Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Vuoden 1980 voittaja Viktoria Mullova

viulisti Viktoria Mullova
viulisti Viktoria Mullova Kuva: Yle Viktoria Mullova

Vuonna 1980 Sibelius-viulukilpailu järjestettiin neljännen kerran, ja silloin voitto meni taas Neuvostoliittoon. Kilpailun voitti 21-vuotias Viktoria Mullova, jonka tien menestykseen pohjusti viimeistään Tshaikovski-kilpailun voitto Moskovassa kaksi vuotta myöhemmin.

Mullova palasi kilpailuvoittojensa jälkeen vuonna 1983 konsertoimaan Suomeen tunnetuin seurauksin: Mullova ja hänen silloinen miesystävänsä, kapellimestari Vakhtang Jordania, loikkasivat Suomen kautta Ruotsiin ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin. Jordania toimi pariskunnan Suomen-kiertueella Mullovan säestäjänä, ja suurpiirteisesti kovalla kiireellä opetellut pianosäestykset herättivät ihmetystä joissakin kuulijoissa. Kaksikon suunnitelma ei onneksi kuitenkaan kariutunut pianistin keskinkertaisuuteen.

Nykyään Lontoossa asuva Mullova on tämän vuosituhannen puolella kiinnostunut barokin ja klassismin ajan soittimista ja esityskäytännöistä, ja levytyksissään hän on paneutunut erityisesti Johann Sebastian Bachin musiikkiin.

Samoihin aikoihin vanhan musiikin innostuksen kanssa Mullova lähti laajentamaan taiteilijuuttaan myös klassisen musiikin ulkopuolelle. Hän on tällä vuosituhannella levyttänyt muun muassa maailmanmusiikkia, jazzia ja muita populaarimpia genrejä. Erilaisten projektiensa ohella Viktoria Mullova on kuitenkin konsertoinut tasaiseen tahtiin myös sinfoniaorkesterien solistina.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.