Hyppää pääsisältöön

Olisitko panda vai gorilla virtuaalitodellisuudessa?

Ohjelmoinnin ja 3D-mallinnuksen tutkija Hao Li Etelä-Kalifornian yliopistosta rakentaa siltaa tämän todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden välille. Hänen tavoitteensa on siirtää kehomme digitaaliseen maailmaan.

Käänteentekevä hetki oli Jurassic Park -elokuvan näkeminen 12-vuotiaana. Animoidut dinosaurukset antoivat alkusysäyksen Haon menestyksekkäälle uralle graafisen ohjelmoinnin parissa. Tähän päivään mennessä Hao on mullistanut alan tekniikoita ja toiminut monien Hollywood-leffojen taustatiimissä. Hän kehitti esimerkiksi uusissa Star Wars ja Hobitti –elokuvissa käytetyn liikkeentallennustekniikan, joka muuttaa reaaliajassa näyttelijän vaikka Klonkuksi tai ewokiksi.

Ihmisen 3D-mallintamisen vaikeimmat haasteet syntyvät, kun digitoidaan koko kehoa, Hao kertoo. Tietokoneen on vaikea tulkita tilannetta, jossa vaikka käsi peittää osan kehoa ja yksityiskohdat kuten hiusten liike, ovat käsittämättömän monimutkaisia. Haasteiden ylittämiseen tarvitaan neuvokkaita koodaajia. Haon mukaan tietokoneiden laskentateho ei ole enää rajoittava tekijä, vaan ohjelmoijien mielikuvitus.

Tietokoneiden laskentateho ei ole enää rajoittava tekijä, vaan ohjelmoijien mielikuvitus.

Haon tavoitteena on kääntää koko ihmiskehon olemus digitaaliseen muotoon, käyttäen kannettavia laitteita. Hän näkee tulevaisuuden, jossa ihmiset voisivat vaivattomasti vuorovaikuttaa virtuaalisessa todellisuuden välityksellä. Tulevaisuuden Facebook on Haon mukaan kolmiulotteinen kohtaamispaikka. Kaikki ilmeemme ja eleemme koodattaisiin valitsemaamme virtuaaliseen ulkomuotoon, joka voisi vastata omaamme tai olla jotain aivan muuta.
hao li
hao li Kuva: Hao Li hao li

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen

    Kanojen avulla koulutustekniikka hioutuu tarkaksi.

    Näin Kerttu oppii uuden taidon – kana on avain kaikkien eläinten kouluttamiseen Tässä on Kerttu, ihan tavallinen kotkottaja Nurmijärveltä. Sillä on kenties kananaivot – mutta niillä pystyy upeisiin suorituksiin. Katso vaikka! Rohkean luonteensa ansiosta Kerttu on saanut töitä läheisen Koirakoulu Vision kanakursseilta, kuten muutamat muut reippaat lajitoverinsa.

  • Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka

    Perimän epigenomi muuttuu ympäristön vaikutuksesta.

    Ihminen on kuin perimänsä. Geenimme ovat määrätty syntymähetkellä eivätkä ne muutu elämän aikana. Mutta miltä kuulostaa ajatus, että isoisäsi tai isoäitisi huonot elämäntavat ja kokemukset tulisivatkin näkyviin elämässäsi? Kenties suurempana riskinä vaikka 2-tyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille tai psyykkisille häiriöille.

Uusimmat sisällöt - Tiede