Hyppää pääsisältöön

Voiko imettäjä juoda alkoholia - asiantuntija vastaa

Voiko imettävä äiti juoda alkoholia?
Voiko imettävä äiti juoda alkoholia? Kuva: Carin Araujo, Freeimages mhl jakso 6

Mietitkö sinäkin? Voiko ottaa yhden lasin viiniä? Ehkä kerran viikossa - vai useammin? Ehkä kerran kahdessa viikossa? Vai olisiko paras olla ottamatta mitään? Missä menee raja? Nämä ovat kysymyksiä, joiden kanssa moni imettävä äiti painii silloin kun tekisi mieli imettää, mutta ottaa myös lasillinen.

Tarkkaa tutkimustietoa alkoholin vaikutuksesta imetykseen ja vauvan terveyteen on vasta vähän. Tutkimusten mukaan vähäisilläkin alkoholimäärillä voi olla vaikutusta. Se, mikä vaikutuksen viime kädessä määrää, ei ole selvillä. Tämän takia turvarajat on asetettu alas.

Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus. Korkeimmillaan pitoisuus äidinmaidossa on puolesta tunnista tuntiin alkoholin nauttimisen jälkeen.

Alkoholi vaikuttaa siihen, miten ihminen puhuu ja miten hän koskee vauvaa.― Katriina Bildjuschkin, THL:n asiantuntija

THL:n netistä löytyvän imetystietopaketin mukaan esimerkiksi lasillinen viiniä ruokailun yhteydessä silloin tällöin ei vaikuta imetykseen.

– Imettävä äiti ei voi juoda alkoholia, sillä alkoholin pitoisuus äidin verenkierrossa on sama kuin pitoisuus äidinmaidossa. Alkoholi myös vaikuttaa siihen, miten ihminen puhuu ja miten hän koskee vauvaa. Vauvan hoitaminen muuttuu epävarmaksi ja vauva huomaa aikuisen erilaisen käytöksen, THL:n asiantuntija Katriina Bildjuschkin linjaa.

THL ohjeistaa, että viinilasillisen juotuaan tulee odottaa muutama tunti ennen imetystä, jotta alkoholi ehtii poistua rintamaidosta. Alkoholi poistuu rintamaidosta yhtä nopeasti kuin verestä, eli poistumisaikaan vaikuttaa nautitun alkoholin määrä ja äidin paino. Karkeasti ottaen jos 60-kiloinen nainen juo lasillisen (12 senttilitraa) mietoa viiniä, promilleja on tunnin kuluttua 0,15 ja kahden tunnin kuluttua ei yhtään.

Maitoa ei tarvitse lypsää pois, sillä maito ei varastoidu maitorauhasiin, eikä näin ollen alkoholikaan.

Äidinmaidon alkoholipitoisuutta on selvitetty mm. vuonna 2007. Silloin kävi ilmi, jos äiti juo kaksi viinilasillista ja imettää sen jälkeen, saa vauva alkoholia saman verran kuin päivittäisestä D-vitamiiniannoksestaan.

Myös seuraavat asiat tiedetään:

 • Alkoholi voi vaikuttaa haitallisesti vielä vauvaiässä jatkuvaan keskushermoston kehitykseen. Runsaasti tai säännöllisesti alkoholia käyttävien äitien lapsilla on todettu keskushermoston kehityksen hidastumista. Vähäisilläkin äidin nauttimilla alkoholimäärillä voi olla vaikutusta.
 • Alkoholi rasittaa vauvan maksaa ja hajoaa vauvalla hitaammin kuin aikuisella, sillä vauvan maksa ei pysty käsittelemään alkoholia aikuisen maksan tavoin.
 • On myös tutkimusnäyttöä siitä, että pienempikin alkoholimäärä vaikuttaa heikentävästi vauvan unenlaatuun vähentäen unen määrää sekä lyhentäen vauvan pisintä unijaksoa.
 • Alkoholi voi myös hidastaa maidon erittymistä ja herumisrefleksiä.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa
Marja Hintikka ja Jenny Lehtinen äidinmaidon kimpussa Kuva: Yle/MHL maitoshotit
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu
Marja Hintikka Live, seksikoulu, Vanhempien seksikoulu vanhempien seksikoulu
Alkoholi aiheuttaa perheessäni iloa
Alkoholi aiheuttaa perheessäni iloa Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen alkoholikysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.