Hyppää pääsisältöön

Verojalanjälki

Maisa HyrkkänenMaisa Hyrkkänen on Ylen talousjohtaja.

Verojalanjälki ja Yle  – useimmille ihmisille tulee näistä sanoista varmasti ensimmäisenä mieleen Yle-vero ja sen “jalanjälki” omassa henkilökohtaisessa verotuspäätöksessä. Verojalanjäljellä tarkoitetaan kuitenkin niitä verotuloja ja veroluonteisia maksuja, joita yrityksen toiminnasta kertyy yhteiskunnalle.

Käsitteenä verojalanjälki on melko uusi. Vakiintuneita raportointikäytäntöjä tai -malleja sille, miten yritykset verojalanjäljestään kertovat, ei vielä oikein ole olemassa. Niitä kuitenkin kehitetään.

Myös se, mitä kaikkea verojalanjälkeen sisällytetään, vaihtelee. Useimmiten jalanjälki koostuu yhtiön maksamista  välittömistä ja välillisistä veroista sekä henkilöstöön liittyvistä työnantajan ja työntekijän veroluonteisista maksuista.

Ylen verojalanjälki vuonna 2014 oli 119,6 miljoonaa euroa.

Välittömien verojen osuus oli 4,5 miljoonaa euroa. Summa sisältää työnantajan sosiaaliturvamaksuja 4,0 miljoonaa euroa ja kiinteistöveroa 0,5 miljoonaa euroa. Välillisinä veroina Yle maksoi nettona 8,1 miljoonaa euroa arvonlisäveroa.

Henkilöstöön liittyviä veroluonteisia työnantajamaksuja maksettiin 43,7 miljoonaa euroa ja työntekijöiden maksuja tilitettiin kaikkiaan 63,3 miljoonaa euroa, josta ennakonpidätyksiä oli 51,2 miljoona euroa.

Yle maksoi palkkoja tai palkkioita vuonna 2014 kaikkiaan noin 10 000 henkilölle. Tästä joukosta vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa Yleen oli noin 3500 henkilöä ja loput 6500 olivat ammatinharjoittajia, jotka pääsääntöisesti tilittävät veronsa itse.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua