Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Viiniä vanhemmille!

Marjan totuus: Viiniä vanhemmille!
Marjan totuus: Viiniä vanhemmille! Kuva: Yle/Anne Hämäläinen marja hintikka live

En ole koskaan nähnyt vanhempiani humalassa. Lapsuudessani isä kävi kerran vuodessa urheiluseuran juhlissa, tuli kotiin yöllä ja nukkui seuraavaan iltapäivään. Ajattelin, että juhlissa varmaan pelataan Monopolia tai jotakin muuta pitkäveteistä, kun meni niin myöhään.

Äiti puolestaan ei koskaan juonut lasia tyhjäksi. Siis silloin harvoin, kun olimme kylässä paikoissa, joissa alkoholia oli tarjoilla. Joskus jopa mietin miksei, kun kaikilla lasinsa tyhjentäneillä äideillä näytti olevan paljon hauskempaa.

Suhtautumiseni alkoholiin muistuttaa vuosi vuodelta enemmän eteläeurooppalaista.

Kansallinen vitsauksemme, ”lasinen lapsuus”, on minulle siis käytännössä täysin vieras asia. Olen Suomen synkkien alkoholitilastojen valossa pumpulissa kasvanut ja todellisuudesta vieraantunut. Ehkä siksi suhtautumiseni alkoholiin muistuttaa vuosi vuodelta enemmän eteläeurooppalaista kuin härmäläisen kaksinapaista "raivoraitis tai rapajuoppo" -mentaliteettia.

Kun esikoiseni oli kolmen kuukauden ikäinen, matkustimme kesälomalle Etelä-Ranskaan. AUDIT-testien, suositusten, pelotteluiden ja merkitsevien katseiden maailmasta tulleena tuoreena äitinä hämmennykseni oli melkoinen, kun katselin ensimmäisenä iltana ravintoloiden terasseilla istuvia perheitä.

Tunnelma oli rennon vastuullinen: aikuiset nauttivat, mutta lapsista pidettiin hyvää huolta.

Välimeren rantakahviloissa imettävät 'mamat' istuivat illasta toiseen viinilasit kädessään ja taaperot kulkivat sylistä syliin, jotta vanhemmat saisivat nauttia ruokansa ja ruokajuomansa rauhassa. Tunnelma oli rennon vastuullinen: aikuiset nauttivat, mutta lapsista pidettiin hyvää huolta.

Kun eräänä iltana astuimme koko perheen voimin suosittuun kalaravintolaan, iloinen tarjoilija purjehti luoksemme huutaen "Viiniä vanhemmille!" rupatellen samalla viidestä lapsenlapsestaan. En voinut välttyä ajatukselta, että Suomessa joku olisi soittanut lastensuojeluviranomaiset paikalle ensivilkaisulta. Jos istuisin lapsineni drinkkejä siemailevassa äitiseurueessa suomalaisella kesäterassilla, olisi paikka Seiskan kannessa taattu.

Viiniä vanhemmille!

Miten erot suhtautumisessa alkoholinkäyttöön voivat olla näin erilaiset kahden samaa valuuttaa käyttävän maan välillä? Miksi suomalainen äiti syyllistyy yhden siiderin ostosta rapujuhliin, mutta ranskalainen siemailee viiniä muitta mutkitta samalla imettäen?

No tietenkin siksi, että suomalaiset alkoholitilastot näyttävät synkiltä kuin Mordorin portit. Jopa joka neljäs suomalainen lapsi kärsii kotonaan vanhempiensa alkoholinkäytöstä. Arviolta kolmannes suomalaisista pienten lasten isistä on alkoholin riskikäyttäjiä. Alkoholin käyttö on viime vuosina lisääntynyt eniten korkeasti koulutettujen naisten keskuudessa. Alkoholi on yksi suomalaisten neljästä yleisimmästä ennenaikaisesta kuolinsyystä. Ja niin edelleen.

Jopa joka neljäs suomalainen lapsi kärsii kotonaan vanhempiensa alkoholinkäytöstä.

Alkoholikeskustelu on ongelmakeskeistä ja sitä käydään päihderiippuvaisten näkökulmasta, ja ihan ymmärrettävästä syystä. Moni asiantuntija myöntää suljettujen ovien takana, että suomalaiset alkoholisuositukset laaditaan pahimman kaavan kautta. Nollatoleranssilla yritetään varmistaa, etteivät ongelmakäyttäjät repsahda.

Asiat on kuitenkin mahdollista sanoa myös toisin. Jos 2-6% alle kouluikäisten lasten äideistä on alkoholin ongelmakäyttäjiä, jopa 94-98% käyttää sitä normaalisti tai ei ollenkaan. Suurin osa isistä hallitsee viinakaappia eikä viinakaappi heitä. Ja viimeiksi kuluneiden seitsemän vuoden aikana alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa seitsemällä prosentilla.

Suurin osa suomalaisista vanhemmista osaa käyttää alkoholia oikein. Siksi Marja Hintikka Liven suuri alkoholikeskustelu viinasten käytöstä lapsiperheissä käydäänkin lapsilleen omistautuneiden ja vastuullisten kohtuukäyttäjien näkökulmasta. Tule mukaan maanantaina 16.11.2015 klo 21 TV2:lla ja Twitterissä tägillä #yleMHL!

Kippis!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Juomasuositukset lapsiperheen arkiruokien seuraksi
Juomasuositukset lapsiperheen arkiruokien seuraksi Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen juomasuositukset
Näillä vinkeillä luksusta lapsiperheen arkiruokiin

"Rakas, tehdään joku ilta ihanaa ruokaa ja otetaan lasilliset oikein hyvää punkkua!" Tuntuuko suunnitelma tutulta? Alko ehtii uusia valikoimansa moneen kertaan, ennen kuin lapsiperheessä jaksetaan nousta nauravien nakkien yläpuolelle. Nyt luvassa onkin juomasuositukset lapsiperheen arkiruokiin.


Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.