Hyppää pääsisältöön

6.1. Teeman Elävä arkisto: Iltatähti Special !

Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1974.
Mikko Alatalo juontaa Iltatähteä vuonna 1974. Kuva: Yle kuvanauha mikko alatalo

Iltatähti täällä – iltaa, iltaa!

lltatähti Special 1973-1983 – Suomen television kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti palaa ruutuun Teemalla Loppiaisen megapläjäyksessä

Iltatähti oli Suomen suosituin kevyen musiikin TV-ohjelma kautta kymmenvuotisen uransa. Poppimusiikin asema Yleisradion radio- ja tv-ohjelmistossa ei ennen 1980 luvun loppupuolta ollut sellainen kuin nyt, vaan rokkia himoavien piti osoittaa harrastuneisuutta virittäytymällä oikeaan aikaan oikealle radio- tai tv -kanavalle ollakseen popin äärellä. Sitä oli tarjolla harvoin.

Iltatähti -ohjelman logo
Iltatähti -ohjelman logo Kuva: Yle yle iltatähti

Musiikkivideoita musiikkivideoita edeltäneeltä aikakaudelta.

Kesäkuussa 1973 taipaleensa aloittanut Iltatähti oli TV2:n pitkäikäisin popohjelma. Se oli aluksi
varsin asiallinen musiikki-asiaohjelma, joka toteutti 1970-luvun tiedonvälityksen hyveitä: musiikillista monipuolisuutta ja kriittistä asennetta kaupallisuuteen.

Ohjelmassa puhuttiin musiikista ja nähtiin eräänlaisina musiikkivideoina taltiointeja bändien esiintymisistä. Osa oli studio-, tai keikkataltionteja, osa huolella kuvattuja ja leikattuja esityksiä. Musiikkivideoiden valtakausi oli tulossa MTV:n myötä, mutta vasta 1980-luvulla.

Muiden 1970-luvun musiikkiohjelmien tapaan Iltatähti pyrki kehittämään ja avartamaan katsojiensa musiikkinäkemystä. Popmusiikin ohella se esitteli myös jazzia, kansanmusiikkia tai vaikkapa torvisoittoa. Sivistystehtävään kuuluivat myös kirpeät, toisinaan hieman opettavaisen oloiset kommentit "markkinamiesten" touhuista. 1970-luvun popohjelmissa puhuttiin mm. muusikoiden kuulo-ongelmista, palkkauksesta ja ammatillisesta järjestäytymisestä. Hyvä musiikki eroteltiin huonosta varmoin ottein.

Sinikka Hein
Sinikka Hein Kuva: Yle sinikka hein iltatähti

Ohjelmalla oli melko pian oma studio, jossa artistit esiintyivät. Iltatähti jätti jälkeensä monia mielenkiintoisia ja osin ainutlaatuisia haastatteluja ja live- tai playbacktaltiointeja.

Iltatähden toimittaja- ja juontajakaartiin kuuluivat mm. Matti Rosvall, Tommi Liuhala, Matti Poijärvi, Jussi Raittinen, Mikko Alatalo, Tapani Ripatti, Sinikka Hein (kuvassa), Liisa Lääveri, Joke Linnamaa sekä automaailman puolelta paremmin tunnetut Esko Riihelä ja Matti Kyllönen.

ILTATÄHTI 1973 - PREMIERE

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Iltatähdessä 5. päivänä kesäkuuta 1973 juontajaparina olivat Jussi Raittinen ja Eija Mikkonen. Aiheina olivat kesän 1973 musiikkitapahtumat, sekä tanssilavaelämän taloustilanne. Ohjelman uutiskatsaus –osion kärkeä edusti uutinen Jukka Kuoppamäen, Tapani Kansan, Pepe Willbergin ja Petri Pettersonin oman konserttitoimiston perustaminen ja poppareiden järjestäytyminen Popmuusikot ry.n kautta SAK:n jäseneksi. Ohjelmassa oli perusteellisia haastatteluja kesäkauden festivaaleista. Esiintyjät: Matti Esko, David Bowie, 10-vuotis taiteilijajuhlaansa viettävä Katri Helena, sekä Ami Asplund, Alice Cooper ja Danny .

ILTATÄHTI 1976 – ´76 SPECIAL

Joulukuun 1976 Iltatähteä juonsi Mikko Alatalo. Ohjelmassa kerrattiin vuoden 1976 tärkeimpiä musatapahtumia & kehityskulkuja musiikkielämässä.

Pipo päässä pakkasella – perkeleet kun puissa soi.

Vuoden kuumin kotimainen hitti Freemanin ”Ajetaan tandemilla”. Puheen määrä ohjelmassa oli jo selvästi vähentynyt ja musiikin määrä kasvanut. Freemanin lisäksi ohjelmassa esiintyi Beatles, Hector, Fyyralyyra, Mud, Hot Chocolate, Cascade, Nono Söderberg, The Rolling Stones, Royals, Alwari Tuohitorvi, Harpo, Hurmerinta-Sorvali Band, Taiska ja Anki. Artistivieraana ohjelmassa oli kuuminta kärkeä edustava brittiyhtye Mud, jolle Ylen Lontoon kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen pääsi haastattelun yhteydessä ojentamaan Suomesta ansaitut kultalevyt.

ILTATÄHTI 1977 – Mikko Alatalo huipulla

Baseball-asuinen Mikko Alatalo laulaa Iltatähdessä 1977.
Baseball-asuinen Mikko Alatalo laulaa Iltatähdessä 1977. Kuva: Yle kuvanauha kultainen ylennys

Vuonna 1977 iltatähdellä oli oma studio. Ohjelmaa juonsi Sinikka Hein. Ohjelman journalistista kärkeä edusti uutinen vuoden 1977 parhaan miessolistin palkinnon (”Kultainen ylennysmerkki”) myöntämisestä Mikko Alatalolle. Muita esiintyjiä olivat Kaamos, Seija Simola, Bamboo, Lea Laven ja Wasama.

ILTATÄHTI 1981 – Pidä huolta !

Pave Maijanen 1981
Pave Maijanen 1981 Kuva: Yle pave maijanen

Huhtikuussa 1981 Iltatähteä juonsi taas Mikko Alatalo. Vuoden kotimaista menetystä edusti Pave Maijanen Pave´s Mistakes –orkesterinsa kanssa. Maijasen tuore sävellys ”Pidä huolta” oli yksi vuoden suurimmista kotimaisista hiteistä. Muita esiintyjiä olivat: The Bootles, Phil Collins, Birgitta, Iron Maiden, Tomas Ledin & Good Time Band, sekä Kim Wilde.

ILTATÄHTI 1981 – GOES HEAVY

Vuoden 1981 viimeinen Iltatähti aivan vuoden lopussa nosti isosti esiin raskaan musiikin ja erityisesti Motörheadin. Ohjelmassa kuultiin Motörhead -yhtyeen musiikkia ja rumpali Phil "Philthy Animal" Taylorin haastattelu hotelli Seurahuoneen yökerhossa Helsingissä. Ohjelmaa juonsi uranuurtajana Mikko Alatalo. Esiintyjät: Motörhead, Ian Gillan, Toyah, Frank Zappa sekä Kumma Heppu ja Lopunajan voidellut.

ILTATÄHTI 1983 – J.Karjalainen nousussa

Helmikuun 22. päivänä 1983 lähetetyn Iltatähden juontajana oli Mikko Alatalo. Kotimaisten artistien kärkeen oli noussut J. Karjalainen & Mustat Lasit, joka esittää kappaleensa ”Tatsum tisal” . Karjalaisen lisäksi ohjelmassa mukana mm. Fabulous Thunderbirds, Kajagoogoo, Leena Nilsson, Kinks, Don Henley, Lords of the New Church ja Men at Work.

Teeman paketin kruunaa arkistovieras, kun Marko Gustafsson saa haastateltavakseen mm. "Pidä huolta" -hitistä tunnetun poppiksen moniottelijan Pave Maijasen.

"Olen opiskellut musiikkia kokonaiset kaksi tuntia. Toinen oli teoriatunti ja toinen kitaratunti. Ehdottomasti tärkein kouluni on ollut muusikkopiireissä tunnettu Hakaniemen akatemia, jossa rehtorina toimi Remu Aaltonen", toteaa Pave Maijanen.

Ohjelmat:

Iltatähti (1973)
Esiintyjät: Matti Esko, David Bowie, Katri Helena, Ami Aspelund, Alice Cooper ja Danny.Jussi Raittisen ja Eija Mikkosen juontamassa ohjelmassa puhutaan kesän musiikkitapahtumistasekä tanssielämän liikevaihdosta.

Iltatähti (1976)
Aiheena vuosi 1976 kevyen musiikin kehityksessä. Esiintyjät: Beatles, Hector, Freeman, Fyyralyyra, Mud, Hot Chocolate, Cascade, NonoSöderberg, The Rolling Stones, Royals, Alwari Tuohitorvi, Harpo, Hurmerinta-Sorvali Band,Taiska ja Anki. Juontaja Mikko Alatalo.

Iltatähti (1977)
Esiintyjät: Mikko Alatalo, Kaamos, Seija Simola, Bamboo, Lea Laven ja Wasama. Juontaja Sinikka Hein.

Iltatähti (1981)
Esiintyjät: Pave Maijanen & Mistakes, The Bootles, Phil Collins, Birgitta, Iron Maiden,Tomas Ledin & Good Time Band sekä Kim Wilde. Juontaja Mikko Alatalo.

Arkistovieraana: Pave Maijanen
Marko Gustafssonin haastattelussa rock-legenda Pave Maijanen.

Iltatähti (1981)
Aiheena tämän päivän rockmusiikki. Esiintyjät: Motörhead, Ian Gillan, Frank Zappa sekä Kumma Heppu ja Lopunajan voidellut. Haastateltavana Motörheadin rumpali Phil Taylor. Juontaja Mikko Alatalo.

Iltatähti (1983)
Esiintyjät: Fabulous Thunderbirds, Robert Palmer, Leena Nilsson, Don Henley, Lords of
the New Church, Kajagoogoo, Men at Work, J. Karjalainen, Dire Straits, Sakari Kuosmanen ja
Kinks. Juontaja Mikko Alatalo.

  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Lahjapaketit

  • Teeman lahjapaketit 2017

    Paketteja joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12

    Teeman perinteisiä lahjapaketteja avataan taas jouluaatosta loppiaiseen – sekä yksi bonuspaketti. Paketit televisiossa joka päivä kello 12.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa