Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Oppilaat ovat fiksuuntuneet

Kenkähylly koulun aulassa
Kenkähylly koulun aulassa Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi kenkähylly

Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

Nyt on oppivelvollisuus suoritettu, kun Viikko koulussa -projekti päättyy. Kävin Hauhon yhtenäiskoulua, siis samaa koulua (tai siis samassa rakennuksessa) kuin 1970-luvulla. Ennallaan on vain koulun tiilikuori. Kaikki muu on muuttunut, enimmäkseen parempaan suuntaan.

Koulurakennus on vähemmän kolkko. Luokkakoot ovat pienempiä, (meitä oli 41 samassa luokassa - jo hajuhaittojen kuvitteleminen puistattaa!). Kouluruoka on parempaa - ja siitä on kasvisversiokin.

Kolme tyttöä katsoo tablettitietokonetta
Viitosluokkalaiset ovat tehneet elokuvan Kolme tyttöä katsoo tablettitietokonetta Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi koululaisia
Opettajat ovat mukavampia (myönnetään: tässä voi olla perspektiiviharha!). Opettajien ja oppilaiden väliset suhteet ovat mutkattomat ja tasavertaiset, suorastaan lämpimät. Reksin kanssa pelataan pingistä ja liikuntatunnilla oppilas pyytää opettajaa hieromaan kipeitä jalkojaan. Heitetään herjaa ja pulistaan.
Tyttö tekee kasvomaalausta pienemmälle tytölle-
Kasvomaalausta Tyttö tekee kasvomaalausta pienemmälle tytölle- Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi kasvomaalaus
Oppitunnit ovat monipuolisempia. Pohditaan yhdessä, käytetään uusia menetelmiä. Lähdetään ulos luokasta: tehdään töitä sohvaryhmissä, tuulikaapissa (!) ja käydään kirjastossa, kaupassa, lähimaastossa. Ei eletä jossain koulu-saarekkeessa.

Pahoin pelkään, että oppilaatkin ovat fiksumpia. Kohteliaita, avoimia ja huumorintajuisia. Yläaste ei aina olekaan helvetti. – Kun sanon opettavani yläkoulussa, ihmiset säälivät. Ihan turhaan, sanoo yksi opettaja.

Pingispöytä ja pelaajia koulun aulassa
Pingispöytä ja pelaajia koulun aulassa Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi pingis
Nyt riittää hehkutus: eihän yhden viikon aikana yhdessä koulussa tietenkään näe kuin vähän pintaa.

– Kouluissa eletään aina jotain evoluution vaihetta, joskus ei ehdi muuta kuin tulipaloja sammuttamaan. Meillä on nyt hyvä tilanne, ollaan pelin päällä. Se voi muuttua äkkiä, sanoo Hauhon rehtori Pekka Paappanen.

Aika hämäläinen kommentti, mutta varmaan totta.

Liikunnanopettaja hieroo oppilaan jalkoja
Liikunnanopettaja hieroo oppilaan jalkoja Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi liikunta
Maalaiskoulu näyttää lähes lintukodolta, mutta opettajien koulutuspäivänä puhutaan huolista. Lintukodossakin perheillä on alkoholiongelmia, on avioeroja, levottomia ja yksinäisiä lapsia ja monia muita murheita.

70-luvulla vanhempani ehkä tapasivat opettajan kevätjuhlassa. Nyt on on Wilmaa, vanhempainvarttia, kasvatuskeskustelua ja ties mitä muuta. On kumppanuuksia ja palvelua, jolta vaaditaan laatua ja tyytyväisyystakuuta.

Koulu on mukana kaikessa muussakin, on projektia, hanketta ja suunnitelmaa, paljon vaatimuksia. Nuoria vaivaa kyynisyys / surkea yleissivistys / syrjäytyminen / velkaongelmat / ihmissuhdetaidottomuus / medialukutaidottomuus / kännykkäriippuvuus/ jne jne… Näihin kaikkiin kai löytyy lääke koulusta? Lisää tunnekasvatusta, talousoppia,, mediakasvatusta, tunnetaitoja, vain muutamia mainitakseni. Ja ilmiöoppimista sekä flipped classroom, meinasi unohtua!

Tyttöjä jumppapallon päällä
Tyttöjä jumppapallon päällä Kuva: YLE/Raili Löyttyniemi jumppapallo
Voisiko jopa vähän rauhoittuakin?

Vanhemmat, jos vain voitte, niin suosittelen tutustumista lastenne koulupäivään. Ehkä koulu ei kiikukaan katastrofin partaalla, vaikka joskus sen kuvan voi saadakin.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.