Hyppää pääsisältöön

Ero vai parempi parisuhde?

Naisen ja miehen kädet yhdessä
Naisen ja miehen kädet yhdessä Kuva: Yle, Tero Kyllönen käsi kädessä

Viime vuonna 24 462 suomalaista paria asteli vihille. Ensimmäiset ovat ehtineet jo erota ja lopulta lähes 40 prosenttia pareista päätyy eri osoitteisiin. Avoliittojen kohdalla eroon päädytään hieman useammin. Miksi yhteiselon jatkaminen meille aluksi niin rakkaan ihmisen kanssa tuntuu mahdottomalta? Onko ero ainoa vaihtoehto vai vieläkö parisuhteen voisi pelastaa?

Pari- ja perhepsykoterapeutti Vuokko Laurila tapaa työssään useita eroajatusten ja parisuhdekriisien keskellä elävää pariskuntaa. Monen parin elämä ei olekaan mennyt niin kuin on suunniteltu.

– Useimmat ihmisethän menevät parisuhteeseen sillä ajatuksella, että se on koko elämän kestävä suhde. On valtava pettymys huomata, että omat odotukset tai ajatukset eivät välttämättä sellaisena toteudukaan.

Pari- ja perhepsykoterapeutti Vuokko Laurila
Pari- ja perhepsykoterapeutti Vuokko Laurila työskentelee kirkon perheasiain neuvottelukeskuksessa Oulussa. Pari- ja perhepsykoterapeutti Vuokko Laurila Kuva: Yle, Marko Väänänen vuokko laurila

Parisuhteen kriisit ja eroajatukset

Parisuhde ei ole mutkaton kokonaisuus. Kun saman katon alle tuodaan kaksi erilaista ihmistä arjen kiireiden ja huolien sekaan, voi yhteiselämä tuntua joskus liian haastavalta. Elämä erillään tuntuu ajatuksissa helpommalta.

– Me tuodaan parisuhteeseen koko olemassaolomme, kaikki aikaisempi kokemusmaailma ja koko menneisyys ja kasvuperheen kokemukset tuliaisena siihen parisuhteeseen. Kahden erilaisen todellisuuden pitäisi alkaa rakentaa yhteistä elämää. Se ei välttämättä ole yksinkertainen tai ongelmaton juttu.

– Kun eronneiden tilannetta on tutkittu, yksi erittäin määrittävä tekijä eroajatuksen tai eroprosessin takana on negatiiviseksi muuttunut parisuhteen ilmapiiri. Ihmiset eivät halua, eikä kuulukaan jatkaa sellaisessa parisuhteessa, missä ilmapiiri on päävoittoisesti negatiivinen.

Eroajatusten ja eroprosessin taustalla on pitkä liuta erilaisia syitä ja laukaisevia tekijöitä. Vuorovaikutuksen ongelmat, uskottomuus, mustasukkaisuus, henkinen tai fyysinen väkivalta, erimielisyys ajankäytöstä psykososiaaliset kriisit kuten masennus ja uupumus sekä kehitykselliset kriisit ihmisen elämässä. Tällaisia ovat esimerkiksi ikäkausikriisi tai yksittäisiin elämänvaiheisiin liittyvät kriisit.

Miksi eroajatukset kumpuavat mieleen? Kuuntele Vuokko Laurilan haastattelu.

Ajoissa pariterapiaan?

Moni pari sinnittelee arjen keskellä huonossa suhteessa liian kauan ilman apua. Ja kun terapiaan vihdoin mennään, on tilanne ehtinyt kärjistyä hankalaksi.

– Ulkopuolisen kanssa jutteleminen on hyvä ja selkeä peili, mikä näyttää puolisoille tilanteen usein vääristelemättömänä. Harmillista on se, että usein apua parisuhteen kysymyksiin tullaan kuitenkin hakemaan liian myöhään, Laurila kertoo.

Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan parit tulevat pariterapiaan jopa kuusi vuotta liian myöhään. Suomessa tilanne voi olla vieläkin pidemmälle edennyt.

– Usein hankalat tilanteet ovat ehtineet olla jo niin pitkään, että ne vaativat pitkän aikaa ja paljon enemmän työtä. Se on myös kärsivällisyyslaji ja ajan antamisen tilanne. Kuinka paljon aikaa asiakkailla on antaa asioitten ratkeamiseen? Yleensä siinä vaiheessa, kun tullaan hakemaan apua, ainakin toinen on jo niin uupunut sen tilanteen kanssa, että voi olla hankala ajatella enää sitä yhdessä jatkamista. Ja tämä on meidän työn suuri haaste, että ihmiset lähtisivät jo silloin miettimään parisuhteen kysymyksiä, kun vasta toinen osapuoli on tyytymätön parisuhteen tilaan, Vuokko Laurila muistuttaa.

Milloin ja miksi parisuhdeterapiaan? Kuuntele Vuokko Laurilan haastattelu.

Jos ero tulee sittenkin

Vahvoja tunteita ja suuri määrä risteileviä ajatuksia – ero on useimmissa tapauksissa yksi elämän suurimmista kriiseistä.

– Siinä on kyse elämän perustarpeista, ihmisen tarpeista, yhteydenkokemisen tarpeista ja rakastetuksi tulemisen tarpeista ja jos siihen kohtaan tulee joku haava tai särö, jollakin tapaa monet kokevat, että koko olemassaolo on jotenkin uhattuna.

Usein suhteen toinen osapuoli haluaa ja toivoo eroa voimakkaammin kuin toinen. Joskus toinen on voinut pohtia eroa yksinään jo pitkän aikaa. Toiselle ajatukset ja ero tulee suurena yllätyksenä, elämän romuttavana tietona.

Ero on usein kuitenkin huonoista vaihtoehdoista paras. Silloin päätös on oikea. Mutta onko eroa aina mietitty tarpeeksi kauan tai huolella? Onko ero aina oikea ratkaisu? Miten erosta selviää? Kuuntele Vuokko Laurilan haastattelu.

Sittenkin kohti parempaa suhdetta

– Parisuhteeseen mennään usein sellaisin odotuksin, että saamme siitä itselle jotakin. Hyvin usein unohtuukin se näkökulma, että kyllä toimivaan parisuhteeseen kuuluu myös hyväntahtominen toiselle, toisen tukeminen, kuunteleminen ja auttaminen, Vuokko Laurila luettelee.

Hyvässä parisuhteessa tehdään sopimuksia arjen pyörittämisestä, järjestetään kiireen keskellä myös yhteistä aikaa ja pidetään parisuhteen ilmapiiri positiivisena.

Eroajatukset ja parisuhteen kipukohtien läpikäyminen ei tarkoita välttämättä suoraan eroa. Jos kummankin halu ja toive on jatkaa suhdetta yhdessä, voi edessä olla jopa vieläkin parempi tulevaisuus.

– On olemassa traumatisoivia ongelmia, kuten väkivalta, johon ei välttämättä saada muutosta eikä ongelma ratkea. Silloin parisuhteen ei pidäkään jatkua, mutta sitten taas, jos kyseessä on ongelmat, joihin molemmat haluavat muutosta ja kumpikin ryhtyy tekemään töitä muutoksen eteen, on parilla mahdollisuus onnistua.

– On kaksi tärkeää asiaa, joita olisi syytä tavoittaa, jos vielä halutaan miettiä yhdessä jatkamista. Toinen on toisen kunnioittaminen ja toinen on luottamus. Ensisijaista on myös huolehtia, että yhteys säilyy tai rakentuu puolisoitten välillä.

Mitä hyvään parisuhteeseen kuuluu? Miten parisuhteen voi vielä pelastaa? Kuuntele Vuokko Laurilan haastattelu.

Asiantuntija: VUOKKO LAURILA, pari- ja perhepsykoterapeutti

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä Akuutin studiossa
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Akuutin studiossa Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Voice Massage on terapiaa  äänenhuoltoon
Voice Massage on terapiaa äänenhuoltoon Kuva: Akuutti / Hans-Peter Dhuy akuutti
Immo Rajala poikiensa kanssa
Immo Rajala poikiensa kanssa Kuva: Yle, Jyrki Lehtonen immo rajala
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä