Hyppää pääsisältöön

24.12. Kino Suomi: Pessi ja Illusia

Annu Marttila esittää keiju Illusiaa Heikki Partasen elokuvassa.
Annu Marttila esittää keiju Illusiaa Heikki Partasen elokuvassa. Kuva: YLE annu marttila

Rakastettu satu peikkopoika Pessistä ja keiju Illusiasta oli alunperin aikuisille suunnattu allegoria sodan kauhuista. Yrjö Kokon kirja ilmestyi vuonna 1944, ja lastenkirjaksi kirjailija muokkasi sen vasta vuonna 1963.

Kirjassa pieni keijutyttö Illusia, joka asuu sateenkaarella, tulee maahan, ja kohtaa peikkopoika Pessin. Paha Ristilukki leikkaa Illusian siivet, ja keiju jää maan vangiksi. Pessi ja Illusia elävät talven maan alla tietämättöminä ihmisten sodasta, ja keväällä heille syntyy lapsi, uusi ihminen.

Vertauskuvallinen tarina pessimismin ja illusionismin liiton synnyttämästä sodan jälkeisestä ihmiskunnasta saavutti välittömästi suuren suosion. Siitä tehtiin ensimmäinen elokuvaversio balettimusikaalina jo vuonna 1954. Sen ohjasi Jack Witikka. Raili Rusto ohjasi hyvin suositun televisioelokuvan vuonna 1965. Sen jälkeen baletti- ja muita tanssisovituksia on toteutettu televisiolle ja teattereille useita.

Heikki Partasen neljällä Jussilla palkitussa pitkässä elokuvaversiossa nimirooleja esittävät Annu Marttila ja Sami Kangas. Pelottavana Ristilukkina nähdään tanssija Jorma Uotinen, joka laati oman koreografiansa elokuvaan. Kuriositeettina mainittakoon, että hiirilapsia elokuvassa esittävät Eija Ahvon lapset, nykyiset näyttelijät Venla ja Joonas Saartamo.

Jorma Uotinen esittää Ristilukkia Heikki Partasen elokuvassa Pessi ja Illusia.
Jorma Uotinen esittää Ristilukkia Heikki Partasen elokuvassa Pessi ja Illusia. Kuva: YLE ristilukki
  • Pessi ja Illusia (1984) Rooleissa Annu Marttila, Sami Kangas, Jorma Uotinen, Eija Ahvo, Pauli Pöllänen, Joonas Saartamo, Venla Saartamo. Ohjaus Heikki Partanen.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa