Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Mikä se on se kristillinen koulu?

oppilaita käytävällä
Anteeksi, jos tönäisin. oppilaita käytävällä Kuva: Risto Salovaara, Yle oppilaat käytävässä

Olin monesti kulkenut koulun liittymän ohi ja tontin laidalla kasvavan kuusiaidan takana arvuutellut itsekseni mitä mahtaa tarkoittaa kristillinen koulu. Mikä se noista Adventtikirkon kaikista rakennuksista on? Millaista siellä mahtaa olla? No se selvisi tämän kouluviikon aikana.

Mikä kristittyjen kirjo!

Porukasta on moneksi koulun nimen mukaisesti. Luterilaisia, helluntailaisia ja adventisteja, kutakin noin 40 oppilasta, kirkkokuntiin sitoutumattomia noin 30, loput 230:sta vapaakirkkolaisia, metodisteja, baptisteja, ortodokseja, lestadiolaisia. Kaikkiaan oppilaita on kahdeksasta kirkkokunnasta.

Kun kasvaa, joutuu mukautumaan

naulakoita koulun käytävällä
Ruokaa käytävän päästä naulakoita koulun käytävällä Kuva: Risto Salovaara, Yle koulun käytävä
portaat kellarikerrokseen
Kohti ruokalaa portaat kellarikerrokseen Kuva: Risto Salovaara, Yle portaat

Oppilasmäärä on kasvanut muutamasta kymmenestä yli kahteensataan. Alakoulun ipanoita tuli ja meni, sukkuloivat sulassa sovussa yläkoululaisten joukossa. Kaikki tilat oli otettu käyttöön. Se vaati kaikilta sopeutumista.

rehtori Merja Kinnunen
Rehtori Merja Kinnunen rehtori Merja Kinnunen Kuva: Risto Salovaara, Yle rehtori
opettajia tauolla
Tilat yli kahdellekymmenelle opelle. opettajia tauolla Kuva: Risto Salovaara, Yle opettajainhuone

Rehtori myönsi, että vähän ahdasta on nykyään. Oli porrastettu kaikki mahdollinen, ruokailut, päivän tunnit, bussivuorojen vuoksi jopa koulun alkaminen. Kouluun tullaan Tampereen lisäksi myös Orivedeltä, Ylöjärveltä, Pirkkalasta, Kangasalta... ja julkisilla ilman koulukyytejä.

Välittömyys ja välittäminen näkyivät kaikessa

Ahtaus voisi pahimmillaan vaikuttaa myös tuntityöskentelyyn, mutta eipä vaikuttanut. Kaikki keskittyivät tunnin teemaan, vaikka tunti pidettiin jopa avotilassa, missä oppilailaita tuli ja meni selän takana.

Tuli omat kouluajat mieleen, kun oppilaat nousivat aina tunnin alussa ylös yhteiseen tervehtimiseen. Eikä ollut sen koommin pipoja kuin lippiksiäkään päässä.

Kertaakaan en kuullut viikon aikana yhdenkään oppilaan rissaavan mistään, saati häiriköivän tai kiroilevan. Tunnit olivat leppoisan rauhallisia. Siinä mielestäni näkyi koulun henkinen ilmapiiri.

poika potkaisee palloa
Panostetaan liikuntaan ja terveelliseen ravintoon. poika potkaisee palloa Kuva: Risto Salovaara, Yle kenttä
pokaalitg, koskelo ja liput hyllyllä
Kunniapaikalla. pokaalitg, koskelo ja liput hyllyllä Kuva: Risto Salovaara, Yle lintu
koulun luokkalehtien ilmoituksia
Kirjoitellaan. koulun luokkalehtien ilmoituksia Kuva: Risto Salovaara, Yle ilmoitustaulu

Adventtikirkon alueen laajuus yllätti. Se antaa monipuoliset mahdollisuudet myös ulkona työskentelyyn, sillä heti pihasta avautuu niin upea kuusikko kuin Näsijärven rantakin.

kallioinen kuusimetsä
Suoraan pihasta.... kallioinen kuusimetsä Kuva: Risto Salovaara, Yle kuusi
lentopallokenttä
beachille.... lentopallokenttä Kuva: Risto Salovaara, Yle lentopallokenttä
syksyinen järvenranta
ja vesirajaan. syksyinen järvenranta Kuva: Risto Salovaara, Yle järvi

Kun koulua ylläpitää Adventtikirkko, odotin, että se näkyisi jotenkin opetuksessa, mutta sitä en havainnut missään. Kenellekään ei tuputeta asioita sinä yhtenä oikeana. Kaikille annetaan valinnan vapaus, kunhan koulussa on sitoutunut koulun kristillisiin arvoihin.

oppikirjoja hyllyssä
Tiedon lähteillä. oppikirjoja hyllyssä Kuva: Risto Salovaara, Yle oppikirjat

Nyt tiedän, mitä kuusiaidan takana on. Yllätyin vilpittömästi. Kiitos.

Viikko Tampereen kristillisessä koulussa löytyy täältä:
Koulu satsaa lähimmäisenrakkauteen
Penaalin sisältö
Maittavaa kala-kasvisruokaa
Paikat, joissa viihdytään tai sitten ei
Open päivä
Kieltenopen mietteitä
Oppitunnilla

Tampereen kaupungin kouluista:
Perusopetus Tampereella

Kommentit

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.