Hyppää pääsisältöön

Suomalainen lentää kopterilla Hollywoodiin

Pikkukopteri lentää ja piirtää Hollywood-tekstin taivaalle.
Pikkukopteri lentää ja piirtää Hollywood-tekstin taivaalle. Kuva: Mikko Lehtola/ Yle. multikopteri

Suomalais-virolainen yritys on maailman parhaita kuvaamaan elokuvaa kauko-ohjattavalla kopterilla. Halvempien ilmakuvien lisäksi kopterit tuovat elokuviin uudenlaista ilmaisua ja katsojille kokemuksen lentämisen riemusta.

Ville Hyvönen on yhdistänyt onnistuneesti työn ja harrastuksen. Hän on lentänyt elokuvakameraa kantavaa kopteria päätyökseen jo neljä vuotta. Kuvaajana ja kuvasuunnittelijana Hyvönen on hankkinut kannuksensa teatterissa ja mediataiteessa. Esimerkiksi Kristian Smedsin Tuntematon sotilas -näytelmässä (2007) oli hänen suunnittelemansa videot.

Kauko-ohjattava multikopteri kantaa elokuvakameraa ilmassa. Faktatietoja.
Kauko-ohjattava multikopteri kantaa elokuvakameraa ilmassa. Faktatietoja. Kuva: Mikko Lehtola/ Yle. faktalaatikko

Hyvösen ja hänen virolaisten kollegoidensa kuvauskeikat ovat suuntautuneet erityisesti Intiaan. Siellä hän on tehnyt niin mainoksia kuin Bollywood-elokuviakin.

- Yli puolet meidän töistämme on ulkomailla. Kaikki alkoi intialaisesta automainoksesta, jota pääsimme tekemään nettiin laittamiemme esittelyvideoiden avulla. Maine alkoi kiiriä, kun saimme handlattua noin ison projektin, Hyvönen kertoo.

Kenties vaikein keikka on ollut Bangladeshissa Sundarbanin suistoalueella, joka on mutapohjaista luonnonsuojelualuetta. Koko satapäinen työryhmä liikkui veneillä ja Hyvönen kuvasi kopterillaan paljon myös maan pinnan tasolla, koska kameraratoja ja -nostureita ei hankalassa maastossa voinut käyttää.

Hyvösen ja hänen yrityksensä Helicamin kuvaamia ilmakuvia on monien kotimaisten elokuvien lisäksi amerikkalaisissa Isänmaan puolesta - ja Tyrant-tv-sarjoissa. Unelmana olisi päästä kuvaamaan James Bondia tai vaikkapa seuraavaa Christopher Nolanin elokuvaa.

Olemme olleet aika lähellä päästä tekemään Game of Thronesia. Sieltä on pyydetty tarjouksia monta kertaa. Se on seuraava, mihin yritämme työntää jalkaa oven väliin.

Suositun Game of Thrones -fantasiasarjan kuvaaminen voisi toteutua jo lähitulevaisuudessa. Ainakin monet sen tekijöistä ovat Hyvöselle tuttuja muista projekteista.

- Olemme olleet aika lähellä päästä tekemään Game of Thronesia. Sieltä on pyydetty tarjouksia monta kertaa. Se on seuraava, mihin yritämme työntää jalkaa oven väliin, Hyvönen kertoo.

Mitä iloa kopterikuvista on?

Kauko-ohjattavalla kopterilla voi kuvata kuvia, jotka ennen on tehty oikealla helikopterilla, vaijerivirityksillä tai pitkävartisilla kameranostureilla eli kraanoilla. Kaikkia niitäkin käytetään edelleen, mutta se on kalliimpaa ja/tai hitaampaa. Ville Hyvösen mukaan valinta tehdään nykyään usein multikopterin tai tietokoneen välillä.

Kauko-ohjattavalla multikopterilla kuvataan dokumenttielokuvaa Suomenlinnassa.
Kauko-ohjattavalla multikopterilla kuvataan dokumenttielokuvaa Suomenlinnassa. Kuva: Yle/ KulttuuriCocktail. elokuvakamera

- Suurin muutos on se, että kopteri on demokratisoinut elokuvantekemistä. Se tekee ilmakuvista ja laajoista lentävistä kuvista mahdollisia myös pienemmän budjetin tuotannoissa.

Lisäksi kopterilla tehty kamera-ajo lisää elokuvantekijän ilmaisukeinoja. Hyvösen mukaan elokuvan kuvakerrontaan tulee lisää avaruutta ja dynaamisuutta.

- Se tarkoittaa sitä, että voidaan lähteä vaikka henkilöhahmon lähikuvasta ja täysin saumattomasti liukua monen sadan metrin päähän, jolloin näkyy esimerkiksi kokonainen saari, jolla henkilö seisoo.

Multikopteri valmiina dokumenttielokuvan kuvauksiin Suomenlinnassa.
Kopterikuvaukset Suomenlinnassa. Multikopteri valmiina dokumenttielokuvan kuvauksiin Suomenlinnassa. Kuva: Yle/ KulttuuriCocktail. elokuvakamera

”Kopterin lentäminen on kuin ajaisi pyörällä kädet ristissä”

Multikopterin avulla kuvaamiseen tarvitaan kaksi ihmistä: toinen lentää kopteria ja toinen kauko-ohjaa kameraa, jonka kuvaama kuva näkyy pienestä monitorista maan pinnalla. Kuvaaja ohjaa sanallisesti lentäjää, jonka pitää hahmottaa kopterin suhde omaan itseensä ja ympäröivään tilaan tarkasti.

- Se on aika samanlaista kuin kauko-ohjattavalla autolla ajaessa. Itsestä poispäin ajaminen on aika helppoa, mutta kun ajaa itseään kohti, se on kuin ajaisi polkupyörällä kädet ristissä.

Ville Hyvönen lentää koptereilla myös vapaa-ajallaan. Hän miettii, mikä lintuperspektiivissä ihmistä kiehtoo. Kenties vastaus löytyy vapaudentunteesta. Lentäähän moni unissaankin ja on siitä tohkeissaan.

- Kyllä siinä jotain kiehtovaa on, kun lentelet ja katsot monitorin kuvaa. Se on turvallisin tapa lentää ja levitoida. Ainakin mieli pääsee lentämään.

Artikkeliin lisätty kaksi linkkiä 20.11.2015.