Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila ja Mikko Penttilä Akuutin studiossa
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Akuutin studiossa Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Pieneen napatyrään tukiverkko?

"Onko pieneen tyrään hyvä laittaa tukiverkko, että se kestää jatkossa urheilua? Lääkärin mukaan leikkaukselle ei ole perustetta. Tuttavapiirissäni on kuitenkin vastaavalaisia tapauksia ja niissä leikkauspäätös on tehty. Kysynkin, millä kriteereillä leikkauspäätös tehdään?"

Leikkauspäätös on yksilöllinen ja täytyy – kuten kirurgiassa nyt yleensäkin – nähdä, että potilas hyötyy toimenpiteestä. Leikkauskelpoisuus on tietenkin tärkeää. Jotta leikkaukseen ryhdytään, täytyy yhden viidestä kriteeristä täyttyä:

– Tyrästä aiheutuu kipua, eli se on oireinen
– Tyrästä aiheutuu jotakin muuta haittaa päivittäisille toimille tai harrastuksille
– Tyrä on vaarassa kuroutua
– Tyrä on iso ja iho on vaarassa vaurioitua

Vaakakupeissa on siis aina leikkauksen mahdolliset hyödyt ja toisaalta toimenpiteen riskit. Siksi oireetonta tyrää ei kannata alkaa leikata.

Vasa centralsjukhusin ohje

Kynsisieni

"Mitä mahtaa olla kynsisieneen annettava virtsahoito? Olen sellaisesta kuullut ja kuulemma se on tehokastakin."

On totta, että väkevällä virtsa-aineliuoksella, urealla, kynsi voidaan liuottaa irti, mikä saattaa tehostaa sisäisen sienilääkkeen hoitotulosta. Tavallisesta virtsasta siis ei ole kyse. Hoitoa on kyllä käytetty jo hyvän aikaa.

Tästäkin hoitomuodosta huolimatta on aikamoista lantinheittoa, tuleeko kynnestä enää terve. Mitä iäkkäämpi on potilas, sen epävarmempi on hoitotulos. Onneksi kynsisieni on pääasiassa kosmeettinen haitta.

Kantapääkipu

"Vasemman jalan kantapää kipeytyy istuessa. Kun lähden liikkeelle, jalka vähän vertyy ja kipu vähän helpottaa, mutta pienesti se kuitenkin tuntuu koko ajan."

Mahdollisia kivunaiheuttajia on useita. Kantapään etuosan kipu voisi olla plantaarifaskiitti tai jalkapohjan kalvojänteen tulehdus, myös luupiikistä puhutaan. Suoraan kantapään alla voisi olla rasvapatjan kiputila ja takaosassa saattaa oireilla akillesjänne. Vähän ylempänä taas voi jokin nivel aiheuttaa ongelmia.

Koska tuo luupiikki on yleisin, voi hyvin kokeilla laittaa kenkään vaimentavaa lisäpohjallista. Silikonista valmistettu, kantapään alle laitettava tyyny saattaa auttaa myös rasvapatjan kipuun, joten siitä voisi lähteä liikkeelle. Ja totta kai kannattaa käydä lääkärissä, jos vaiva ei hellitä.

Jalkapohjakivun syytä voi koettaa itsekin selvittää ja hoitaa tämän videon avulla:

Sauna ja verenpaine

"Miksi ihmistä huimaa ja verenpaine nousee saunomisen jälkeen?"

Kuulostaa kyllä vähän oudolta, nimittäin tyypillinen syy saunan jälkeiseen huimaukseen ei kyllä ole verenpaineen nousu vaan lasku, kun valtimoiden seinämät relaksoituvat ja paine putoaa. Joku saattaa pyörtyä, kun nousee liian nopeasti lauteilta pystyyn ja portaita alas.

Saunominenhan on terveellistä, se on ikäänkuin pieni urheilusuoritus ja vähentää muun muassa sydänperäisiä äkkikuolemia. Mutta tuo pyörtymisen vaara on olemassa, siksi ei ennen saunaa pidä ottaa verenpainelääkettä tai nitroa. Huimausta voi ehkäistä vielä vaikka juomalla vettä ennen saunaan menoa.

Lisää ohjelmasta

Voice Massage on terapiaa  äänenhuoltoon
Voice Massage on terapiaa äänenhuoltoon Kuva: Akuutti / Hans-Peter Dhuy akuutti
Immo Rajala poikiensa kanssa
Immo Rajala poikiensa kanssa Kuva: Yle, Jyrki Lehtonen immo rajala
Verinäytteet näyteputkissa.
Verinäytteet näyteputkissa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen kuoleman merkkiaine
sateenvarjon alla suojassa ilkeiltä sanoilta
sateenvarjon alla suojassa ilkeiltä sanoilta Kuva: Anne Mäittälä/Yle rasismi
Kuvituskuva: Vanhempi leijuu saippuakuplan sisällä pesukoneen yläpuolella. Pesukoneen ympärillä on suuri pyykkikasa.
Kuvituskuva: Vanhempi leijuu saippuakuplan sisällä pesukoneen yläpuolella. Pesukoneen ympärillä on suuri pyykkikasa. Kuva: Anne Mäittälä vanhemmuus,lapset (perheenjäsenet),palautuminen,Akuutti,hyvinvointi
Kommentit