Hyppää pääsisältöön

12.1. Teeman Elävä arkisto: Jazzlegenda Eero Koivistoinen 70 vuotta

Eero Koivistoinen, 1974
Eero Koivistoinen, 1974 Kuva: Yle/Arja Lento eero koivistoinen

Jazz-legenda, saksofonivirtuoosi Eero Koivistoinen 70 vuotta – Pori Jazzeilla Eero Koivistoinen Quintet vuonna 1976

Yksi Suomen jazz-taivaan kiintotähdistä, saksofonisti ja säveltäjä Eero Koivistoinen (s.13.1.1946) teki läpimurtonsa 1960-luvun lopulla. Jazzarin ensimmäinen instrumentti nuoruudessa oli viulu ja ohjelmistossa pääasiassa barokkimusiikkia, mutta 1960-luvulle tultaessa veri alkoi vetää yhä enemmän jazziin. Instrumentiksi löytyi alttosaksofoni. Nyt hänen maineensa on legendaarinen.

Eero Koivistoinen, 1969
Eero Koivistoinen 1969 Eero Koivistoinen, 1969 Kuva: Yle/Håkan Sandblom eero koivistoinen jazz

Koivistoinen opiskeli Sibelius Akatemiassa soittoa ja sävellystä. Opettajinaan hänellä oli saksofonissa Eero Linnala ja sävellyksessä Aulis Sallinen. 1960 –luvun suomalainen nuori polvi irtautui ns. koskenniemeläisestä valtakulttuurista kaikin tavoin. Kirjallisuus, elokuvat, muoti, politiikka ja musiikkielämä olivat valtavissa muutoksissa kautta maailman. Jazzin älyllisyys, vapaus ja kapinallisuus houkutti nuorta musikaalista talenttia Suomessakin.
Eero Koivistoisen ensimmäinen huomiota kiinnittänyt kokoonpano oli hänen, rumpali Edward Vesalan ja basisti Pekka Sarmannon muodostama jazzin rajoja kokeileva avantgardistinen trio. Ura lähti nousuun. Suomen Jazzliitto palkitsi hänet jo vuonna 1967 vuoden jazzmuusikkona Yrjö –palkinnolla ja pari vuotta myöhemmin tuli kvartetin kanssa yhtyesarjan voitto Euroopan Yleisradiounionin EBU:n Montreauxissa järjestetyillä jazzfestivaaleilla.

Menestys toi reilu parikymppiselle muusikolle työtarjouksia ja työ kasvattia taitoa ja lahjakkuutta. Ovet aukesivat myös maailmalle, sillä Montreaux´in voitto toi mukanaan kutsun esiintyä jazzin Mekassa, Newportin Jazz Festivaaleilla Yhdysvalloissa. Suomalainen jazz noteerattiin ensimäistä kertaa laajemmin maailmalla. Koivistoinen oli jazzin lisäksi mukana myös maan ensimmäisissä progressiivisen rockin esittäjistössä. Blues Section -yhtyen mukana Koivistoinen sai vaikutteita mm. Jimi Hendrixiltä ja tuli samalla aloittaneeksi levytysuransa.

Saksofonisti Eero Koivistoinen (1974
Eero Koivistoinen vuonna 1974 Saksofonisti Eero Koivistoinen (1974 Kuva: Yle/ Leif Öster eero koivistoinen jazz

Koivistoinen opiskeli ja työskenteli Yhdysvalloissa pitkään. Muutettuaan takaisin Suomeen hän oli keskeisenä hahmona perustamassa Uuden musiikin orkesteri UMO:a. UMO onkin liittynyt keskeisesti Koivistoisen uran vaiheisiin 1970-luvun puolesta välistä alkaen. Kansainvälisesti palkittu muusikko on uransa aikana säveltänyt jazzin lisäksi myös orkesteriteoksia, ns. maailmanmusiikkia, kuoromusiikkia ja jopa baletin.

Eero Koivistoinen on Marko Gustafssonin vieraana Yle Teemalla.

Eero Koivistoinen arkistovieraana-haastattelussa.
Eero Koivistoinen on Teeman arkistovieras. Eero Koivistoinen arkistovieraana-haastattelussa. Kuva: Yle eero koivistoinen jazz

”1960-luvulla suomalainen jatsi-muusikko eli millä eli, mutta ei missään nimessä pelkästään jatsia soittamalla. Minäkin olin parisen vuotta päivätöissä Ylessä filmiryhmässä assistenttina”, muistelee 70-vuotias saksofonisti Koivistoinen haastattelussa. Jatsi-musiikkiin Eero tutustui ensimmäisen kerran isoveljen ansiosta. Eeron veli oli merillä ja toi sieltä jazz-levyjä. ”Olin hiukan toisella kymmenellä ja soitin viulua. Yrtin sitten viululla tapailla levyjen musiikkia, mutta eihän siitä mitään tullut”, Eero naurahtaa. Eero tiesi, että kyseistä musiikkia voisi opetella esimerkiksi saksofonilla. Kotkalaisen osto- ja myyntiliikkeen ikkunassa Eero näki käytetyn ”fonin” ja tiesi, että nyt viimeistään viulunsoitto saisi jäädä.

Teeman elävä arkisto juhlistaa 70-vuotiasta jazzlegendaa esittämällä konserttitaltion Eero Koivistonen Quintetin konsertista Pori Jazzeilla vuona 1976. Kokoonpanossa olivat silloin mukana:
Eero Koivistoinen saksofonit, Jukka Tolonen kitara, Esko Rossnell rummut, Olli Ahvenlahti piano ja Heikki Virtanen basso. Ohjelma on TV2 Viihdetoimituksen tuottama.

Ohjelmat:

Pori Jazz 1976 Eero Koivistoinen Quintet (1976).
Esiintyjät: Eero Koivistoinen (saksofonit), Jukka Tolonen (kitara), Esko Rosnell(rummut), Olli Ahvenlahti (piano), Heikki Virtanen (basso).

Arkistovieraana: Eero Koivistoinen.
Marko Gustafsson haastattelee Eero Koivistoista.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa