Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Mitä robotti saa tehdä?

Prisma Studio, yle tv1
Toimittaja Kari Paananen ja tutkijatohtori Michael Laakasuo pohtivat, miksi robotti ei voi muistuttaa ihmistä. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 18.11.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 20.11. klo 5.55 ja sunnuntaina 22.11. klo 13.55
Yle Areenassa 30 päivää

Tulevaisuudessa robotit osallistuvat yhä enemmän arkielämäämme ja tekevät päätöksiä itsenäisesti. Robotit mielletään useimmiten avustajiksi, mutta ne joutuvat vääjäämättä tekemään myös moraalisia päätöksiä samaan tapaan kuin ihmiset.

Millaisia päätöksiä ja valintoja me hyväksymme robotilta? Millä perustein robotille rakennettaisiin moraalikäsitys?

Kumman robotti valitsee?

Kuvitellaan, että robotti ajaa autoa ja joutuu tilanteeseen, jossa on valittava ajaako suojatiellä kulkevan lapsen päälle ja suojelee kyydissä olevia ihmisiä. Vai ajaako robotti ojaan ja pelastaa lapsen, mutta vaarantaa kyydissä olevien ihmisten hengen.

Paperilla nämä ovat ihmisellekin monimutkaisia valintoja.

Pitäisikö robotti ohjelmoida suojelemaan isäntäänsä ehdoitta, vai voisiko se tehdä oman moraalinsa mukaisia päätöksiä ja valintoja?

Voit olla rasistisempi kuin kuvittelitkaan

Tutkimusten mukaan me kaikki olemme tiedostamattamme rasistisempia kuin uskommekaan.

Miten tiedostamattomat asenteet vaikuttavat päätöksiimme ja kokemuksiimme epäoikeudenmukaisuudesta tai siihen, miten anteliaita olemme.

Tutkimuksissa henkilön tiedostamattomia rotuennakkoluuloja on onnistuttu vähentämään, kun hänet saadaan samaistumaan toisen rotuiseen ihmiseen.

Prisma Studio testasi, voiko tiedostamattomia asenteita muuttaa suvaitsevaisemmiksi.

Lähetyksen juontaa Marjo Harju.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.