Mietitkö sinäkin? Voiko ottaa yhden lasin viiniä? Ehkä kerran viikossa - vai useammin? Ehkä kerran kahdessa viikossa? Vai olisiko paras olla ottamatta mitään? Missä menee raja? Nämä ovat kysymyksiä, joiden kanssa moni imettävä äiti painii silloin kun tekisi mieli imettää, mutta ottaa myös lasillinen.
Tarkkaa tutkimustietoa alkoholin vaikutuksesta imetykseen ja vauvan terveyteen on vasta vähän. Tutkimusten mukaan vähäisilläkin alkoholimäärillä voi olla vaikutusta. Se, mikä vaikutuksen viime kädessä määrää, ei ole selvillä. Tämän takia turvarajat on asetettu alas.
Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus. Korkeimmillaan pitoisuus äidinmaidossa on puolesta tunnista tuntiin alkoholin nauttimisen jälkeen.
Alkoholi vaikuttaa siihen, miten ihminen puhuu ja miten hän koskee vauvaa.
THL:n netistä löytyvän imetystietopaketin mukaan esimerkiksi lasillinen viiniä ruokailun yhteydessä silloin tällöin ei vaikuta imetykseen.
– Imettävä äiti ei voi juoda alkoholia, sillä alkoholin pitoisuus äidin verenkierrossa on sama kuin pitoisuus äidinmaidossa. Alkoholi myös vaikuttaa siihen, miten ihminen puhuu ja miten hän koskee vauvaa. Vauvan hoitaminen muuttuu epävarmaksi ja vauva huomaa aikuisen erilaisen käytöksen, THL:n asiantuntija Katriina Bildjuschkin linjaa.
THL ohjeistaa, että viinilasillisen juotuaan tulee odottaa muutama tunti ennen imetystä, jotta alkoholi ehtii poistua rintamaidosta. Alkoholi poistuu rintamaidosta yhtä nopeasti kuin verestä, eli poistumisaikaan vaikuttaa nautitun alkoholin määrä ja äidin paino. Karkeasti ottaen jos 60-kiloinen nainen juo lasillisen (12 senttilitraa) mietoa viiniä, promilleja on tunnin kuluttua 0,15 ja kahden tunnin kuluttua ei yhtään.
Maitoa ei tarvitse lypsää pois, sillä maito ei varastoidu maitorauhasiin, eikä näin ollen alkoholikaan.
Äidinmaidon alkoholipitoisuutta on selvitetty mm. vuonna 2007. Silloin kävi ilmi, jos äiti juo kaksi viinilasillista ja imettää sen jälkeen, saa vauva alkoholia saman verran kuin päivittäisestä D-vitamiiniannoksestaan.
Myös seuraavat asiat tiedetään:
- Alkoholi voi vaikuttaa haitallisesti vielä vauvaiässä jatkuvaan keskushermoston kehitykseen. Runsaasti tai säännöllisesti alkoholia käyttävien äitien lapsilla on todettu keskushermoston kehityksen hidastumista. Vähäisilläkin äidin nauttimilla alkoholimäärillä voi olla vaikutusta.
- Alkoholi rasittaa vauvan maksaa ja hajoaa vauvalla hitaammin kuin aikuisella, sillä vauvan maksa ei pysty käsittelemään alkoholia aikuisen maksan tavoin.
- On myös tutkimusnäyttöä siitä, että pienempikin alkoholimäärä vaikuttaa heikentävästi vauvan unenlaatuun vähentäen unen määrää sekä lyhentäen vauvan pisintä unijaksoa.
- Alkoholi voi myös hidastaa maidon erittymistä ja herumisrefleksiä.
Lisää ohjelmasta





