Hyppää pääsisältöön

Venäläisen Viktor Drobyshin hittitehtaassa tehdään tähtiä

Viktor Drobysh on venäläissyntyinen musiikintekijä ja -tuottaja, jonka sävellyksistä monet ovat Venäjällä olleet hittejä ja niiden esittäjät ovat niittäneet mainetta sekä kunniaa. Suomessakin asunut Drobysh kertoo musiikintekemisestä Venäjällä ja Suomessa Kosmos-reportaasissa vuonna 2005.

Pianotaiteilijan uralta musiikkibisnekseen ja rockiin siirtynyt Viktor Drobysh (s.1966– ) on musiikin monitoimimies Venäjällä. Hän on vaikuttanut venäläiseen musiikkibisnekseen laaja-alaisesti. Drobysh nousi Venäjällä supertähdeksi tuottamansa Venäjän TV1:n Tähtitehdas-ohjelman (Fabrika Zvjozdt) kautta. Hän on myös ollut keskeinen henkilö suomalais-venäläisessä Radio Sputnikissa. Lisäksi Drobysh tuotantokeskus -nimisellä yrityksellä on suojattinaan kymmeniä artisteja. Parhaimmillaan Venäjän Top 10 -listan hiteistä puolet on ollut Drobyshin tekemiä. Vuonna 2014 presidentti Vladimir Putin myönsi hänelle valtionpalkinnon työstä maan musiikkiteollisuuden hyväksi.

Tunnetut suomalaisartistikin ovat esittäneet alunperin venäjäksi tehtyjä Drobyshin tekemiä kappaleita. Esimerkiksi Laura Voutilaisen esittämät Rakkautta ei piiloon saa, Vaarallinen yllätys ja Timanttinen tähti ovat Viktor Drobyshin käsialaa.

Suomeen Victor Drobysh muutti vuonna 1995. Muuton syyksi hän mainitsee kaksi asiaa: vaimon suomalaiset sukujuuret sekä lapsen terveydentila, joka vaati hoitoa. Sitä Drobysh tiesi lapsensa saavan paremmin Suomessa kuin Venäjällä.

Yhteistyötä suomalaisten kanssa

Viktor Drobysh on tehnyt Suomen musiikkielämän vaikuttajien kanssa monenlaista yhteistyötä. Venäjän vuoden 2005 euviisukappaleeseen tuotettiin Suomesta "raskasta saundia". Lisäksi Euroviisuihin mukaan Suomesta lähti Drobyshin kitaristi-poika Valeri yhdessä Rasmus-yhtyeen rumpalin ja Killer-yhtyeen basistin kanssa. Drobysh antaa suomalaisille tunnustusta rock-musiikin erityisesti raskaan metallimusiikin soittamisesta aikana, jolloin "kaikki" soittivat Saksasta ja Englannista tullutta "roskaa". Drobyshin mielestä Venäjällä ei ole omaa rock-kultturia Suomen tapaan, ja siksi muun muassa HIM ja Rasmus ovat niin kuuluisia, myös Venäjällä.

Omaa tapaansa säveltää Drobysh luonnehtii vanhanaikaiseksi. Hän haluaa tehdä mahdollisimman paljon itse ja kosketinsoittimella, eikä tietokoneella. Hän esittelee ideansa laulajalle, jonka ei tarvitse Drobyshin mielestä saada kuin ote ideasta. Ja kun idea on riittävästi kypsynyt, hän lähtee studioon.

Drobysh on tyytyväinen, kun on saanut tehdä suomalaisten kanssa yhteistyötä, joka hänen mukaansa voi hyödyttää kumpaakin osapuolta.

Maki Kolehmainen ja Viktor Drobysh
Maki Kolehmainen ja Viktor Drobysh Maki Kolehmainen ja Viktor Drobysh Kuva: Yle kuvanauha viktor drobysh

Yhteistyöhön on tarttunut esimerkiksi Aikakone-yhtyeestä tunnetuksi tullut säveltäjä ja tuottaja Maki Kolehmainen. Hän on päässyt perehtymään venäläiseen musiikkimaailmaan Drobyshin kautta. Kolehmaisen sävellyksiä on noussut Venäjän Top 10 -listoille. Hänen lisäkseen muun muassa Bomfunk MC's -yhtye on saanut osansa itänaapurin musiikkimaailmasta. Drobysh järjesti yhtyeen äänittämään venäläisen elokuvan musiikkiraitaa.

"Moscow is a crazy, crazy town"

Moskovasta kotoisin oleva Drobysh luonnehtii syntymäkaupunkinsa elämää vaikeaksi ja kiihkeäksi. Mutta se on myös kaupunki, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia. Onhan se monimiljoonaisen Venäjän bisneselämän keskus.

Venäläisen musiikkibisneksen tila on murheellinen, sillä huolimatta lainsäätäjien yrityksistä, piraattiteollisuus kukoistaa. Esimerkiksi moskovalaisessa musiikkikaupassa myydään vain pieni osa myös Drobyshin musiikista. Suurin osa myydään piraatteina.

Moskovassa kauppakeskus Gorbuška on piratismin keskus. Piraattituotteita myydään viranomaisten hiljaisella hyväksynnällä. Drobysh myös ymmärtää tilannetta. Piraattiteollisuudessa kyse on isoista rahoista, joista ei hyvällä luovuta. Piratismista saatujen rahavirtojen estäminen on vaarallista, sanoo Drobysh. Toisaalta laillisten äänitteiden hinnat ovat niin korkeat, ettei tavallisen palkansaajan tuloilla osteta niitä. Varsinkin, kun laiton tuote maksaa vain murto-osan.

Kunnioitan Suomea suuresti.― Viktor Drobysh

Drobyshia on kaivattu Venäjän musiikkimaailmaan Radio Popsan mukaan. Kosmos-ohjelma oli mukana todistamassa Euroviisujen aaton alla vuonna 2005, millaisen vastaanoton ulkomailla vaikuttanut venäläisen popmusiikin suuri mies sai. Vaikka Drobysh teki näyttävän paluun kotimaansa musiikkiteollisuuteen, hän muistaa kuitenkin Suomea suurella sydämellä. Onhan Suomi tarjonnut hänelle paljon myös luovan työn saralla.

Ohjelmasta on leikattu musiikkivideo tekijänoikeudellisista syistä.

Lähteitä: Musiikki yhdistää,Minun Venäjäni -blogi, 10.9.2007; Näin Venäjällä tehdään bisnestä, Helsingin Sanomat 24.5. 2015;Fono.fi - äänitekanta