Hyppää pääsisältöön

RSO kantaesittää Seppo Pohjolan pianokonserton

pianisti Paavali Jumppanen
pianisti Paavali Jumppanen Kuva: Nina Siven paavali jumppanen

RSO kantaesittää Seppo Pohjolan pianokonserton Olari Eltsin johdolla Musiikkitalossa 20.11. Konsertto- ja sinfonia-aineksia yhdistävän pianokonserton solistina soittaa Paavali Jumppanen. Lisäksi ohjelmassa on virolaissäveltäjä Arvo Pärtin jousille ja lyömäsoittajille sävelletty Silhouette sekä Johannes Brahmsin ensimmäinen sinfonia. Myöhäisillassa kuullaan kamarimusiikin sijaan kuoroteoksia, kun Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon Kuoro laulaa niin ikään Pärtiä ja Brahmsia. Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Olari Elts on tullut tunnetuksi kiinnostavasta ohjelmistosuunnittelustaan. Hän on Viron kansallisorkesterin päävierailija ja johtaa säännöllisesti merkittäviä orkestereita Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa. Elts tunnetaan myös kamarimusiikkikokoonpanojen kanssa työskentelystä. Kuluvalla kaudella hän johtaa mm. Tapiola Sinfoniettaa, Münchenin kamariorkesteria ja Skotlannin kamariorkesteria.

Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia.

Kuluvalla kaudella Jumppanen esiintyy soolokonsertein muun muassa Bostonissa soittaen Debussyn Preludit ja New Yorkissa soittaen Beethovenin Hammerklavier-sonaatin. Kotimaassa Jumppasta kuullaan muun muassa Sellosalin sekä Sibelius-akatemian konserttisarjoissa. Marraskuussa 2015 Jumppanen esiintyy Radion Sinfoniaorkesterin solistina soittaen Seppo Pohjolan uuden konserton kantaesityksen ja helmikuussa 2016 Lahti Sinfonian solistina konsertissa, jossa hän soittaa John Fouldsin kulttiteoksen Dynamic Triptych pohjoismaiden kantaesityksen. Lisäksi vuosi 2015 on kahden Jumppaselle läheisen säveltäjän, Sibeliuksen ja Boulezin juhlavuosi, mikä näkyykin useiden kauden soolokonserttien ohjelmissa.

20.11. klo 19
PERJANTAISARJA 5
Olari Elts, kapellimestari
Paavali Jumppanen, piano
Arvo Pärt: Silhouette
Seppo Pohjola: Pianokonsertto, kantaesitys
Johannes Brahms: Sinfonia nro 1
MYÖHÄISILLAN KUOROTUOKIO
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö
Johannes Brahms: Einförmig ist der Liebe Gram
Arvo Pärt: Solfège
Johannes Brahms: Vierzehn Volkslieder, Täublein weiss
Arvo Pärt: Da Pacem
Johannes Brahms, sov. Tapani Länsiö: Wiegenlied, Op. 49, nro 4
Liput: 8–32,50 €

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.