintikka Liven tämän viikon otsikko on "Viiniä vanhemmille!", ja tavoitteena on keskustella alkoholinkäytöstä lapsilleen omistautuneiden, vastuullisten kohtuukäyttäjin näkökulmasta. Maanantain suorassa lähetyksessä on myös joukko imettäjiä, jotka juovat viiniä läpi lähetyksen ja arvioivat lähetyksen kuluessa kykyään lastenhoitoon ja imetykseen. Studiovieraina nähdään Vuoden raittiusteko -palkinnon saaneen, TV2:n Siskonpeti-sarjassa nähdyn Viinapäivä-sketsin tähti Niina Lahtinen, sekä laulaja-lauluntekijä ja 2-vuotiaan pojan isä Samae Koskinen. Ohjelmassa käsitellään myös Marja Hintikka Liven alkoholikyselyn tulokset.

EDIT 16.11. klo 19.49 - päivitetty linkkejä.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.