Hyppää pääsisältöön

Seksikuvat olivat tärkeitä miestenlehtien myynnille

Toimittaja Marjut Reivilä analysoi vuonna 1972 radio-ohjelmassaan suomalaisia miestenlehtiä ja arvostelee näiden tarjontaa. Analyysiä täydennetään nelihenkisen raadin mielipiteillä ja lehtien edustajien haastatteluilla. Vaikuttaisi siltä, että etenkin seksi ja väkivallalla mässäilly olivat tärkeitä lehtien myynnille.

Ne on huonoja. Ne ei edusta edes kaksinaismoraalia vaan yksinäismoraalia, jossa nainen on jonkinlainen alempi olento. Tai ei edes olento. Sellainen geisha-tyyppinen otus, jolla on reikä.― Arvosteluraadin ainoa naisjäsen

Mukana lehtien selailussa on neljän hengen satunnainen arvosteluraati: "kaksi nuorta kaveria hienomekaaniselta alalta, yksi kapteeni ja yksi opiskelijatyttö". Jerry Cottonia, VIP:iä ja Nyrkkipostia lukuun ottamatta suuri osa miestenlehtien tekstisisällöstä liikkui pääasiassa seksin ympärillä.

"Tekstit on sellaista suht tökeröä pornoa. Jotkut niitä ostaa, kaikki lukee", toteaa arvosteluraadin merikapteeni ohjelmassa. Myös useimpien lehtien kuvitus luottaa paljaan pinnan viehätysvoimaan. Kuvien laatu ei kuitenkaan ole arvostelijoiden mieleen.

Ohjelmaan yritettiin saada haastateltaviksi myös miestenlehtien edustajia. Useimmat eivät suhtautuneet mahdolliseen radiojulkisuuteen suopeasti. Esimerkiksi Nyrkkipostin silloinen päätoimittaja Isto Lysmä kieltäytyi tulemasta ohjelmaan. Kustannus Oy Williamsin vastaava toimittaja Art Wirmola niin ikään kieltäytyi haastattelusta, koska "ei halunnut paljastaa liikesalaisuuksia kilpailijoille".

Ilmeisesti miestenlehtien myynnille on erittäin tärkeitä tällaiset seksikuvat. Niitä tuntuvat naisetkin lukevan tai katselevan siinä mielessä, että 'minkälaisen kimulin ne on nyt saanut tällä kertaa sinne. Että olenkos mä yhtä kivannäköinen kuin tuo'.VIP-lehden entinen päätoimittaja Unto Kivelä

Ohjelmassa selailtavat lehdet esittelyineen

  • Jermu – "Aikamiesten lehti"
  • Seksi – "Asiatietoa aikuisille"
  • Hauska puolituntinen – "Hemaisevaa huumoria miehen mieleen"
  • Kuukauden asento – "Riemureseptejä asian harrastajille"
  • Jallu – "Suomalainen ei usko ennen kuin näkee"
  • VIP – "Maan ainoa mannermainen"
  • Nyrkkiposti – "Yleisaikakauslehti naiselle ja miehelle"
  • Uusi Aatami – "Miestenlehti"
  • Aatami ja Eeva – "Huikean hupaisa lehti"
  • G Mies Jerry Cotton – "Ota Cotton lukuun, Cotton laukoo kovilla"

Paitsi seksillä, mässäillään miestenlehtien sivuilla myös väkivallalla. Jermussa muistellaan ilmeisen yksityiskohtaisesti Vietnamin sodan aikoja, eikä muidenkaan lehtien aineiston toivota päätyvän alaikäisten luettavaksi.

Miestenlehtiä kuvaillaan pääasiassa melko porvarillisiksi. Mukana on kuitenkin myös selvästi vasemmistolaisia artikkeleita. Raadin mukaan miestenlehtiä silti tarvitaan. Sisällössä vain on toivomisen varaa. Raati ehdottaakin lehtiin muun muassa uutta, pirteää huumoria sekä enemmän yhteiskunnallisia artikkeleita ja henkilöjuttuja. Lisäksi toivotaan hyviä jännityskertomuksia, reportaaseja sekä asiallisia neuvoja pulmapalstoille.

Ennen kaikkea, lehtien tyttökuvien tason toivotaan nousevan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto