Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Ystävyysbingoa ja sydänkarkkeja

hämähäkkipukuun pukeutunut oppilas ottaa karkkia maljasta
Ystävyysviikon päätteeksi hämähäkkimiehelle karkkia. hämähäkkipukuun pukeutunut oppilas ottaa karkkia maljasta Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa söderunda karkit

Bingoa, runoja ja sydänkarkkeja. Niistä on Södersundan koulun marraskuinen perjantai tehty. Viikon teemana on ollut ystävyys, ja opettajalla on luokalle yllätys.

Södersundan koulun 3-4A -luokka on pelannut tämän viikon ystävyysbingoa. Oppilaat ovat merkinneet yhdeksän kohdan ruudukkoon, kun ovat esimerkiksi muistaneet kiittää ruuasta, tarjoutuneet auttamaan koulukaveria tai vaikkapa lausuneet jollekin kohteliaisuuden.

Yhdellä pojalla on muutama bingoruutu tyhjänä, mutta kaverit ovat kekseliäitä: lattialta löytyy juuri silloin pudonnut kynä, joka pitäisi ojentaa omistajalleen. Tilanne pelastettu, ystävät tulivat apuun.

- Oppilaat ovat pelanneet innokkaasti bingoa ja tulleet vähän väliä kertomaan, kun ovat suorittaneet jonkun bingotehtävistä, kertoo luokanopettaja Josephine Lönngren.

Koko koulussa vietetään vielä tänään pohjoismaista ystävyysviikkoa. Koulussa on luettu pohjoismaista kirjallisuutta, ystävyysaiheisia runoja ja lapset ovat saaneet katsoa norjalaisen tv-ohjelman, joka käsittelee - kuinkas muuten - ystävyyssuhteita.

Tyttö saa opelta karkkia
Sydänkarkkia viikon kunniaksi. Tyttö saa opelta karkkia Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda karkkitarjoilu
Tytöllä on sydänkorvakoru
Teeman mukainen korvis. Tytöllä on sydänkorvakoru Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda korvakoru
pojalla on kätyrisilmät
Herra Kätyri pojalla on kätyrisilmät Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda herra kätyri

Voiko olla kaikkien kaveri?

Opettaja Josephine Lönngren
Opettaja Josephine Lönngren Opettaja Josephine Lönngren Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda josephine lönngren
Ystävyys on alakoulussa aina ajankohtainen asia. Kaverisuhteissa sattuu ja tapahtuu, ja välillä dramatiikkaa on ilmassa yllin kyllin. Yksi Södersundan koulun tavoitteista on, että kaikki ovat mukana eikä ketään ei jätetä yksin. Todellisuudessa se on haaste, johon opettajienkin on vaikea vastata.

- Välillä tuntuu siltä, että kaveripiirien muodostuminen alkaa jo päiväkodista ja niitä voi olla koulussa vaikea muuttaa, sanoo Lönngren.

Osa 3-4A -luokasta on pukeutunut ystävyysviikon päätöspäiväksi naamiaisasuihin, ja aika monelta löytyy vaatteista viikon teemaväri punainen. Onnistuneen viikon lopuksi opettajalla on luokalle yllätys: ensiksi jokainen saa paristolla toimivan heijastimen, jossa on vihreä, valkoinen tai punainen valo. Luokassa syntyy liikettä, kun lapset vertailevat heijastimiaan.

Punaisen hartiahuivin alta löytyy toinenkin yllätys. Opettaja tarjoaa jokaiselle kaksi sydänkarkkia kiitokseksi hienosti suoritetusta viikosta.

Tästä viikosta jää jokaiselle hyvä mieli.

Södersundan koulun 3-4 A
Terveisiä Ahvenanmaalta, toivottaa Södersundan koulun 3-4A! Södersundan koulun 3-4 A Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner viikkokoulussa södersunda luokkakuva

Yle Oppiminen on raportoinut tämän viikon koulun arjesta eri puolilla Suomea. Kiitokset Ahvenanmaalle Södersundan koulun oppilaille, opettajille ja muulle henkilökunnalle. Erityskiitokset luokkiin 3-4A, 3-4B ja 4-5C. Tack för den här veckan och trevlig höst!

Lue lisää Södersundan koulusta:

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.