Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

Oppilaat istuvat käytävässä välitunnilla
Käytävässä hengailua välitunnilla Oppilaat istuvat käytävässä välitunnilla Kuva: Yle/Tiina Jensen oppillaat välitunnilla

Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy. Että mä tykkään susta...

Karjaan yhteiskoulu

Paikkakunta: Karjaa
Kouluaste: Yläkoulu (ja lukio)
Opettajia: 32
Oppilaita: 265 (+ 135 lukiossa)
Luokka, jolla vierailen: 8C

Sain mahdollisuuden tutustua viikon ajan yli neljän sadan ihmisen työpaikkaan. Eteläsuomalaisen pikkukaupungin yhteiskouluun, jonne sekä opettajat että oppilaat tulevat töihin läheltä ja kaukaa.

Olin kärpäsenä katossa. Aistin ja maistin, kuuntelin ja kirjoitin. Valitsin onnistuneesti yläkoulun ja kahdeksannen luokan. Sen vaiheen, kun ei vielä oikein tiedetä kuka mä oon ja mihin mä olen menossa. Opettajalla on silloin iso rooli.

Opella on väliä

Opettaja ohjaa matematiikan tunnilla
Opettaja ohjaa itsenäistä oppimista Opettaja ohjaa matematiikan tunnilla Kuva: Yle/Tiina Jensen yksilöllinen oppiminen

Hyvän opettajan ihminen muistaa koko elämänsä. Mutta millainen on hyvä opettaja? Oppilaat toivovat, että opettaja olisi rento, reilu, oikeudenmukainen, luotettava...ja ymmärtäis ongelmii. Ei kasiluokkalaisen elämä helppoa ole. Jos ei aina opettajankaan.

Diginatiivit pulpetissa

Viisi tuntia päivässä, viisi päivää viikossa. Istu hiljaa ja kuuntele!

Vierailin muutamalla oppitunnilla. Mikään ei ole muuttunut. Verbien taivutusta, lauseenjäsennystä, pulpetissa hiljaa istumista - kun opettaja puhuu.

Keskimäärin viisi tuntia päivässä, viiden päivän ajan. On se kyllä mahdoton tehtävä kenelle tahansa.

Antti Korpinen ja luokka
Tekniikka innostaa jos se toimii Antti Korpinen ja luokka Kuva: Yle/Tiina Jensen opettajan työvälineet

Päättäjät vannovat digitalisoitumisen nimeen. Ilman pädiä ja älypuhelinta ei oppituntia varmaan pian saa edes pitää. Tai kehtaa. Ettei olisi huono ja vanhanaikainen.

Vaan mitä jos verkko ei toimi, järjestelmä kaatuu, akku loppuu...Tekniset ongelmat ovat suurin este laitteiden käytölle - veikkaa kärpänen katossa.

Ja Helpdeskikin on koko ajan varattu...

Ilmapiiri on tärkeä

Karjaan yhteiskoulun tiloja
Pääasia, että on penkit Karjaan yhteiskoulun tiloja Kuva: Yle sohvaryhmä

Kysyin oppilailta heidän suosikki/inhokkipaikkojaan. Monessa vastauksessa oli sana ilmapiiri. Hyvä ilmapiiri, ahdistava ilmapiiri. Mistä ilmapiiri syntyy? Hymystä, asenteesta, tekemisen tavasta, mutta myös tilasta.

Jos luokka on pieni ja ahdistava niin miksi ei mennä ulos? Potkitaan vaikka palloa vieraalla kielellä. Sen sijaan, että opetellaan asioita kirjasta niin lähdetään yhdessä tutkimaan asiaa. Ulos, ulos, ulos... Siellä ne oppilaiden suosikkipaikatkin ovat.

Tyttöjen suosikkipaikka on kattoparveke
Paras paikka on ulkona Tyttöjen suosikkipaikka on kattoparveke Kuva: Yle/Tiina Jensen tytöt kattoparvekkeella

Kuuntele

Olisiko tässä oppitunnin käytetyin sana?

Kuuntele, kun minä puhun. Nyt kaikki kuunnelkaa. Olisiko tässä oppitunnin käytetyin sana? Kuuli kärpänen. Suu kiinni ja hiljaa.

Kuuntele sinäkin opettaja. Silmät ja korvat auki. Kuuntele sitäkin mikä jää sanomatta. Kurkista murkun hupun alle ja kysy: Moi, mitäs sulle kuuluu tänään?

Nyt lopetan ettei mene ihan vuorisaarnaksi. Mutta eikö pirskatti sentään tähän viimeiseen lauseeseen vielä tunge joku jarisarasvuo-korvamato. Armo. Olkaa toisillenne armollisia ja juokaa monta kuppia kuumaa teetä yhdessä. No okei - bilsan maikka voi ottaa energiajuoman. Kiitos!

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.