Hyppää pääsisältöön

Seksikuvat olivat tärkeitä miestenlehtien myynnille

Toimittaja Marjut Reivilä analysoi vuonna 1972 radio-ohjelmassaan suomalaisia miestenlehtiä ja arvostelee näiden tarjontaa. Analyysiä täydennetään nelihenkisen raadin mielipiteillä ja lehtien edustajien haastatteluilla. Vaikuttaisi siltä, että etenkin seksi ja väkivallalla mässäilly olivat tärkeitä lehtien myynnille.

Ne on huonoja. Ne ei edusta edes kaksinaismoraalia vaan yksinäismoraalia, jossa nainen on jonkinlainen alempi olento. Tai ei edes olento. Sellainen geisha-tyyppinen otus, jolla on reikä.― Arvosteluraadin ainoa naisjäsen

Mukana lehtien selailussa on neljän hengen satunnainen arvosteluraati: "kaksi nuorta kaveria hienomekaaniselta alalta, yksi kapteeni ja yksi opiskelijatyttö". Jerry Cottonia, VIP:iä ja Nyrkkipostia lukuun ottamatta suuri osa miestenlehtien tekstisisällöstä liikkui pääasiassa seksin ympärillä.

"Tekstit on sellaista suht tökeröä pornoa. Jotkut niitä ostaa, kaikki lukee", toteaa arvosteluraadin merikapteeni ohjelmassa. Myös useimpien lehtien kuvitus luottaa paljaan pinnan viehätysvoimaan. Kuvien laatu ei kuitenkaan ole arvostelijoiden mieleen.

Ohjelmaan yritettiin saada haastateltaviksi myös miestenlehtien edustajia. Useimmat eivät suhtautuneet mahdolliseen radiojulkisuuteen suopeasti. Esimerkiksi Nyrkkipostin silloinen päätoimittaja Isto Lysmä kieltäytyi tulemasta ohjelmaan. Kustannus Oy Williamsin vastaava toimittaja Art Wirmola niin ikään kieltäytyi haastattelusta, koska "ei halunnut paljastaa liikesalaisuuksia kilpailijoille".

Ilmeisesti miestenlehtien myynnille on erittäin tärkeitä tällaiset seksikuvat. Niitä tuntuvat naisetkin lukevan tai katselevan siinä mielessä, että 'minkälaisen kimulin ne on nyt saanut tällä kertaa sinne. Että olenkos mä yhtä kivannäköinen kuin tuo'.VIP-lehden entinen päätoimittaja Unto Kivelä

Ohjelmassa selailtavat lehdet esittelyineen

 • Jermu – "Aikamiesten lehti"
 • Seksi – "Asiatietoa aikuisille"
 • Hauska puolituntinen – "Hemaisevaa huumoria miehen mieleen"
 • Kuukauden asento – "Riemureseptejä asian harrastajille"
 • Jallu – "Suomalainen ei usko ennen kuin näkee"
 • VIP – "Maan ainoa mannermainen"
 • Nyrkkiposti – "Yleisaikakauslehti naiselle ja miehelle"
 • Uusi Aatami – "Miestenlehti"
 • Aatami ja Eeva – "Huikean hupaisa lehti"
 • G Mies Jerry Cotton – "Ota Cotton lukuun, Cotton laukoo kovilla"

Paitsi seksillä, mässäillään miestenlehtien sivuilla myös väkivallalla. Jermussa muistellaan ilmeisen yksityiskohtaisesti Vietnamin sodan aikoja, eikä muidenkaan lehtien aineiston toivota päätyvän alaikäisten luettavaksi.

Miestenlehtiä kuvaillaan pääasiassa melko porvarillisiksi. Mukana on kuitenkin myös selvästi vasemmistolaisia artikkeleita. Raadin mukaan miestenlehtiä silti tarvitaan. Sisällössä vain on toivomisen varaa. Raati ehdottaakin lehtiin muun muassa uutta, pirteää huumoria sekä enemmän yhteiskunnallisia artikkeleita ja henkilöjuttuja. Lisäksi toivotaan hyviä jännityskertomuksia, reportaaseja sekä asiallisia neuvoja pulmapalstoille.

Ennen kaikkea, lehtien tyttökuvien tason toivotaan nousevan.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto