Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sivuraiteilla pääkuva

Lähes jokaisessa haastattelussa tulee hetki, jolloin keskustelu ajautuu sivuraiteelle ja haastateltava alkaa puhua aiheen vierestä. Sivuraiteilla on Mervi Vuorelan toimittama juttusarja näistä hetkistä.

Sivuraiteilla: Toni Wirtanen paljastaa piin todellisen likiarvon

Sivuraiteilla Toni Wirtanen
Sivuraiteilla Toni Wirtanen Kuva: Ville Juurikkala toni wirtanen

Piin likiarvo 100 desimaalin tarkkuudella on 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679. Apulannan Toni Wirtanen on kuitenkin sitä mieltä, että π = 4.

”Jos voit tämän kiistää, niin sinne menee meikäläisen Nobelit sitten”, Wirtanen sanoo ja alkaa demonstroida päättelyketjuaan paperille. Putoan kärryiltä jo 45 sekunnin jälkeen, mutta nyökkäilen kohteliaasti Wirtasen retorisille ”vai mitä?” -kysymyksille.

On vuosi 2011. Istun Wirtasen kanssa Hollolan Petrax-studiolla, jonne Apulanta on tullut äänittämään 11. studiolevyään Kaikki kolmesta pahasta. Petrax on siitä erikoinen studio, että se tarjoaa asiakkailleen täysihoidon majoituksineen ja ruokailuineen. Artistit siis asuvat studiolla 24/7, minkä ansiosta heille jää keskimääräistä enemmän vapaa-aikaa. Osa käyttää luppoaikansa esimerkiksi nurmikon leikkaamiseen, osa piin likiarvon pohtimiseen.

Olen tullut Petraxille keskustelemaan Apulannan 20-vuotisen uran merkkipaaluista. En kuitenkaan ehdi edes aloittaa, kun Wirtanen innostuu kertomaan matemaattisesta ”keksinnöstään”. Hittoon babylonialaiset ja egyptiläiset, hittoon Arkhimedes ja hittoon Leibniz! Heinolalainen ex-punkkari on ratkaissut, että pii on neljä.

Mikään täysnoviisi Wirtanen ei matematiikassa ole. Ennen siirtymistään täysipäiväiseksi muusikoksi hän opiskeli yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä ja kirjoitti lukion päättökokeessa kuusi laudaturia. Alla olevan klipin perusteella voi pohtia, mahtaako Wirtasen seuraava saavutus olla matematiikan Nobelina pidetty Fieldsin mitali.

Fake-proof?

Turun Yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksella osataan välittömästi kertoa, mistä Wirtasen päättelyketjussa on kyse. Mathematics Stack Exchange -sivustoa moderoiva Jyrki Lahtonen selittää linkin avulla, että Wirtasen teoriassa on kyse tunnetusta ”fake-proof”-todistuksesta.

”Samalla metodilla voidaan todistaa, että neliöjuuri 2 on yhtä kuin 2”, Lahtonen sanoo.

Wirtasen ”keksintö” onkin siis pelkkää feikkausta! Jippo on siinä, että tavanomaisen L2-metriikan sijasta Wirtanen käyttää L1-metriikkaa.

Sinne meni Nobelin palkinto!

Professori Tero Harju kuitenkin lohduttaa, että likiarvojen tutkiminen on itsessään ylevää puuhaa.

”Vastaavanlaiset ongelmat askarruttivat jo Arkhimedesiä ja muita viisaita kreikkalaisia. Ei Arkhimedeskään saanut Nobelia, mutta hauskaa hänellä varmasti oli, aivan kuin Wirtasellakin”, Harju sanoo ja jatkaa:

”Ongelma on kahdessa erilaisessa raja-arvossa. Kuviojonon raja-arvon pituuden ei suinkaan tarvitse olla pituuksien raja-arvo. Kuviojono lähestyy ympyrää ja pituudet 'lähenevät' lukua 4. Matematiikassa ei ole yleistä sääntöä, että näillä tulisi olla yhteys toisiinsa. Ja hyvästä syystä!”

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.