Hyppää pääsisältöön

Opiskelija-aktivismi on nousussa: "Tällaisia lukuja nähtiin viimeksi 70-luvulla"

Opiskelijat ovat nousseet barrikadeille ja aktivoituneet vaaliuurnilla. Ylioppilaskuntien edustajistonvaaleissa äänestysprosentti nousi useissa yliopistoissa vaikuttaviin lukemiin.

Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään näkyvästi viime aikoina. // Kuva: Yle Uutiset

"Stubb, Soini, Sipilä, emme alistu ikinä!"

Helsingin yliopiston opiskelijat osoittivat torstaina mieltään yliopistolla, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb oli kutsuttu yliopiston juhlavuoden päätösseminaarin puhujaksi. Yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden mukaan Stubbin kutsuminen seminaariin osoitti yliopiston johdolta huonoa arvostelukykyä, sillä juuri Stubb on ollut ajamassa yliopistojen suuria rahoitusleikkauksia.

Opiskelijat eivät ole tänä vuonna jääneet hiljaisiksi hallitusten määräämien leikkausten edessä. Opiskelijat huusivat pääministeri Juha Sipilän puheen päälle Helsingin yliopiston lukukauden avajaisissa. Syksyllä yliopistoväki valtasi Helsingissä Porthania-rakennuksen. Keväällä opiskelijat osoittivat mieltään opintotuen rajaamista vastaan. Turun yliopistossa valtionvarainministeri Stubbin selfie-tuokio oli mennä pieleen, kun opiskelija olisi halunnut ottaa selfieen mukaan koulutusleikkauksiin viittaavan #koulutuslupaus-kyltin.

Suomalaiset opiskelijat ovat järjestäytyneitä ja omissa yhdistyksissään aktiivisia. Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe tyrmää ajatukset siitä, että suomalaisnuoret olisivat velttoja.

- En hyväksy lainkaan tätä pullamössöjuttua, sillä suomalainen opiskelijajärjestötoiminta on maailman parasta. Aktiivisuus on olemassa arjessa, mutta se ei nouse julkisuuteen, sillä se perustuu ilonpitoon ja yhdessäoloon, Kolbe sanoo.

"En hyväksy lainkaan tätä pullamössöjuttua, sillä suomalainen opiskelijajärjestötoiminta on maailman parasta."― Laura Kolbe

Suomen nykyinen taloustilanne ja sen edellyttämät leikkaukset nostavat professorin mukaan esiin mielenosoittamisen perinteen.

- Suomessa on ollut pitkään kuuliaisen opiskelijan perinne, mutta sen rinnalla on juoksutettu vahvaa yliopistoradikalismin perinnettä 1800-luvun lopun kielikiistoista lähtien. On ihan luonnollista, että tällaisessa tilanteessa vaikuttamisen vahva idea ja identiteetti nousevat esiin, Kolbe toteaa.

"Meillä oli viimeksi 70-luvulla tällainen äänestysprosentti"

Suomalaiset opiskelijat ovat aktivoituneet myös barrikadien ulkopuolella, rauhallisemmassa politiikan teossa. Tänä syksynä järjestetyissä ylioppilaskuntien edustajistovaaleissa äänestysprosentti kohosi lähes jokaisessa yliopistossa. Turussa yli 40 prosenttia opiskelijoista kävi antamassa äänensä.

- Viimeksi 70-luvulla meillä on ollut tällaisia lukuja, Turun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Mononen kertoo.

70-luvun lopulla ympäristöliike jylläsi voimakkaana, ja luontoaktivistit yhteen koonnut Koijärvi-liike eli vahvasti myös yliopistomaailmassa. Mononen uskoo, että nykyisen hallitusohjelman leikkaukset ovat heijastuneet myös edustajistovaalien aktiivisuuteen.

- Politiikka on koskettanut opiskelijoita toisella tapaa kuin muutamana viime vuonna. Ihmiset haluavat selvästi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttaa.

Vaikka hallitus aikoo leikata koulutuksesta, professori Kolbe on luottavainen opiskelijoiden ja yliopistoväen kykyyn puolustaa itseään. Professorin mukaan koulutusta ja tiedettä puolustava liike on suuri eikä rajoitu ainoastaan opiskelijoihin.

- Protestit lähtevät liikkeelle isoista käännekohdista, isommista kuin se, että raha on loppu. Yksi yhteiskunnan suurimmista liikkeelle panevista voimista on toivo. Siksi olen positiivinen, että on olemassa kriittisyyttä ja kykyä toimia eri tavalla. On mahdollista tuottaa erilaista toivon tarinaa kuin se, jonka puoluepolitiikka tarjoaa.

Lue myös:

Koulutukseen 300 miljoonaa – ”Kuulostaa vähän silmänkääntötempulta”

Hallituksen leikkauslista herätti kansan osoittamaan mieltään – onko siitä mitään hyötyä?

Opiskelija, näistä päätöksistä on sinulle eniten harmia

Nämä hallituksen kiristykset kurittavat opiskelijaa pahiten