Hengitys haltuun, kroppa rennoksi. Kun asiakas päätyy Voice Massage -terapeutin lavitsalle, hoidon aloitus sujuu perinteisen hieronnan tapaan. Pikkuhiljaa siirrytään käsittelemään hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvia lihasryhmiä. Äänihieronnaksikin kutsutun Voice Massagen ovat löytäneet ääniammattilaisten lisäksi myös lihastautipotilaat.
Äänentuoton avuksi
Trumpetisti Touko Lundell on yksi Voice Massage-terapian löytäneistä. Nykyisin hän työskentelee Helsingin kaupunginorkesterissa, takana on myös pitkä ura Suomen Kansallisoopperassa.
-Joitakin vuosia sitten minulla oli melkoinen ylirasitustila, jonka laukaisuun etsin apua. Muusikko-kolleegoilta sitten kuulin tästä hoitomuodosta, Touko Lundell kertoo.
Tässä on myös oppinut pikkuhiljaa hengitykseen ja rentoutukseen sellaisia metodeja, joita yrittää sitten itsenäisestikin kotioloissa soveltaa.
Kun hoitokerrat tehosivat Touko Lundellin ongelmiin, hän on jatkanut hoidoissa käyntiä nyt ennaltaehkäisevänä kunnossapitona.
-Hoitoja pyrin ottamaan muutamien kuukausien välein. Tässä on myös oppinut pikkuhiljaa hengitykseen ja rentoutukseen sellaisia metodeja, joita yrittää sitten itsenäisestikin kotioloissa soveltaa, Touko Lundell kertoo.

Voice Massage –terapian kehitti hieroja Leena Koskinen alan asiantuntijoiden avustuksella jo 1980-luvulla. Terapian nimikin kertoo, että sitä kehitettiin alun alkaen juuri laulajien lihashuollon erityistarpeisiin. Pikkuhiljaa hoitoa on ryhdytty käyttämään yhä monimuotoisempiin ongelmiin.
Koulutettu terapeutti tunnistaa asiakkaan tarpeet
Voice Massage –terapeutit suorittavat ammattitaitoa ylläpitävän kertaus- ja täydennyskoulutuksen kolmen vuoden välein. Kuka tahansa hieroja ei siis voi ryhtyä nimittämään itseään Voice Massage –terapeutiksi. Terapeuttiyhdistyksen sivulla on virallinen jäsenluettelo paikkakunnittain.
Pääkaupunkiseudulla toimiva Jussi Parikka on pohjakoulutukseltaan urheiluhieroja, joka jo parikymmentä vuotta sitten hankki myös Voice Massage –terapeutin pätevyyden.
Jussi Parikkakin on huomannut asiakaskunnan laajenemisen.

-Esimerkiksi erilaisista lihastauteja sairastavia on voitu auttaa hengittämään, nielemään ja puhumaan paremmin tämän hoidon avulla.
Jussi Parikan kokemuksen mukaan apua ovat hakeneet ja saaneet muun muassa ALS-potilaat, Parkinsonin tautia sairastavat, keuhkoahtaumatautia potevat ja astmaatikot. Urheilijoitakin on autettu hengittämään tehokkaammin.

Apua ovat hakeneet ja saaneet muun muassa ALS-potilaat, Parkinsonin tautia sairastavat, keuhkoahtaumatautia potevat ja astmaatikot
-Hoito muotoutuu yksilön tilanteen ja tarpeiden mukaan. Joka käynnillä kartoitetaan asiakkaan sen hetkinen tilanne, hoidon kohdennus vaihtelee asiakkaan sen hetkisen kunnon ja tarpeen mukaan, Jussi Parikka tähdentää.
Erityiskohdennettua käsittelyä
Voice Massagessa lähdetään liikkeelle perinteisen, kokonaisvaltaisen hieronnan tyyliin, ja hoito etenee muutenkin rauhallisesti. Tavanomaisesta hoidosta Voice Massage eroaa siinä miten käsittelyyn otetaan erityisesti hengityslihaksisto. Muun muassa kurkunpään alue ja kasvojen lihakset saavat oman käsittelynsä. Suunpohja, purentalihakset, kielikin, venytetään ja hierotaan huolellisesti.
-Monessa jännitystilassa jäljet johtavat leukojen alueen ongelmiin. Stressi saattaa näkyä yöpurentana, joka taas tuo tullessaan päänsärkyä. Huonot istuma-asennot saavat olkapäät työntymään eteen, jolloin rintakehä ei pysy avoimena. Aivan näihin melko tavanomaisiinkin vaivoihin voidaan puuttua Voice Massagella, Jussi Parikka kertoo.

Lihastautiliitto kyseli jäseniltään heidän kokemuksiaan Voice Massage –terapian tehosta. Vastaajat kertoivat saaneensa suosituksen terapiaan useimmiten kuntoutuslaitoksen lääkäriltä tai fysioterapeutilta. Hoitoa kokeilleet totesivat saaneensa apua hengityslihasten rentoutukseen, hengittämisen, nielemisen ja puheen helpottumiseen.
Kyselyn tulokset lähetettiin Kelan tarkasteltaviksi vuoden 2015 alussa, mutta ainakaan toistaiseksi Voice Massage ei kuulu Kelan korvaamiin terapiamuotoihin.
Hoitoa kokeilleet totesivat saaneensa apua hengityslihasten rentoutukseen, hengittämisen, nielemisen ja puheen helpottumiseen.
Voice Massage –vastaanotoille on tullut myös refluksitauti-potilaita.
-Refluksitauti kerää limaa, kurkunpää jännittyy eikä äänikään tahdo kulkea, äänihuulia polttelee. Voice Massagessa pyrimme rentouttamaan kurkunpään ja pallean aluetta, jolloin vaiva helpottaa, Jussi Parikka kertoo.
Voice Massage –terapeutit ovat yhteydessä asiakasta hoitavaan lääkäriin, mikäli on syytä epäillä terapian sopivuutta.
-Mitä tahansa tulehdusta potevana ei tietenkään pidä hakeutua Voice Massageen. Jos on jotain vakavampaa sairautta, sen asettamat rajoitukset käydään myös läpi, asiakkaan itsensä ja hänen hoitotahojensa kanssa, Jussi Parikka korostaa.
Lisää ohjelmasta





