Hyppää pääsisältöön

Proppimestari vai peruukkivelho – millainen on cosplayharrastaja?

Cosplay
Esiintyjänero? Käsityöjumala? Cosplay Kuva: Shila Forsman/Yle Kuvapalvelu närcon

Jokainen laji kokoaa yhteen liudan erilaisia harrastajia. Kaikki tenniksenpelaajat eivät pyri Wimbledoniin, eikä jokainen runoilija käytä kalevalamittaa. Myös cosplayharrastuksen parissa toimii erilaisia harrastajia, joiden intressit ja panostus painottuvat lajin sisällä eri tavoin. Alla esitellään viisi karrikoitua cosplayharrastajatyyppiä, joissa kylläkin saattaa piillä totuuden siemen.

Käsityöjumala

Tämä cosplayharrastaja tekee pukuja, joihin tulee kirjontaa, itse virkattua pitsiä, viisitoista metriä käsin värjättyä kangasta sekä omin käsin punottu rengaspanssari – ja kaikki samaan asuun! Käsityöjumala opettelee kaavoittamaan monimutkaisimmankin luomuksen alusta loppuun, vaikka kaavojen pitäisi olla mahdottomia kaikkien tilavuuden ja ulottuvuuden lakien nojalla. Hän valitsee hahmonsa nimenomaan vaatteiden perusteella, eikä yksikään piilonappi jää häneltä huomaamatta. Kun käsityöjumala kokee, ettei hän enää löydä haasteita, hankkii hän omat kangaspuut ja alkaa kutoa kankaansakin itse.

Proppimestari

Finnfoamia, eristysvaahtoa, silikonia, paperisavea, joogamattoja, gessoa – proppimestarin kaapeista löytyy kaikkea tätä. Hän loihtii minkä tahansa esineen lavasteeksi hahmolleen. Pitääkö soturille saada miekka? Lastenleikkiä. Onko enkeli ilman siipiä? Hoituu tuossa tuokiossa. Kantaako sarjan päähenkilö kahdeksanmetristä viikatetta, josta muodostuu tarpeen tullen myös kivääri, liekinheitin ja vuodesohva? Onnistuu! Proppimestari valitsee hahmoja, joilla on mielenkiintoisia koruja, päähineitä, aseita tai muita esineitä, jotka olennaisesti kuuluvat hahmon designiin. Hän ei pelkää haasteita ja tähtää aina toimivaan ratkaisuun valo- ja ääniefektejä myöden.

Peruukkivelho

Joskus – tai oikeastaan useimmiten – hahmon kampaus ei luonnistu ilman synteettistä apua. Peruukkivelho ei tästä säikähdä, vaan taikoo peruukeista käsittämättömiä hiustyylejä. Peruukkivelholta onnistuvat otsahiukset, letit, piikit, kiharat, vaaka- ja pystysuoraan sojottavat hiukset sekä yksitoistakerroksista hääkakkua muistuttava puutarha-aiheinen hiuslaite elävine lintuineen ja oikeine suihkulähteineen. Pelkkä kampa ja hiuslakka eivät peruukkivelholle riitä, vaan hän käyttää huoletta muotoilutuotteiden ohella rautalankaa, liimaa, seinäeristettä ja painovoimaa kumoavia ajatuksia peruukkiensa muokkaamiseen. Peruukkivelho innostuu aina uusista hahmoista, joiden hiukset saisivat kokeneimmankin parturikampaajan kyyneliin.

Maskeerausekspertti

Tätä cosplayharrastajaa ei yleensä nähdä kevyessä hahmomeikissä. Maskeerausekspertin hahmovalinnat ovat yleensä sinisiä tai punaisia, raidallisia tai ruudullisia, suomujen tai höyhenien peittämiä. Maskeerausekspertillä on kyky kasvattaa otsastaan sarvet, poskistaan ylimääräinen silmäpari tai kaulastaan ylimääräinen suu. Hän aloittaa maskeerausrupeamansa yleensä tapahtumaa edeltävällä viikolla, jotta ehtii maalata viimeisenkin varpaan ja liimata kaikki kolmisensataa muovitimanttia käsivarsiinsa. Maskeerausekspertin cosplayharrastus on ennen kaikkea osallistavaa, sillä kukapa muukaan maalaisi maskeerausekspertin selän kuin toinen cosplayharrastaja?

Esiintyjänero

Tämä cosplayharrastaja valitsee pukunsa esitys edellä. Jokin tietty kappale, kohtaus tai tarina saa esiintyjäneron suunnittelemaan esityksen alta aikayksikön. Esiintyjäneron esityksissä on taistelukohtauksia, asunvaihtoja, taikatemppuja ja rotta-agilitya, ainakin silloin kun hän ei itse soita neljää soitinta ja tee kolmoisvoltteja. Mikään ei ole esiintyjäneron mielestä yliampuvaa ja hänet nähdään lähes aina lavalla kun tapahtuma tarjoaa esityskisoja. Esiintyjänerolla on hihassaan yksi esitys, jonka hän vielä jonain päivänä toteuttaa – sitten kun hän joko oppii levitoimaan tai saa tuoda lavalle elävän tiikerin.

Sunnuntaipukuilija

Jokaisessa cosplayharrastajassa on jonkin verran sunnuntaipukuilijaa. Kun tapahtumaviikonlopusta on vierähtänyt perjantai ja lauantai, on jaksaminen kortilla eikä monimutkaisen puvun nelituntinen pukeminen enää innosta. Tällöin sunnuntaipukuilija valitsee kaapistaan hahmon tyyliä muistuttavat housut ja paidan, sukeltaa kirpputorilaariin hakemaan kengät ja takin, eikä karsasta näyttäytyä melkein oikean värisissä hiuksissaan. Lopputulos on tunnistettavahko kokonaisuus, joka hahmolla ehkä voisi olla päällään epäolennaisessa täytejaksossa tai kirjan futuristisessa kuvituksessa. Tärkeintä kuitenkin on, että sunnuntaipukuilijan asu on mukava ja jos yksikin tapahtumakävijä tunnistaa hänet, on päivä pelastettu.

Kun cosplayn suomenmestaruuskisat räjähtävät käyntiin lauantaina, tullaan lavalla varmasti näkemään niin käsityöjumalia kuin esiintyjänerojakin. Kisaajien joukosta löytyy monenlaisia taitureita ja pian he saavat tuoda esille omat vahvuutensa ja rakkautensa lajiin. Käännä siis Yle Teemalle lauantaina, äläkä missaa vuoden näyttävintä showta!

Sofia Flinck on yksi suomenmestaruuslähetyksen tekijöistä.

Cosplayn suomenmestaruuskisat lauantaina Yle Teemalla kello 15

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa