Hyppää pääsisältöön

Yle juhlii tänä vuonna itsenäisyyspäivää koko päivän

Yle juhlii tänä vuonna itsenäisyyspäivää koko päivän! Perinteisen Linnan juhlien tv-lähetyksen lisäksi muodin ja tyylin ystäville on tänäkin vuonna tarjolla oma nettipalvelunsa, joka kokoaa kaikki Linnan juhlien puhuttavimmat asut sekä kiinnostavimmat vieraat Yle Areenaan. Täysin uutta on puolenpäivän jälkeen alkava Yle TV1:n suora studiolähetys, joka tarjoilee itsenäisyyspäivän teeman mukaisia keskusteluja, dokumentteja ja muuta juhlavaa ohjelmistoa.

Uusia kasvoja juhlatiimissä tänä vuonna ovat mm. Sanna Savikko, Heikki Ali-Hokka, Baba Lybeck, Marja Sannikka sekä Riku Riihilahti. Radion puolella Linnaan ensimmäistä kertaa astelee Olga Ketonen.

Kaikki päivän puheenaiheet yhden tunnisteen alla: #linnanjuhlat

Kohti Linnan juhlia klo 13

Kohti Linnan juhlia
Kohti Linnan juhlia kohti linnan juhlia
Itsenäisyyspäivän ohjelmistoa juoksutetaan tv:ssä tänä vuonna täysin uudenlaisesta, Presidentinlinnan edustalla olevasta studiosta. Suoran lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Heikki Ali-Hokka.

Jo puolen päivän jälkeen alkavassa lähetyksessä on luvassa on päivänpolttavia keskusteluja, mielenkiintoisia vieraita sekä Suomen 98-vuotiaaseen historiaan liittyvää erityissisältöä.

Ohjelmistossa on mm. klo 15.40 ensi-iltansa saava Jääkärit-dokumentti. Dokumentissa valotetaan satavuotiaan jääkäriliikkeen alkuaikoja, vapaaehtoisten miesten omakohtaisia kokemuksia, koulutusta ja rintamaelämää ennen paluuta Suomeen 1918.

Kohti Linnan juhlia -ohjelmassa nähdään myös perinteinen itsenäisyyspäivän paraati klo 17.12 alkaen.

Linnan juhlat klo 18.55

Linnan juhlat 2015.
Linnan juhlat 2015. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi linnan juhlat
Päivän kohokohta on toki tasavallan presidentin vastaanotto ja suora lähetys Presidentinlinnasta.

Ohjelmaa selostavat tuttuun tapaan Jussi-Pekka Rantanen, Piia Pasanen ja Jaakko Selin sekä uutena tiimiläisenä Marja Sannikka.

Linnassa juhlitaan aina klo 22.15 saakka.


Yle.fi/linnanjuhlat: Pukulähetys ja haastatteluja

Areenan pukulähetys 2015.
Areenan pukulähetys 2015. pukulähetys
Viime vuonna valtaisan suosion saanut nettipalvelu tarjoaa jälleen kattavan kokonaisuuden Linnan juhlien muodista ja tyylistä. Pukulähetyksessä keskitytään illan puhuttavimpiin pukeutujiin ja vieraisiin. Lähetyksen juontaa säkenöivä Baba Lybeck, asiantuntijoina jatkavat Jarkko Valtee ja Sami Sykkö. Katsojat voivat äänestää omaa suosikkipukuaan osoitteessa yle.fi/linnanjuhlat. Pukuäänestyksen tulos kerrotaan Linnan jatkoilla.

Pukulähetys starttaa netissä klo 18.55 osoitteessa yle.fi/linnanjuhlat. Pohjustus TV1:ssä klo 18.15-18.55.

Pukulähetyksen lisäksi Yle Areenassa on valittavana erillinen haastattelulähetys, jossa Laura Arffman ja Mikko "Peltsi" Peltola haastattelevat Linnan juhlien kiinnostavimpia vieraita klo 19.15–22.15.

Linnan jatkot klo 22.15

Linnan jatkot
Linnan jatkot linnan jatkot
Ylen itsenäisyyyspäivän vieton kruunaa Linnan jatkot Hotel Kämpissä, jossa lavalle nousevat mm. Robin, Chisu, Waltteri Torikka, Virve Rosti ja Juha Tapio.

Suorassa lähetyksessä mielenkiintoisia vieraita ja linnasta saapuvia juhlijoita jututtavat toimittajat Salla Paajanen ja Riku Riihilahti.

Jatkoilla selviää myös pukuäänestyksen tulos, eli keiden puvut olivat tänä vuonna yleisön suosikkeja. Peilisalin tunnelmia voi seurata myös suorassa 360-kameran nettistreamissa. Lisätietoja osoitteessa yle.fi/linnanjuhlat.

Yle Fem: Fest på Slottet kl. 18.50

Fest på Slottet 2015.
Fest på Slottet 2015. Kuva: Rajoitettu k fest på slottet
Finland firar sin 98:e självständighetsdag och presidentparet bjuder på fest på slottet. Matilda Gyllenberg, Magnus Swanljung och Marko Hietikko refererar och presenterar årets gäster då de hälsar på presidentparet.

Bland gästerna i vimlet letar Katja Johansson och Janne Grönroos upp både kända och mindre kända gäster att intervjua. På plats i vimlet är också Marcus Rosenlund som rapporterar på sociala medier men också agerar expert i tv-sändningen. Eva Frantz kommer under hela kvällens lopp att lägga upp bilder från festen på svenska.yle.fi.

Är du mest intresserad av dräktprakten kan du följa med en skild Arenasändning från slottet där Pia-Maria Lehtola tillsammans med modedesignern Carolina Forss och modeföretagaren Janina Fry diskuterar kvällens klädsel och mode.

Yle Teema: Tuntematon sotilas ja RSO juhlakonsertti

Kuva Tuntematon sotilas -elokuvasta.
Kuva Tuntematon sotilas -elokuvasta. Kuva: Elonet tuntematon sotilas
Itsenäisyyspäivän perinteeksi muodostunut Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Yle Teemalla klo 12.10. Pääosissa Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman, ohjaus Edvin Laine.

Tuntemattoman sotilaan jälkeen klo 15 ohjelmistossa on RSO Musiikkitalossa. Suorassa itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa johtaja Hannu Lintu ja mezzosopraano Anne Sofie von Otter esittävät Sibeliuksen lauluja (orkestroinut Aulis Sallinen) ja Sallisen Sinfonia nro 8.

Radio Suomi Linnassa

Radio Suomi Linnassa 2015.
Radio Suomi Linnassa 2015. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi radio suomi linnanjuhlat
Radio Suomi on perinteiseen tapaan mukana Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla välittämässä juhlatunnelmia myös radiovastaanottimien äärellä juhliville kansalaisille. Linnassa ovat tänä vuonna toimittajina Olga Ketonen ja Marko Miettinen. Lähetys linnasta alkaa klo 19.08 ja luvassa on juhlissa mukana olevien kutsuvieraiden haastatteluja sekä tunnelmointia Atriumin parven lämpimistä tiloista. Klo 21.30 Marko vie Olgan tanssiparketille lähetyksen päättymisen merkiksi.

HUOM! Yle TV1:n itsenäisyyspäivän ohjelmisto sekä Yle Areenan pukulähetys ja haastattelulähetys ovat katsottavissa Yle Areenassa kautta maailman.

Lue lisää: Näin vuoden katsotuin tv-ohjelma tehdään
Lue lisää: Osallistu Linnan jatkoille netin 360-lähetyksen kautta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua