Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1965 voittaja Oleg Kagan

viulisti Oleg Kagan
viulisti Oleg Kagan Kuva: Yle oleg kagan

Kaikkien aikojen ensimmäisen Sibelius-viulukilpailun vuonna 1965 voitti 19-vuotias Neuvostoliittoa edustanut Oleg Kagan. Hänen uransa jäi valitettavan lyhyeksi, sillä Kagan menehtyi syöpään vuonna 1990, vasta 43-vuotiaana.

Kagan asui ja työskenteli suurimman osan elämästään Neuvostoliitossa, ja lännessä havahduttiin hänen poikkeukselliseen muusikkouteensa vasta muutamaa vuotta ennen hänen kuolemaansa. Kagan ei juurikaan viettänyt aikaansa levytysstudioissa, mutta jälkipolvien onneksi lukuisia hänen konserttitaltiointejaan on julkaistu levyinä hänen kuolemansa jälkeen.

Sibelius-kilpailun jälkeen Oleg Kagan voitti vielä J. S. Bach -viulukilpailun Leipzigissa ja sijoittui toiseksi Tshaikovski-kilpailussa Moskovassa. Kilpailumenestyksensä siivittämänä Kagan siirtyi David Oistrahin oppilaaksi Moskovan konservatoriossa. Kagan on myöhemmin kuvannut Oistrahia itselleen sekä isäksi, neuvonantajaksi että ystäväksi, ja miesten suhde vain syveni sen jälkeen, kun Kagan valmistui konservatoriosta.

Muita Kaganin muusikkouteen vahvasti vaikuttaneita henkilöitä olivat pianisti Svjatoslav Richter, jonka kanssa läheinen ystävyys ja yhteistyö kestivät yli kaksikymmentä vuotta, sekä tietysti vaimo, sellisti Natalia Gutman. Kagan ja Gutman ystävineen soittivat lukemattomia konsertteja pienissä ja suuremmissa kokoonpanoissa, ja 1980-luvun alussa, kun pariskunta pääsi jo vapaammin matkustamaan Neuvostoliitosta, he kiersivät useissa maissa soittaen Brahmsin kaksoiskonserttoa viululle, sellolle ja orkesterille. Heidän Brahms-tulkintansa innoitti myös monia aikalaissäveltäjiä, esimerkiksi Alfred Schnittken, säveltämään ja omistamaan heille oman kaksoiskonserton.

Suomalaisyleisön lämmin vastaanotto teki Kaganiin suuren vaikutuksen jo vuonna 1965, ja hänen suhteensa Suomeen ja erityisesti Kuhmon kamarimusiikkifestivaaliin säilyi kiinteänä läpi hänen elämänsä. Kagan vietti perheensä kanssa aikaa Kuhmossa monena kesänä rentoutuen ja soittaen muusikkoystäviensä kanssa kiitolliselle festivaaliyleisölle.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.