Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Viikko koulussa pääkuva

Opettajainhuone Metsäkylän vahvoilla juurilla

Metsäkylän koulun rehtori Jaakko Heikkilä ja luokanopettaja Tiina Alapaattikoski opettajainhuoneessa
Metsäkylän koulun rehtori Jaakko Heikkilä ja luokanopettaja Tiina Alapaattikoski opettajainhuoneessa Metsäkylän koulun rehtori Jaakko Heikkilä ja luokanopettaja Tiina Alapaattikoski opettajainhuoneessa Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kyläkoulu

Pienet neliöt tehokäytössä

Nurmijärven Klaukkalassa sijaitsevan Metsäkylän koulun kolme rakennusta, Puukoulu, Kivikoulu ja Tiilikoulu ovat historiallinen läpileikkaus suomalaisesta,1900-luvun arkkitehtuurista.

Tiilikoulu, rakennuksista uusin, on monen oppilaan mielipaikka, ei niinkään arkkitehtuurin, vaan seinien sisällä tapahtuvien aktiviteettien takia. –Siellä on kaikkea jännää, yksi oppilaista kertoi. Liikuntasali, käsityöluokat, kirjasto ja opettajainhuone sijjatsevat juuri siellä.

Metsäkylän koulun opettajat (vas) Heli Heikkilä, Kristiina Norri, Päivi Piipponen viettävät tehokkaan välitunnin
Metsäkylän koulun opettajat (vas) Heli Heikkilä, Kristiina Norri, Päivi Piipponen viettävät tehokkaan välitunnin Metsäkylän koulun opettajat (vas) Heli Heikkilä, Kristiina Norri, Päivi Piipponen viettävät tehokkaan välitunnin Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kyläkoulu

Seinät ovat täynnä painavaa informaatiota, hyllyt pursuavat iloista rekvisiittaa ja naulakko on täpötäynnä. Kopiokone on komeromaisessa nurkkauksessa.

–Hyvä, että tila on yhtenäinen: missä vain touhuan, olen aina mukana kaikessa ja kaikkien kanssa. Eniten kaipaisin erillistä "puhelinkoppia" jossa voisi puhua oppilaita koskevia asioita rauhassa, toteaa yksi kuudesta opettajasta, Päivi Piipponen.

Päivi Piipponen (vas), Kristiina Norri ja Tiina Alapaattikoski relaavat hetken opettajainhuoneessa
Päivi Piipponen (vas), Kristiina Norri ja Tiina Alapaattikoski relaavat hetken opettajainhuoneessa Päivi Piipponen (vas), Kristiina Norri ja Tiina Alapaattikoski relaavat hetken opettajainhuoneessa Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kyläkoulu

Opettajat sukkuloivat sujuvasti tavararunsauden keskellä ja ikkunasta näkee esteettä kauniiseen pihapiiriin. Kaikki on silmien alla ja hallinnassa.

Rehtorin persoona pelissä

Varsinkin kyläkoulussa odotukset rehtoria kohtaan ovat suuret. Kouluikäisten kodit ovat olennainen osa paikallista yhteisöä ja varsinkin Metsäkylässä perheet ovat tiiviisti yhteydessä lastensa kouluun. Kyläyhteisö on hyvinkin vahva ja sillä on omat vaikutuksensa rehtorin työhön.

Moni on muuttanut paikkakunnalle maalaisidyllin, rauhallisuuden ja hyvämaineisen koulun takia. Helsingin keskustaan on matkaa vain 32 km.

Yksi pienen opettajainhuoneen infopisteistä
Yksi pienen opettajainhuoneen infopisteistä Yksi pienen opettajainhuoneen infopisteistä Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kyläkoulu

Nykyinen rehtori Jaakko Heikkilä on ollut virassaan neljä vuotta ja on aina viihtynyt pienissä kouluissa. Hän on kuudennen luokan oma opettaja ja hoitaa lisäksi poikien käsityönopetuksen.
Metsäkylän koulun vanha puukoulu on idyllinen. Vasemmalla tiilikoulu.
Metsäkylän koulun vanha puukoulu on idyllinen. Vasemmalla tiilikoulu. Metsäkylän koulun vanha puukoulu on idyllinen. Vasemmalla tiilikoulu. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle kyläkoulu

Heikkilä arvostaa koulunsa tiloja ja ympäristöä. Koulun olosuhteet ja hyvä henki ovat arvoja, joiden hän toivoo pysyvän ennallaan. Yhtenä syynä hyvään henkeen on koulun koko, mutta erityisesti tiivis yhteistyö koulun ja kotien välillä.

Ympäristö maatiloineen ja muine virikkeineen on hyvin yhteistyöhaluinen paikallisten koulujen kanssa. Koulu hyödyntää luonnonläheisyyttä kaikin tavoin. Pihassa on oma pieni metsikkö, heti tien toiselta puolelta lähtevät Nurmijärven laajat metsäalueet.

Kaiken kruunaa harvinainen perinnemaisemakokonaisuus. Ollaan kivenheiton päässä Aleksis Kiven syntymäkodista Palojoella – supisuomalaisilla kantajuurilla, vaikka maisema muuttuu radikaalisti, kun päästään Kehä III:n kohinaan.

Paluu vanhaan kouluun työharjoitteluun

Lotta Nurmela kävi Metsäkylän koulun, kuudennelta hän pääsi kolme vuotta sitten. Nyt hän on Mäntysalon koulun 9. luokalla, huomattavasti suuremmissa ympyröissä kuin aikoinaan Metsäkylässä.

Tettiläinen Lotta Nurmela ja koulutyönohjaaja Inkeri Lemström ansaitulla tauolla Metsäkylän koulun opettajainhuoneessa.
Tettiläinen Lotta Nurmela ja koulutyönohjaaja Inkeri Lemström ansaitulla tauolla Metsäkylän koulun opettajainhuoneessa. Tettiläinen Lotta Nurmela ja koulutyönohjaaja Inkeri Lemström ansaitulla tauolla Metsäkylän koulun opettajainhuoneessa. Kuva: Sini Sovijärvi/Yle tettiläinen
Kondiittorin ura on väikkynyt mielessä, mutta vielä ei näistä asioista tiedä.

Vanhasta koulusta Lotta muistaa kohteliaan käytöksen. Kaikki sanoivat aina kiitos ja myös ole hyvä, kun jotakin ojennettiin.

Pienessä koulussa kaikki tuntevat toisensa ja sekin vaikuttaa käytökseen. Entisiä opettajiaan Lotta pitää osaavina nuorten ihmisten käsittelijöinä. –Tuntuu ihan luontevalta olla täällä taas!

Viikko koulussa

 • JOPO-luokka - näe minut!

  Jopoluokalla opiskellaan asiat toisella tavalla

  Karjaan yhteiskoulun Jopo-luokalla tehdään ruokaa ja taidetta, jeesataan kaveria ja käydään työharjoittelussa. Jopo ei ole erityisopetuksen luokka, vaan työpainotteinen tapa suorittaa peruskoulu loppuun.

 • Tehtiin eikä meinattu

  Käden taidot pääsivät kunniaan köksässä ja kuviksessa.

  Torstaina Tampereen kristillisen koulun aamu alkoi kunnon säpinällä, kun kasiluokkalaiset pääsivät näyttämään kädentaitojaan ysiluokkalaisilla vahvistetussa valinnaisaineryhmässään - kuka kotitaloudessa, kuka kuvataiteessa. Tänään tehdään... Siitä se lähti kumpikin tunti käyntiin.

 • Älä kysy: "Miten meni koulussa tänään?"

  Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa

  Ei siihen voi vastata. Koulussa tapahtuu päivässä enemmän kuin aikuisilla viikossa. Päivän aikana sattuu lukemattomia iloisia ja ei niin iloisia asioita. Oletko valmis kuuntelemaan ne kaikki?

 • Aja kondomiajokortti! Nykyajan seksivalistus käy suoraan asiaan

  Kondomia pääsee pukemaan – dildon päälle.

  Seksivalistus ei taida monelle olla se paras koulumuisto. Yksi kertoo, kuinka männävuosina opettaja oli yhtä jäykkä kuin kurkku, jonka päälle puki kondomia. Toinen taas muistaa, miten turhankin kekseliäs opettaja laittoi alastoman miehen ja naisen kuvat eri kalvoille – sitten hän liikutti kalvoja edestakaisin piirtoheittimellä. Nyt on toisin. Voi vaikkapa ajaa kondomiajokortin.

 • Oppilaita ja opettajia on aina - muu muuttuu

  Yhteenveto viikon vierailusta Karjaan yhteiskoulussa

  Käytävillä haisee meikki ja hiki. Kosteat ulkovaatteet höyryävät, pipot pysyvät tiukasti päässä. Ilmassa lentee v-sana jos toinenkin ja välillä pitää vähän läppästä kaveria päähän. Ihan vaan hellyydellä, kun sanoja ei löydy.

 • Oppilaat ovat fiksuuntuneet

  Koulu muuttuu kovaa vauhtia

  Jos joku väittää, että koulussa ei mikään ole muuttunut sitten 1960-luvun, niin se joku on väärässä. Kaikki on muuttunut.

 • Onko mikään muuttunut koulussa?

  Onko koulu yhtään muuttunut sitten 1970-luvun?

  Viikko koulussa meni nopeasti. On tilinteon aika. Katso kuvat ja vertaa, onko opinahjoissa mikään muuttunut sitten omien kouluaikojesi.

 • Metsäkylän koulun oppilaskunnan hallitus – sopuisaa ja demokraattista kokoustamista

  Metsäkylän kyläkoulun oppilailla asiat ovat hyvin.

  Metsäkylän koulun terve ilmapiiri ja hyvä henki tulevat vastaan kaikista yhteyksistä. Parhaiten ne huomaa oppilaista, joista säteilee iloisuus, aktiivisuus ja hyvä olo. Oppilaskunnan hallituksen sopuisuus ja demokraattinen henki voisi olla esimerkkinä monelle muullekin hallitukselle. Erimielisyydet keskustellaan rakentavasti pois ja kaikki näkökulmat huomioidaan.

 • Hyvän luokkahengen takana yhteinen huumori

  Viikin norssin 4 b luokassa on hyvä luokkameininki.

  Oppilaiden kysymykset, huumori ja hyvä luokkameininki yllättävät kerta toisensa jälkeen. Tämän päivän koulussa opetellaan tärkeiden tietojen lisäksi muodostamaan omia mielipiteitä, perustelemaan niitä ja toimimaan yhdessä ryhmän jäsenenä. Näitä taitoja on harjoiteltu Viikin norssin 4 b luokassa.

 • Arjen valopilkut

  Viikko koulussa summaus viimeisenä päivänä Lappeenrannassa.

  Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannassa tarjosi viikon löytöretkeilijälle iloisia yllätyksiä tavan takaa. Oli kutkuttavaa olla mukana arjen pyörityksessä ja yrittää arvata mitä todellisia tarinoita kaiken nähdyn ja kuullun takaa pilkisti. Kuin biologian vitriinin pöllöt, pällistelin silmät pyöreinä ja yritin tulkita lappujen, kylttien, kuvien, ilmoitusten, ohjeiden ja julisteiden merkityksiä.