Hyppää pääsisältöön

Mies synnyttää - seuraa Heikki Soinin raskauden etenemistä hetki hetkeltä!

Marja Hintikka Liven Heikki Soini on antautunut ainutlaatuiseen ihmiskokeeseen. Hän on kokenut raskauden ilot viikossa ja laskettu aika on suorassa MHL:n lähetyksessä maanantaina 23.11. klo 20.15 alkaen. Seuraa synnytystä livenä täällä!

Maanantai 16.11.

8:08 Heikki herää huonosti nukutun yön jälkeen.

– Nukun normaalisti mahallani. Nyt en nuku, en mahallani enkä oikein muutenkaan. Miten sitä onkin niin ehdollistunut nukkumaan tietyssä asennossa?

21:46 Heikin raskaus paljastuu MHL:n suorassa lähetyksessä koko kansalle. Tästä se lähtee! Heikkiä tuleva hieman mietityttää, mutta hän purkaa ajatuksensa kolumniksi.

Heikki Soinin raskaus
Heikki Soinin raskaus Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen heikki soini synnyttää

Tiistai 17.11.

09.04 Heikki lähtee kohti työpaikkaansa.

– Kenkien laittaminen jalkaan osoittautuu todella hankalaksi. Tajuan, että jos minulta putoaa jotain maahan, olen ihan pulassa.

– En pysty polkemaan pyörälläni, koska maha ottaa jalkoihin kiinni. Aamu alkaakin reippaasti renkaiden pumppaamisella, koska kakkospyörässäni on pystympi ajoasento. Kyllä tässäkin kivekset jäävät ikävästi puristuksiin, mutta ennemmin se, kuin se, että kävelisin juna-asemalle.

Heikki havaitsee muitakin käytännön haasteita elämässään.

– Housut eivät pysy ylhäällä. Huomiseksi pitää keksiä jotain.

13:47 Vastaantulevat naiset reagoivat Heikin mahaan.

– Koen, että mahani on naisille kuin joulupukki aikuisille: sen tiedetään olevan huijausta, mutta koska se on niin ihana, siihen halutaan uskoa. Moni nainen tulee kysymään, saavatko he kokeilla vatsaani.

Avaa Instagram postaus

15:08 Heikin raskaus näkyy jo selvästi myös ulkopuolisille.

– Istun työhuoneessani, kun käytävältä ystävällinen mies poikkeaa sisälle ja antaa minulle lakritsipatukan. Hän on kuulemma tietoinen siitä, että raskausaikana tulee mielitekoja. Hieno ele. Kiitän ja syön lakun heti hänen silmiensä edessä.

Aivan timanttinen Heikin olo ei lakusta huolimatta ole.

– Mahan sauman luoma paine kiveksissä on nyt jatkunut tuntikausia ja se aiheuttaa päääsärkyä ja huonovointisuutta. Jos olet joskus saanut iskun kiveksiin, tiedät tunteen.

17:46 Työpäivä ja radiolähetys Yle Puheella ovat ohi.

– Tulen kotiin ja hississä on kanssani kaksi samassa rapussa asuvaa miestä. Ahtaudumme ahtaaseen koppiin eikä kumpikaan miehistä sano mitään mahastani. Outo tilanne.

22:46 Nukkumisesta ei taaskaan tule mitään.

– Vaimoni on huolissaan ja kysyy, jännitänkö huomista gynekologilla käyntiä. Ehkä vähän.

Keskiviikko 18.11.

8:49 On jälleen töihinlähdön aika.

– Pudotan hansikkaani ulkovaatteita pukiessani. Vaimoni tajuaa tilanteen ja nostaa hanskat minulle.

9:48 Työpaikalla on hetki aikaa perehtyä ajatuksiin, joita raskaus kanssaihmisissä herättää.

– Luen nettipalautteita raskauteeni ja synnytykseeni liittyen. Yleisin mielipide naisilla tuntuu olevan, että toivottavasti välilihani repeää. Onpa kivaa!

10:16 Aamupäivä kuluu palaverissa, jonka teemana on Heikin synnytys.

– Istuminen on joka kerta haaste, koska tuolien istuma-asennot ovat täysin erilaisia. Palaverissa tuolini selkänoja on niin pystyssä, että joudun retkottamaan koko palaverin selkä suorana puolimakaavassa asennossa. Jos jatkaisin tätä pidempään, selkä olisi kyllä aika jumissa. Nousen seisomaan ja kävelen loppupalaverin ympäri huonetta.

16:18 On aika suunnistaa kohti gynekologin vastaanottoa.

19:49 Heikki on päässyt kotiin gynekologin vastaanotolta.

– Mitä te naiset valitatte? Kivaa oli. Sain kaupan päälle eturauhasen tutkimuksen.

Torstai 19.11.

9:45 Päivä alkaa rutiinitarkastuksella neuvolassa. Heikki tekee jälleen uusia huomioita siitä, miten loppuvaiheessa oleva raskaus vaikuttaa kanssakulkijoihin.

– Todella paljon ihmiset haluavat jakaa omia synnytyskokemuksiaan. Aulassa eräs rouva kertoi minulle neljä erilaista synnytystarinaa, hänen jokainen lapsensa oli syntynyt aivan eri tavoin. Tämä taitaa todella olla tapahtuma, joka ei unohdu koskaan.

Heikki Soini neuvolassa
Heikki kuulee monta synnytystarinaa neuvolan aulassa. Heikki Soini neuvolassa Kuva: Yle/Kaisa Kirves heikki soini raskaana

12:30 Heikki on buukannut itselleen myös henkilökohtaisen kätilön. Jenna Hellstén tulee Heikin tueksi synnytykseen maanantaina, mutta toki on hyvä tavata etukäteen ja valmistautua tulevaan.

– Join terveellistä vihermehua, opettelin hakemaan lisää tilaa lantioon, kokeilin erilaisia synnytysasentoja, kuuntelin mahaani ja laadin tietysti synnytyssuunnitelman. Minulle tärkeä asia olisi synnytysrauha, mutta saapa nähdä, miten se sitten suorassa lähetyksessä toteutuu.

Heikki Soini ja kätilö
Heikki ja kätilö Jenna sydänäänien kimpussa. Heikki Soini ja kätilö Kuva: Yle/Kaisa Kirves heikki synnyttää

19:56 Emma kyseli Heikiltä kesken päivän kiireiden Facebookissa, joko supistelee ja mahtaako kolmen ässän taktiikka olla käytössä, jotta synnytys käynnistyisi. Koska Heikki ei ole mikään eilisen teeren poika, tiesi hän samoin tein, mistä kolmessa ässässä on kyse.

– Kokeilin kolmesta ässästä saunaa. Ei saanut synnytystä käyntiin, mutta saunominen tuntui kyllä paljon raskaammalta kuin aiemmin.

Perjantai 20.11.

7:58 Uusi aamu! Tällä kertaa yö on sujunut hyvin, kiitos hyvien neuvojen.

– Miten olin unohtanut, että vaimoni nukkui raskausajan lopun imetystyyny jalkojen välissä? Nopeasti asiat unohtuu. Onneksi kätilöni suositteli tyynyä minulle ja tämä yö meni vähän paremmin.

12:05 Lounasaika. Heikki on tavallisesti melko tarkka ruoan suhteen, mutta nyt on toinen ääni kellossa.

– Syön ihan surutta kaikkea mitä mieleen tulee. Eläköön raskausmaha!

16:45 Heikin perjantairutiineihin kuuluu vauvauinti. Raskausviikko kuitenkin muuttaa suunnitelmat.

– Meillä olisi nyt vauvauinti esikoisen kanssa, mutta se jää ikävä kyllä väliin, koska en pysty uimaan mahani kanssa. Olisi kyllä ollut ihan hauska nähdä, miten muut äidit ja isät olisivat suhtautuneet mahaani. Vaimoani hävetti eilen jo neuvolassa ihan älyttömästi. Onneksi illalla luvassa on kollegani Marjan herkkä, ihana, liikuttava SuomiLOVE. Se, jäätelöä ja sohva - kyllä kelpaa tässä tilanteessa!

Avaa Instagram postaus

Lauantai 21.11.

9:56 Ah, vapaapäivä! On aika suunnata hypistelemään kaikkia niitä ihania juttuja, joita vauva varmaankin tarvitsee.

– Haluan antaa tunnustusta helsinkiläisille. Ymmärrän, että saatan näyttää katukuvassa hieman erilaiselta kuin muut isossa mahassani ja legginsseissä, mutta juuri kukaan ei edes tuijota.

13:46 Paluu kaupungilta suoritetaan (valitettavasti) kipin kapin.

– Onneksi naisen elimistö toimii niin, että ei voi olla samaan aikaan raskaana yhdeksännellä kuulla ja hoitaa omaa viisikuista vauvaa, jolla on kuumetta. Sanonpahan vaan.

13:47 Maito unohtui!

– Kaupassa myyjä kysyi minulta ilman mitään alkuesittelyjä, miten virtsaaminen sujuu. Heti kysymisen jälkeen häntä alkoi hävettää ja nainen pyysi anteeksi. Hän tunsi suurta tarvetta selittää, ettei ole koskaan kysynyt yhdeltäkään raskaana olevalta naiselta noin suorasukaisesti vastaavaa.

16:08 Ihana ensilumi satoi eteläänkin. Tarkoittaa siis Heikin kohdalla sitä, että ohjelmaan tuli renkaidenvaihto.

– Olisin voinut kyllä suunnitella talvirenkaiden vaihtamisen vähän etukäteen, kun kuitenkin olen tiennyt lasketun aikani jo pitkään. No nyt se lumi tuli ja painin renkaiden parissa mahani kanssa. Miten olen näin tyhmä?

Heikki Soini vaihtaa autonrenkaat
Heikki Soini vaihtaa autonrenkaat Kuva: Yle/Heikki Soini heikki synnyttää

19:02 Vauvamaha painaa - ja renkaidenvaihto myös. Heikin jalat puutuvat ja alaselkä jumittaa. On aika muistella kätilön rentoutusoppeja ja ehkä kokeilla muutamia tanssiaskeleita kotosalla lauantai-illan ratoksi.

– Katson Jennan vinkistä netistä myös, kuinka norsu synnyttää. Mitä hittoa? Se vaan seisoo tuossa ihan normaalisti ja vauva putosi limaisena hiekalle selälleen. Haluan synnyttää kuin norsu.

22:34 Surffailu netissä jatkuu pitkin iltaa.

– Löysin nettivideon orgastisesta synnyttämisestä, tästähän Jennakin puhui. Nähdäkseen videon pitää kirjautua sisään ja todistaa ikänsä, joten lupaa hyvää!

Sunnuntai 22.11.

08:32 Viikon mittainen raskaus alkaa olla loppusuoralla. Laskettuun aikaan on enää yksi yö.

– Aamukakasta ilman mahaa on tullut yksi elämäni kohokohdista. Oikeastaan synnytys saisi jo alkaa. Olen valmis. Olen kyllä onnekas sen suhteen, että tiedän melko tarkasti, koska supistukset alkavat.

12:34 Musiikkimiehenä Heikki panostaa myös oikealaisen synnytysmusiikin valintaan.

– Mietin soittolistaa synnytyksen taustalle. Soulilla mennään. Ehkä vähän jazzia.

15:35 Alkaa hämärtää. Heikki odottaa jo iltaa ja tv-tarjontaa.

– Koen suurta yhteyttä Sillan naisen kanssa, joka pyörii julkisilla paikoilla tekomahassaan.

Heikki Soini ja Silta
Heikki Soini ja Silta heikki soini raskaana

Maanantai 23.11.

8:12 Laskettu aika on tänään! Onneksi, sillä vaatekaapista ei tunnun löytyvän enää oikein mitään sopivaa päällepantavaa.

– Vaimoni raskauslegginssit ovat ainoa toimiva housuvalinta. Pari päivää sitten pelkät pitkät kalsarit jalassa kaupungille lähteminen tuntui vielä vähän oudolta, mutta nyt ei enää yhtään. Alan vähitellen tottua myös siihen, että ulkonäköäni kommentoidaan avoimesti ja ääneen. Tätäkö naisten elämä on? Pakko kuitenkin myöntää, että kehut sääristäni farkkukuosilegginseissä lämmittävät.

11:08 Valmistautuminen h-hetkeen on täydessä käynnissä, juuri nyt on tarkoitus tyhjentää mieltä ja suunnata ajatukset tulevaan.

– Sain kätilöltä kotitehtäväksi synnytysaiheisia väritystehtäviä. Laitan ton naisen nännipihaan ihan kiusallani jonkun psykedeelisen värin.

15:24 Kotka on laskeutunut, Roger that! Hollantilainen synnytyskipukone ja sen käyttäjä Kim van Wijk ovat saapuneet Suomen maaperälle ja Pasilaan.

– Vieläkään ei ihan hirveästi jännitä tuleva kipu, mutta muuten tunnelma alkaa tiivistyä. Onhan tämä nyt ensimmäinen kerta Suomessa, kun tällaista ihmiskoetta tehdään!

19:02 Lähetyksen alkuun on vielä hetki, mutta treenit ovat täydessä vauhdissa.

– Terveisiä vaan täältä jumppapallon päältä! Pian nähdään, mahtaako tässä pomppiminen helpottaa oloa alkuunkaan, kun synnytyskivut oikeasti alkavat.

Heikki Soini synnyttää -lähetystä treenataan
Heikki Soini synnyttää -lähetystä treenataan heikki synnyttää

20:15 Synnytys alkaa!Seuraa koko lähetys täältä!

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.