Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Sademetsätietoutta Metsäkylän koulun bigen tunnilla

Luokanopettaja Heli Heikkilä on intensiivinen opettaja. Meneillään bigen oppitunti Metsäkylän koulun 5. luokalla
Heli Heikkilä on intensiivinen opettaja. Meneillään bigen tunti, teemana sademetsät Luokanopettaja Heli Heikkilä on intensiivinen opettaja. Meneillään bigen oppitunti Metsäkylän koulun 5. luokalla Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kyläkoulu

Sata vuotta sitten koulunsa käynyt ei heti tajua, että bige tarkoittaa biologiaa.
Me muinaisdinosaurukset puhuimme bilsasta.. Samassa sarjassa fyge on fyssaa. Kuvis on sentään vielä kuvis. Sain seurata bigen ja kuviksen oppitunteja.

Oppilaat ovat tunnilla täysin hereillä, tekevät teräviä kysymyksiä pitkin matkaa. He keskeyttävät opettajan huomaavaisesti, kuin keskustelemalla. Osallistuminen on suotavaa.

–Kuinka nopeasti mamban puremaan kuolee? Opettaja tarkistaa salamannopeasti netistä ja tietoa tulee saman tien. Mamba luikertelee valkokankaalla. –Toi on aika pieni...

Opettaja joutuu jakamaan keskittymisensä monen eri elementin välille: kiintoisa esiintyminen, digitaalisten materiaalien hyödyntäminen, oppilaiden kysymysten sisältö, vastausten nopea löytäminen lähteestä ja niiden pikainen muuntaminen oppilaille ymmärrettävään muotoon. Kerroksellista moniosaamista. Teknologiasta on apua, mutta se tuo myös paineita.

Kun vielä lisää työrauhan pitämisen luokassa, mikä tässä ryhmässä ei tunnu olevan ongelma, voi vain ihailla ja ihmetellä, kuinka moneen yksi henkilö – opettaja – työtilanteessaan venyy.

Suullisen esityksen taitoa tuntien lomassa

Viidennen luokan oppitunteihin ujutetaan noin kerran viikossa oppilaiden omia, tiiviitä esityksiä luokan edessä. Ajatuksena on kartuttaa esiintymistaitoa ja sosiaalista varmuutta omasta persoonasta. Esitys päättyy aplodeihin. Opettaja antaa palautetta ja kaikki saavat kommentoida. Katsekontakti on tärkeä.

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.