Hyppää pääsisältöön

24.12. Kino Suomi: Pessi ja Illusia

Annu Marttila esittää keiju Illusiaa Heikki Partasen elokuvassa.
Annu Marttila esittää keiju Illusiaa Heikki Partasen elokuvassa. Kuva: YLE annu marttila

Rakastettu satu peikkopoika Pessistä ja keiju Illusiasta oli alunperin aikuisille suunnattu allegoria sodan kauhuista. Yrjö Kokon kirja ilmestyi vuonna 1944, ja lastenkirjaksi kirjailija muokkasi sen vasta vuonna 1963.

Kirjassa pieni keijutyttö Illusia, joka asuu sateenkaarella, tulee maahan, ja kohtaa peikkopoika Pessin. Paha Ristilukki leikkaa Illusian siivet, ja keiju jää maan vangiksi. Pessi ja Illusia elävät talven maan alla tietämättöminä ihmisten sodasta, ja keväällä heille syntyy lapsi, uusi ihminen.

Vertauskuvallinen tarina pessimismin ja illusionismin liiton synnyttämästä sodan jälkeisestä ihmiskunnasta saavutti välittömästi suuren suosion. Siitä tehtiin ensimmäinen elokuvaversio balettimusikaalina jo vuonna 1954. Sen ohjasi Jack Witikka. Raili Rusto ohjasi hyvin suositun televisioelokuvan vuonna 1965. Sen jälkeen baletti- ja muita tanssisovituksia on toteutettu televisiolle ja teattereille useita.

Heikki Partasen neljällä Jussilla palkitussa pitkässä elokuvaversiossa nimirooleja esittävät Annu Marttila ja Sami Kangas. Pelottavana Ristilukkina nähdään tanssija Jorma Uotinen, joka laati oman koreografiansa elokuvaan. Kuriositeettina mainittakoon, että hiirilapsia elokuvassa esittävät Eija Ahvon lapset, nykyiset näyttelijät Venla ja Joonas Saartamo.

Jorma Uotinen esittää Ristilukkia Heikki Partasen elokuvassa Pessi ja Illusia.
Jorma Uotinen esittää Ristilukkia Heikki Partasen elokuvassa Pessi ja Illusia. Kuva: YLE ristilukki
 • Pessi ja Illusia (1984) Rooleissa Annu Marttila, Sami Kangas, Jorma Uotinen, Eija Ahvo, Pauli Pöllänen, Joonas Saartamo, Venla Saartamo. Ohjaus Heikki Partanen.
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema