Hyppää pääsisältöön

Helsinki Challenge -kilpailun voitti NEMO-hanke – tiimissä neljä yleläistä

Neljä juhla-asuista henkilöä hymyilevät, kuvassa myös palkintodiplomi.
Ylen NEMO-tiimiläiset Arto Markku, Kaisa Järnefelt, Wesa Aapro ja Johan Sundström. Neljä juhla-asuista henkilöä hymyilevät, kuvassa myös palkintodiplomi. helsinki challenge

Tiedepohjaisen Helsinki Challenge -ideakilpailun voitti hanke nimeltä NEMO – Natural Emotionality in Digital Interaction. NEMO kehittää uusia tapoja digitalisoida ja välittää tunteita verkossa. Joukkue visioi pieniä, tunteet huomioon ottavia lisäosia digitaalisen vuorovaikutuksen alustoihin.

Voittoisaan NEMO-tiimiin kuuluivat Ylestä kehityspäällikkö Arto Markku, päällikkö Johan Sundström, ohjelmistosuunnittelija Wesa Aapro ja tuottaja Kaisa Järnefelt. Hanketta veti tutkija Katri Saarikivi ja joukkueeseen kuuluivat myös Vesa Putkinen, Tommi Makkonen, Mari Tervaniemi, Valtteri Wikström, Ano Sirppiniemi, Turo Pekari, Kosti Rytkönen ja Silja Martikainen.

Helsinki Challenge -ideakilpailun kansainvälisen raadin mukaan NEMOn idea on ainutlaatuinen, luova ja ratkaisukeskeinen.

Toiselle sijalle ylsi Biodiversity Now -hanke. Biodiversity Now -joukkue aikoo kehittää maailman ensimmäisen toimivan hyvitysmarkkinamekanismin, jolla estetään kokonaisbiodiversiteetin vähenemistä. Ryhmä haluaa perustaa Suomen elinympäristö- eli habitaattipankin.

Nemon palkinto oli 250 000 euroa ja Biodiversity Now sai 125 000 euroa. Voittosummat on tarkoitettu kilpailuideoiden toteuttamiseen.

Empatiaa internetiin

NEMO haluaa koota tunteiden välittämiseen avoimen lähdekoodin, jolla kuka tahansa koodari voi kehittää empatian mahdollistavia uusia sovelluksia. Näin verkossa keskustelevat henkilöt voisivat esimerkiksi nähdä tai jopa kokea keskustelukumppaninsa tunnetilat uudella, mutta luonnollista vuorovaikutusta vastaavalla tavalla.

Ryhmä aikoo mm. tutkia, miten digitaalisissa ympäristöissä leikkiminen vaikuttaa lasten emotionaalisten taitojen kehittymiseen.

“Tavoitteena on luoda internet, jossa ei kiusata”, kertoo tiimin vetäjä, tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Helsinki Challenge -kilpailu alkoi vuonna 2014. Siihen ilmoittautui kaikkiaan 144 joukkuetta, joista tuomaristo valitsi viime joulukuussa 20 semifinaaliin. Monitieteiset joukkueet ovat etsineet ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin.

Helsinki Challenge -kilpailun tuomaristoon kuuluivat kansleri Thomas Wilhelmsson (puheenjohtaja), vararehtori Sally Mapstone, Oxfordin yliopisto; professori Pasi Sahlberg Harvardin yliopisto; johtaja Ulrich Weinberg, Hasso-Plattner Institute School of Design Thinking ja yliasiamies Mikko Kosonen, Sitra.

Helsingin yliopisto juhlisti kilpailulla 375-vuotista historiaansa. Seuraava Helsinki Challenge -kilpailu järjestetään Suomi 100 -juhlavuonna 2017.

--------
Helsingin yliopisto: HELSINKI CHALLENGE -KILPAILUN VOITTI NEMO JA EMPATIAN INTERNET
Lue lisää NEMOn hankkeesta
NEMOn esittelyvideo