Hyppää pääsisältöön

Päivä tulevaisuudessa: Näin arki toimisi, jos Slush-keksinnöt saadaan käyttöön

Slushissa esiteltiin hurjia, hauskoja, outoja, hulluja ja utopistisia ideoita. Entä jos ryhtyisimme käyttämään niitä joka päivä?

Slush / Sami Heiskanen

Startup- ja kasvuyritystapahtuma Slush toi yhteen maailman johtavia visionäärejä, propellipäitä ja ideanikkareita. Vaikka Slushissa on tarkoitus löytää startupeille rahoittajia, tapahtuma toimii myös tulevaisuuden keksintöjen kokoontumisajoina.

Millaiseksi arki muuttuu, jos Slushissa nähdyt ja koetut ideat oikeasti tulevat ihmisten ulottuville? YleX koosti tulevaisuuden päivän, jonka ainekset on poimittu Slushissa esitellyistä tuotteista ja ajatuksista. Osa on jo toimivien yritysten tuotteita, osa ideoista on vasta heitetty ilmoille.

Tällaista voisi olla arki jokusen vuoden kuluttua, jos Slushin startupien keksintöjä innostutaan käyttämään:

Aamu: Anturit herättävät uuteen päivään

Kahvi on alkanut tippua keittimessä kymmenen minuuttia ennen herätyskellon soimista. Jo sitä ennen sängyn anturit ovat välittäneet viestiä asunnon tekniikalle heräämisen merkeistä, kuten muutoksista sykkeessä ja liikkeistä vuoteessa (1). Makuuhuoneen valot reagoivat näihin viesteihin ajoissa (2) ja alkavat hiljalleen loistaa kirkkaammin, jotta varsinainen herääminen kellon ääneen olisi mahdollisimman miellyttävä ja vaivaton.

Joka päivä ei tarvitsisi edes lähteä töihin, koska melkein kaiken voi tehdä etänä (3). Tänään täytyy kuitenkin esitellä raporttia tiimille - ehkä siihen palaveriin olisi syytä mennä fyysisesti paikalle.

Läppäri saa kyllä jäädä himaan. Kännykästä on tullut yhä tärkeämpi työväline. Sen avulla sovitellaan yhteen ihmisten kalentereita ja sovitaan palavereita (4); tietokoneen kanniskelu tuntuu hankalalta ja kömpelöltä.

Töissä: Kellon räpläämisestä helpotusta tylsiin palavereihin

Niin, tylsät palaverit eivät ole valitettavasti kadonneet mihinkään (5), vaikka aika moni on liittynyt tähänkin kokoukseen etänä. Kahvi on myös edelleen usein liian laimeaa. Onneksi ranteessa on älykello. Sen avulla on paljon kätsympää pelata salaa kokouksessa niin, ettei kukaan huomaa (6): älykellon fantasiaseikkailussa riittää nopea satunnainen painallus silloin tällöin.

EPA / Rainer Jensen

Kun pomo alkaa sättiä hänen mielestään liian ylimalkaisesta raportista, ranteessa alkaa tapahtua. Älykello tallentaa tietoa kohonneesta pulssista ja verenpaineesta sekä ihon sähkönjohtokyvyn kasvamisesta. Toisin sanoen hikeä puskee pintaan.

Juuri tästä on ollut terapeutin kanssa puhetta: suuttumuksen aiheuttamista fyysisistä muutoksista on hyvä tulla tietoiseksi, jotta tunnetilaa pystyy käsittelemään rationaalisesti. (1, 7) Vilkaisu älykelloon paljastaa tunnetilapiikin, ja silloin ymmärtää olevansa kiihtyneessä tilassa. On hyvä rauhoittua, vastata pomolle fiksusti ja kertoa ymmärtävänsä tämän palaute. Arjen pika-mindfulnessia älykellon avulla.

Lounastauko: Satelliittiyhteys mökille

Yksilölliseen dieettisuunnitelmaan räätälöity lounas saapuu kuriirin tuomana työpaikalle (8). Lounastauolla on aikaa tutkailla satelliittikuvia: mitä kuuluu mökkipalstalle? Yksi palveluntarjoajan satelliiteista on kulkenut Suomen yli aamulla (9), ja sovelluksesta näkee, että narsissit voivat kukkalaatikoissa hyvin.

Taas piikki pulssikäyrässä: missä ovat avaimet? Niitä ei näy työpöydällä, ei salkussa, ei taskussa. Ihon sähkönjohtokyky nousee myös vähän, älykello kertoo.

Avainnipussa on kyllä paikantava avaimenperä, jonka sijaintia voi seurata kännykästä (10). Mutta GPS-avaimenperän pieni akkukin pitäisi muistaa ladata ehkä kerran kuukaudessa. Kotona on johdotonta lataamista varten alusta, jonka päälle avaimenperä tarvitsisi vain asettaa. Yleensä avaimet unohtuvat kuitenkin kotona salkkuun. Akku on ihan varmasti ehtinyt tyhjentyä.

Huh. Avaimet löytyvät salkusta, väärästä taskusta. Älykello näyttää vihreää valoa, sillä pulssi rauhoittuu.

Työmatka: Sovellukset hoitavat maksut

Töihin ja kotiin kuljetaan sähköautolla – kaikilla aikaansa seuraavilla ihmisillä on sähköauto. Liikenteessä voi kyllä vielä nähdä fossiilisilla polttoaineilla puksuttavia autoja, tosin niiden design näyttää aika vanhentuneelta. Ja tuntuu kyllä hankalalta porata öljyä ja kuljettaa se tankkereilla toiselle puolelle maapalloa autoihin tankattavaksi. Sähköä sentään voi siirtää johtoja pitkin.

Sähköautot pitää kuitenkin yhä ladata. Katsotaan kännykkäsovelluksesta lähin latauspiste. Kännnykkäsovellus myös huolehtii maksamisesta (11). Kotimatkalla pysähdys kahvilaan, ja toinen sovellus maksaa parkkimaksun (12).

Vapaa-aika: Yhteys Nykiin

Puoli tuntia ennen kotiin saapumista ilmastointi on mennyt automaattisesti päälle ja viilentänyt asunnon 21 celciusasteeseen. Valot syttyvät miellyttävässä iltavalaistuksessa samalla kun ovi avataan, samoin rauhoittava musiikki soi. Robotti on tuonut verkkokaupasta tilatun paketin (13).

Slush / Kai Kuusisto

Ei huvita kokata, minkä takia kotiin saapuu jälleen omaan dieettiin suunniteltu ateria. Vain kevyesti, koska sen jälkeen on joogaharrastuksen vuoro. Joogamatto lattialle ja webbikamera päälle. Genevessä asuva joogaohjaaja vetää tuntia ja antaa palautetta kameran välityksellä oppilailleen. Älykello ei herjaa sykkeestä tai hikoilusta, koska se tietää, että treenitunti on päällä.

Kaveri on matkalla Nykissä. Kateus! Hän on onneksi hotellissa, joka tukee VR:ää (14). Toisin sanoen häneen voi olla yhteydessä virtuaalitodellisuudessa. Molemmat pukevat eri mantereilla päähänsä virtuaalilasit, ja yhtäkkiä ollaankin samassa tilassa. Teknologiassa on vielä rajoitteensa, koska esimerkiksi kosketusta tai halaamista ei pysty tuntemaan. Silti fiilis läsnäolosta on paljon todellisempi kuin esihistoriallisen tuntuisissa Skype-puheluissa.

Shoppailu: Sydämen äänellä ostokset

Ping! Kännykkään on saapunut viesti keikkajärjestäjältä (15):

Koska olet ollut niin uskollinen fani lempiartistillesi, tarjoamme sinulle mahdollisuuden ostaa ENNAKKOON liput hänen keikalleen!

Yleensä mainosviestit ärsyttävät, mutta nyt ei ole vaikeuksia tehdä ostopäätöstä. Kyllä-ruutuun klik, ja liput on hankittu. Maksukorttien numerosarjoja ja tunnuslukuja ei luojan kiitos tarvitse enää syöttää, koska laite tunnistaa käyttäjänsä biometrisesti (16). Ei enää sormenjäljestä, kuten joskus aikaisemmin, vaan sydämen sykkeestä. Se on jokaisella vähän erilainen.

Nukkumaanmeno: Älykello antaa ohjeet lepoon

Sydän ja muu kroppa kaipaavat lepoa. Älykelloon on nukkumaanmenoajan lähestyessä tullut suosituksia siitä, miten pystyy laskeutumaan hyvään uneen - älä enää rasita itseäsi fyysisesti, koeta olla syömättä nopeita hiilihydraatteja, älä nauti enää alkoholia - ja kodin valaistus on alkanut automaattisesti vähitellen himmenemään. Lisäksi sisäilman lämpötila on pudotettu 19:ään, koska hieman viileässä nukahtaa parhaiten.

Jutun visiot tulevaisuudesta on mukailtu Slushissa ideoitaan esitelleiltä firmoilta sekä tapahtuman asiantuntijapuheista ja -keskusteluista. Seuraavien startupien ja tuotteiden inspiroimat kohdat on merkitty jutussa vastaavalla numerolla:

(1)   TeleScrypts

(2)   Cozify

(3)   MURE ehf

(4)  SwipeToMeet

(5)   Agilefant

(6)  EveryWear

(7)   EBPsolutions

(8)   Epic Foods

(9)  Astro Digital, RBC Signals

(10)  yepzon

(11)  PlugSurfing

(12) Autlo OÜ

(13) Sidewalk, Starship

(14) DoubleMe, Inc., IMGNATION Studios

(15) RelevancyData

(16) qKey, Authenteq

Lue myös:

Slushissa jaettiin ennätyspotti pitchauskilpailussa: 650 000 euroa terveystietojen tallettajalle 

Hurmaannuimme prinssi Danielin kuninkaallisesta charmista - YleX vaklasi Slushin kunniavierasta 

Supercell ei olisi menestynyt ilman onnea: "Monet tiimit tekevät yhtä kovasti töitä kuin me, mutta eivät menesty"

EU-komissaari Jyrki Katainen: Suomi tunnetaan EU:ssa neljästä asiasta – yksi niistä on Slush 

Hyvä pitch tulee kristallinkirkaana sydämestä - arvioi Slushin esitykset livestriimistä

Slush pohti muuttoa ruotsinlaivaan – “Ensimmäinen kysymys oli Viikkari vai Silja Line”

Slushin toimitusjohtaja: Uudet työpaikat syntyvät pieniin start upeihin, eivät isoihin yrityksiin 

Lue kaikki Slushista osoitteessa yle.fi/slush!