Hyppää pääsisältöön

Näillä vinkeillä luksusta lapsiperheen arkiruokiin!

Juomasuositukset lapsiperheen arkiruokien seuraksi
Juomasuositukset lapsiperheen arkiruokien seuraksi Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen juomasuositukset

Rakas, tehdään joku ilta ihanaa ruokaa ja otetaan lasilliset oikein hyvää punkkua! Tuntuuko suunnitelma tutulta? Alko ehtii uusia valikoimansa moneen kertaan ennen kuin lapsiperheessä jaksetaan nousta nauravien nakkien yläpuolelle.

Viinibloggaajat Marjut ja Jussi eli Loppasuut innostuivatkin miettimään juomavalintoja arkisiin perusruokiin, joita lapsiperheissä yleisesti syödään.

Kalapuikot ja olut
Kalapuikot ja olut Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen juomasuositus

Kalapuikot ranskalaisilla

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista lapsiperheistä syö kalapuikkoja vähintään muutaman kerran kuussa. Vaalea kala sointuu valkoviiniin, tämän tietää aloittelijakin. Kalapuikoissa on kuitenkin vehnä- tai korppujauhoista tehty leivityskuori, josta tirskahtaa rasvaa kielelle. Samalla uunipellillä kypsyvät ranskikset lisäävät rasvaisuutta. Grillikioski lemahtaa lautasella, mistä raikkautta ateriaan?

—Valitse tarpeeksi hapokas valkoviini. Kuivassa Rieslingissä tai Pinot Grigio´ssa on riittävästi raikasta hapokkuutta taittamaan rasvaisuutta. Olutvalintana toimii brittiläinen Ale tai mukavan katkera IPA.

Spagetti ja punaviini
Spagetti ja punaviini Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen spagetti

Spaghetti ja jauhelihakastike

Lapsiperheen arjessa jauhelihakastike ei ehdi pitkään hautua. Suoraan jääkaapista pannuun täräytetty jauheliha tuskin ehtii ruskistua, kun siihen jo töräytetään tomaattimurska. Polokneesissa maistuu siis aika terävä tomaatti, eikä yrteillä ehdi leikitellä.

—Suomalaisessakin versiossa on sen verran Italiaa, että Chianti käy. Tomaatti on killeri, se vaatii hapokkaan viinin, muuten tomaatin terävyys pilaa viinin maun.

Nakkikeitto ja valkoviini
Nakkikeitto ja valkoviini Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen valkoviini

Nakkikeitto

Suomalainen kirkas peruskeittopohja on haastava, sillä juureksista erityisesti lanttu on tunkkaisen hajuinen ja navetanmakuinen. Kouluruokamuistot nousevat mieleen. Millainen viini aateloi arkisen nakkikeiton?

—Saksalainen tai australialainen Riesling on hyvä vaihtoehto, kunhan valitsee kuivan ja hedelmäisen, ei makeaa. Olutlajeista parhaiten sopii kitkerähkö peruslager.

Kanaa ja rose-viiniä
Kanaa ja rose-viiniä Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen roseviini

Hunajamarinoidut kanasuikaleet ja riisi/makaroni

1990-luvulla suomalaisiin ruokapöytiin ilmaantuivat valmiiksi marinoidut broilerisuikaleet. Suikalebroilerin helppokäyttöisyys valloitti kansan, ja alussa eksoottiseltakin vaikuttaneesta ruuasta tuli pian arkinen. Marinadit ovat yhtä aikaa suolaisia ja makeita, mutta kokonaisuudesta tulee helposti vähän pliisu.

—Vaaleaa kanaa komppaa hyvin hapokas rosé. Hunajamarinoitunakin kana on mietoa lihaa, joten viinissä saa olla hapokasta vastapainoa.

Hernekeitto ja kuohuviini
Hernekeitto ja kuohuviini Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen viinisuositus

Hernekeitto

Kun aikataulu tai rahatilanne kiristävät, kaapista kaivetaan vanha kunnon hernari! Tuhti perinneruoka on miedon savuisa ja hitaasti hautunut, lähes patamaisen sakea tökötti.

—Irrotellaan! Voisihan savulihaiseen hernariin sopia tumma lager tai portterikin, mutta valitaan kuiva Cava! Hernarin yhdistäminen kuohuviiniin on hauska ja rohkea veto. Jälkiruokapannarin kanssa kannattaa nauttia mansikkahilloakin makeampaa jälkiruokaviiniä.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.