Hyppää pääsisältöön

RSO kantaesittää Seppo Pohjolan pianokonserton

pianisti Paavali Jumppanen
pianisti Paavali Jumppanen Kuva: Nina Siven paavali jumppanen

RSO kantaesittää Seppo Pohjolan pianokonserton Olari Eltsin johdolla Musiikkitalossa 20.11. Konsertto- ja sinfonia-aineksia yhdistävän pianokonserton solistina soittaa Paavali Jumppanen. Lisäksi ohjelmassa on virolaissäveltäjä Arvo Pärtin jousille ja lyömäsoittajille sävelletty Silhouette sekä Johannes Brahmsin ensimmäinen sinfonia. Myöhäisillassa kuullaan kamarimusiikin sijaan kuoroteoksia, kun Tapani Länsiön valmentama Musiikkitalon Kuoro laulaa niin ikään Pärtiä ja Brahmsia. Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Olari Elts on tullut tunnetuksi kiinnostavasta ohjelmistosuunnittelustaan. Hän on Viron kansallisorkesterin päävierailija ja johtaa säännöllisesti merkittäviä orkestereita Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa. Elts tunnetaan myös kamarimusiikkikokoonpanojen kanssa työskentelystä. Kuluvalla kaudella hän johtaa mm. Tapiola Sinfoniettaa, Münchenin kamariorkesteria ja Skotlannin kamariorkesteria.

Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia.

Kuluvalla kaudella Jumppanen esiintyy soolokonsertein muun muassa Bostonissa soittaen Debussyn Preludit ja New Yorkissa soittaen Beethovenin Hammerklavier-sonaatin. Kotimaassa Jumppasta kuullaan muun muassa Sellosalin sekä Sibelius-akatemian konserttisarjoissa. Marraskuussa 2015 Jumppanen esiintyy Radion Sinfoniaorkesterin solistina soittaen Seppo Pohjolan uuden konserton kantaesityksen ja helmikuussa 2016 Lahti Sinfonian solistina konsertissa, jossa hän soittaa John Fouldsin kulttiteoksen Dynamic Triptych pohjoismaiden kantaesityksen. Lisäksi vuosi 2015 on kahden Jumppaselle läheisen säveltäjän, Sibeliuksen ja Boulezin juhlavuosi, mikä näkyykin useiden kauden soolokonserttien ohjelmissa.

20.11. klo 19
PERJANTAISARJA 5
Olari Elts, kapellimestari
Paavali Jumppanen, piano
Arvo Pärt: Silhouette
Seppo Pohjola: Pianokonsertto, kantaesitys
Johannes Brahms: Sinfonia nro 1
MYÖHÄISILLAN KUOROTUOKIO
Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö
Johannes Brahms: Einförmig ist der Liebe Gram
Arvo Pärt: Solfège
Johannes Brahms: Vierzehn Volkslieder, Täublein weiss
Arvo Pärt: Da Pacem
Johannes Brahms, sov. Tapani Länsiö: Wiegenlied, Op. 49, nro 4
Liput: 8–32,50 €

 • RSO-festivaalilla kuullaan Magnus Lindbergin uutuuksia ja suurteoksia

  Esiintyjinä mm. Pekka Kuusisto, Seong-Jin Cho ja Hannu Lintu

  “Mikään ei ole hienompaa kuin tyhjä konserttisali, jossa seisoo tyhjä flyygeli. Siinä on jotakin maagista", sanoo RSO-festivaalin teemasäveltäjä Magnus Lindberg. Tapahtuma alkaa 11.10. Seong-Jin Chon pianoresitaalilla.

 • RSO-festivaalin avajaiskonsertissa soivat Mozartin, Bergin ja Lisztin sonaatit sekä Schubertin Wanderer-fantasia

  Teosesittelyt 11.10.

  Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Fantasia d-molli K 397; pianosonaatti B-duuri K 281 "Mozartin soitossa herätti hämmästystä hänen ihmeteltävä taitavuutensa, jota varsinkin vasemmassa kädessä ja bassossa pidettiin aivan ainutlaatuisena, hänen tunteikkuutensa ja herkkyytensä ja kaunis ilmaisunsa, jotka yhdessä hänen ideoidensa ylenpalttisen runsauden ja sävellysteknisen osaamis

 • Seong-Jin Cho, piano

  Cho esiintyy RSO-festivaalilla 11.10.

  Seong-Jin Cho teki kansainvälisen läpimurtonsa syksyllä 2015 voittamalla 21-vuotiaana ensimmäisenä eteläkorealaisena Varsovan Chopin-pianokilpailun. Voitto herätti suurta innostusta, ja helmikuun 2016 Pianist-lehdessä todettiin, että hän voi "ylpeänä seistä sellaisten maineikkaiden aiempien voittajien kuin Pollinin, Argerichin ja Zimermanin rinnalla".

 • RSO esittää Keski-Euroopan kiertueella Fagerlundia ja Sibeliusta

  Kiertue vie orkesterin mm. Wieniin ja Veronaan.

  Radion sinfoniaorkesteri tekee Keski-Euroopan kiertueen ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 29.9.-4.10. Ohjelmassa on Fagerlundin, Sayn, Sibeliuksen, Berlioz'n ja Brahmsin teoksia ja solisteina esiintyvät viulisti Elina Vähälä ja lyömäsoittaja Martin Grubinger.