Hyppää pääsisältöön

Satiiriuskonto pastafarismille erävoitto: lupa pitää lävikköä päässä ajokortin kuvassa

Humanistiyhdistyksen mukaan Yhdysvaltain perustuslaki antaa pastafaristeille samat oikeudet kuin muillekin uskontokunnille.

Puolalaisten pastafarien näkemys Lentävästä spagettihirviöstä. // Kuva: EPA / TOMASZ GZELL

Lentävää spagettimonsteria palvovat pastafarit ovat saavuttaneet Yhdysvalloissa merkittävän merkkipaalun: luvan pitää pastalävikköä päästään ajokortin kuvassa.

Massachusettsin osavaltiossa asuva Lindsay Miller voitti hiljattain kiistan viranomaisten kanssa ja sai luvan poseerata ajokorttikuvassaan lävikkö kutreillaan. Asiasta uutisoivan CBS:n mukaan Miller on pastafarismi-uskontoa harjoittava Lentävän spagettimonsterin kirkon jäsen.

Massachusettsissa ihmiset eivät saa pitää ajokorttikuvissa päähineitä muuten kuin uskonnollisista syistä. Osavaltion ajoneuvohallinto ehti jo hylätä Millerin valokuvan mutta pyörsi päätöksensä, kun amerikkalainen humanistiyhdistys oli valittanut asiasta.

Katso tästä twiitti 

Pastafarismi on satiiria uskonnoista, ja ”uskontokunnan” jäsenet sanovat pitävänsä jumalhahmonsa Lentävän spagettihirviön olemassaoloa yhtä todennäköisenä kuin kristittyjen jumalan.

- Toivottavasti tämä rohkaisee muitakin pastafaristi-ateisteja ilmaisemaan itseään, kuten minä olen tehnyt, Miller sanoo humanistiyhdistyksen tiedotteessa.

Humanistiyhdistyksessä lävikön tapausta pidetään tärkeänä yhdenvertaisuuden kannalta.

- Yhdysvaltain perustuslaki pätee kaikkiin ihmisiin ja uskontoihin. Olin tyrmistynyt kuullessani, että ajoneuvohallinto oli vähätellyt Millerin pyrkimyksiä käyttää samoja oikeuksia, jotka kuuluvat perinteisten uskontokuntien jäsenille, lakimies Patty DeJuneas sanoo.