Suomalaisten ongelmallinen suhtautuminen alkoholiin korostuu erityisesti silloin, kun aikuisista tulee vanhempia. Marja Hintikka Liven alkoholikysely selvitti, miten alkoholiin suhtaudutaan lapsiperheissä. Suurelle osalle kyselyyn vastanneista alkoholi tuo enemmän iloa ja useimpien mielestä lasten nähden voi nauttia lasillisen tai kaksi. Sen reilumpi alkoholinkäyttö saa kuitenkin useimmilta vanhemmilta tuomion. Lue, mitä muuta MHL:n kyselyssä selvisi!
Onko alkoholista enemmän iloa vai surua?
Valtaosa MHL:n kyselyyn vastanneista koki, että alkoholi tuo heidän perheensä elämään enemmän iloja kuin riitoja. Moni peräänkuulutti suomalaisen alkoholikulttuurin muutosta ja eurooppalaisia juomatapoja, jossa lasillinen viiniä ruoan kanssa on ok, mutta humaltuminen lasten nähden ei.
– Olen joidenkin mielestä tiukkis, mutta pidän kiinni siitä periaatteesta, että me vanhemmat emme ole humalassa lastemme aikana. Emme myöskään vie lapsiamme paikkaan, jossa tiedämme olevan humalaisia ihmisiä.
– Minun lapsuudessani alkoholi oli normaali osa viikonloppuja, jolloin meillä oli monesti vieraita syömässä. Opin, että alkoholijuomat kuuluvat ruokailuun ja seurusteluun. Opin myös jo alle kouluiässä mitä juomia käytetään alkumaljoina, pääruoan, jälkiruoan kanssa tai mitä juomia isä ja muut miehet vetäytyivät juomaan ruokailun jälkeen. Lapsena minua viehätti kauniit lasit ja opin myös, mitä juomia kuuluu juoda minkäkin muotoisesta lasista. Alkoholijuomia on käytetty avoimesti perheessäni, mutta olennaista on ollut, etteivät vanhempani ole koskaan olleet humaltuneita! Kirkasta viinaa meillä ei käytetty kuin glögin terästeenä tai snapsi-aperitiivina. Olutta meillä ei koskaan juotu kuin yhden-kahden pullon verran. Tällainen kasvatus on vaikuttanut minuun siten, osaan nauttia alkoholista kohtuudella enkä milloinkaan humallu! Samaa alkoholikulttuurikasvatusta aion jatkaa myös itse nyt kun olen äiti.
– Itse muistan että mielestäni aikuisista tuli todella pöljiä ja rasittavia humalassa. En siis tahdo tarjota samaa kokemusta lapselleni. Pari voi ottaa. Mutta toinen vanhempi on aina limpparilinjalla, jos toinen ottaa muutamankin. Lisäksi kumpikaan meillä ei ota kännejä lapsen edessä. Mutta viina nyt ei ole muutenkaan hirvittävän iso juttu meidän perheen parissa.
Tissuttelua arkisin?
Kyselyssä käy kuitenkin selvästi ilmi, että arki-iltojen tissuttelu ei kuulu lapsiperheiden arkeen.
– Alkoholi on normaali osa elämää ja näin lastenkin tulisi tutustua asiaan. Muutama lasi viiniä silloin tällöin ei pilaa kenenkään lapsuutta, mutta runsas alkoholin käyttö, esim. joka ilta tissuttelu rentoutuakseen työn jälkeen, ei sovi lapsiperheeseen.
– Voin arki-iltana juoda ruoan yhteydessä yhden tai kaksi, urheiltuani joskus jopa kolme, III-olutta, vaikka lapset olisivat vielä jalkeilla. Ranskalainen tapa juoda lasillinen viiniä ruoan kanssa on mielestäni verrattavissa tällaiseen alkoholikäyttöön. En voisi kuitenkaan kertoa neuvolassa tai terveystarkasruksessa juovani 3-4 litraa olutta ja kaksi lasia viiniä viikossa.
– Kun omat lapset on kotona tai lähettyvillä ja vaikka olisivat jo nukkumassa, en halua tai pysty juomaan edes yhtä, koska päässä pyörii että "mitä jos sattuu jotain ja oon ottanu, annatko anteeks ittelles? Joo en anna!!". Eli jätän juomatta.
Saako lasten nähden juoda alkoholia?
Suurimman osan mielestä lasten nähden voi juoda korkeintaan kaksi annosta alkoholia.
– Ruokailun yhteydessä viinilasillinen on ok. Saunakaljat tai muukaan hupijuominen ei kuulu lasten seuraan. Jos pitää juoda niin lapset hoitoon tai itse muualle.
– Omassa lapsuudessa vanhemmille ja sukulaisille maistui alkoholi meidän lasten ollessa kotona. Omille lapsille en sitä halua. Jos haluaa ottaa enemmän kuin 1-2 annosta, lapset hoitoon tai itse muualle iltaa viettämään!
– Alkoholista ei saisi tehdä kiehtovaa tabua, vaan normiasia: esim. hyvä pihviruoka ja hyvä viini on normaalia eikä hyi hyi.
– Kunnon bileet ei kuulu lasten korville ja silmille.
Lastenjuhlissa alkoholia?
Kysyimme myös, voiko lastenjuhlissa tarjota aikuisille annoksen alkoholia. Mielipiteet tämän suhteen jakautuivat käytännössä tasan.
– Jos juhlat ovat nimenomaan lastenjuhlat, ei alkoholi kuulu tilaisuuteen. Jos taas juhla on yleisluontoinen ja lapsetkin ovat mukana, on alkoholin nauttiminen ok.
– Lasten ollessa mukana juhlissa ei alkoholi saisi muuttaa aikuisen käytöstä, enintään lisätä sopivasti puheliaisuutta ja tuoda seuraan mukavaa iloisuutta. Puheen sammaltaminen, riidanhakuisuus tai tasapaino-ongelmat eivät kuulu miellyttävään alkoholin nauttimiseen tai muutoinkaan hyvään seuranpitoon. Edellä mainittuja haittapuolia tulisi "nauttia" vain omissa oloissaan (kalsarikännit), mikäli siihen edes joku kokee välttämätöntä tarvetta.
Entäs sitten imetys ja alkoholi?
Suurin osa MHL:n kyselyyn vastanneista ei pidä imettämistä ja alkoholia hyvänä yhdistelmänä - ja suurimmalle osalle syykin on selvä.
– Imettäminen ja alkoholi sopivat ihan hyvin yhteen, jos ei juo liikaa (maks. 2 annosta) eikä hoida vauvaa humaltuneena. Sama koskee mielestäni myöhempääkin lastenhoitoa, niin isän kuin äidinkin kohdalla.
– Alkoholin vaikutuksesta äidinmaitoon on jostain syystä levinnyt se uskomus, että vauva tulisi samanlaisen humalaan kuin äitinsä. Näinhän ei tietenkään ole. Kuitenkin äidin on syytä pitää imetysaikana alkoholinkäyttö sen verran vähäisenä, ettei imetystilanteessa satu vahinkoja.
– Imettäminen+alkoholi sopii aivan yhtä hyvin/huonosti yhteen kuin vauvan hoito+alkoholi. Veressä ja maidossa on promilleja alkoholia, ei prosentteja. Alkoholia voi nauttia niin, ettei humallu ja imettää. Humalassa ei sovi käsitellä vauvaa.
Neuvolassa ei valehdella
Kaupunkilegendojen mukaan "kaikki" valehtelevat neuvoloiden audit-testeissä. MHL:n kyselyyn vastanneista suurin osa kuitenkin sanoo, ettei mitään valehdeltavaa ole. Poikkeuksiakin toki on.
– Minulla on ns eurooppalaiset juomatavat, eli saatan juoda lasillisen tai vaikka kaksi lähes joka päivä, yhteensä ehkä 7-9 annosta viikossa. Ruoan kanssa tai illalla lasten nukkuessa omasta rauhasta nauttien. Suomen alkoholikulttuuri on kuitenkin edelleen niin mustavalkoista ja humalajohtoista, että en halua lähteä asiasta keskustelemaan kenenkään ulkopuolisen kanssa, siksi olen valehdellut audit-testissä.
MHL:n kyselyyn vastasi 2037 henkeä. Jutun kommentit on poimittu kyselyyn vastanneiden avoimista kommenteista.
Lisää ohjelmasta





