Hyppää pääsisältöön

Cosplayn SM-kisojen voittajat

Cosplayn SM-voittajat ryhmäsarjassa 2015: Päivi ja Satu Asikainen
Cosplayn SM-voittajat ryhmäsarjassa 2015: Päivi ja Satu Asikainen Cosplayn SM-voittajat ryhmäsarjassa 2015: Päivi ja Satu Asikainen Kuva: Mialiina Cosplay Photography cosplay sm

Viime viikonloppuna Kulttuuriareena Gloria täyttyi cosplayharrastajista sekä cosplaysta kiinnostuneista, kun cosplayn suomenmestaruuskisat käytiin lauantaina. Yksilösarjassa voittoon ylsi Helena Alajärvi, kun taas ryhmäsarjan voittivat Päivi ja Satu Asikainen. Kolmikko on ensimmäinen lajiaan, sillä cosplayn suomenmestarit kruunattiin nyt ensimmäistä kertaa.

Suomenmestaruuskisat olivat huikeaa katsottavaa; sekä yksilöiden, että ryhmien sarjassa nähtiin upeita esityksiä ja loisteliasta käsityötä. Lavalle nousi hahmoja peleistä, sarjakuvista, elokuvista ja animaatiosarjoista, joten monipuolisuus oli taattu. Yksilösarjan suomenmestari Helena Alajärvi oli valinnut hahmonsa Dragonbornin pelistä The Elderscrolls V: Skyrim.

”Olin halunnut tehdä tämän puvun jo jonkin aikaa, joten se tuntui hyvältä valinnalta SM-kisapuvuksi” tuore voittaja kertoo. Alajärvi kokosi haarniskansa lukemattomista pienistä osista käyttäen worblaa, kuumuudella muokattavaa muovia. Peittäviä haarniskoja tehtäessä joutuu cosplayharrastaja joskus tekemään kompromisseja voidakseen liikkua puvussaan, mutta Alajärvi ei tälle linjalle lähtenyt. Sen sijaan hän satsasi pukunsa kestävyyteen, jotta liikkuminen lavalla onnistui.

Alajärvi on 22-vuotias sisustaja-verhoilija Naantalista. Hän on harrastanut cosplayta suunnilleen yhdeksän vuotta ja ehtinyt kisalavoillekin muutamaan otteeseen. Yksilösarjan suomenmestarina lähtee hän ensi vuonna edustamaan Suomea Cosplay World Masters –kisoihin Portugaliin sekä Nordic Cosplay Championships –finaaleihin Ruotsiin. Kisapukukin on jo suunnitelmissa, joten jäämme innolla odottamaan ja kannustamaan edustajaamme!

Kisaaminen ei ole vierasta ryhmäsarjankaan suomenmestareille. Savonlinnalaiset siskokset Satu ja Päivi Asikainen ovat edustaneet Suomea World Cosplay Championships –finaaleissa vuonna 2013 ja Päivi kruunattiin Pohjoismaiden mestariksi vuonna 2014. Hahmoikseen he olivat valinneet Kyoyan ja Nilen Suomenkin televisiosta tutusta animaatiosarjasta Beyblade.

Cosplaykisoihin valmistautuminen ei aina ole lastenleikkiä, sillä tekemistä riittää kun kaikki on tehtävä itse. Siskosten asenne on kuitenkin kohdallaan. He painottavat, että aina kannattaa jatkaa, vaikka haluaisikin luovuttaa. ”Tukekaa toisianne!” he kannustavat. Asenne on kotoa opittu, sillä Asikaisten perheessä tsemppaus on vahvasti läsnä. Vanhemmat olivat tukena SM-kisavalmisteluidenkin alla, eikä tukea puuttunut.

Kaikki kolme suomenmestaria havaitsivat kannustavan ilmapiirin myös kisapäivänä. Heidän kokemuksensa on, etteivät kisaajat mittaile toisiaan arvostellen, vaan ovat pikemminkin ylpeitä toisistaan ja toistensa saavutuksista. Paikalle tultiin toki kilpailemaan, mutta cosplayharrastuksen yhteisöllisyys ulottui lavan taakse. Useammin kuin kerran kuultiin vertaus ”kuin yhtä perhettä”.

Suomenmestarit saavat nyt ansaitun lepotauon kaiken kisatyöskentelynsä jälkeen. Alajärvi oli aikeissa jatkaa juhlintaa kisapäivää jatkaneessa ClubVisionissa, kun taas siskokset aikoivat suunnata saunaan ja kunnon yöunille. Myös cosplayn suomenmestaruuskisojen työryhmä viettää muutaman viikon ansaitun paussin, mutta kovin kauaa ei toimettomuus jatku. Käynnissä on jo huhtikuisen cosplaytapahtuma Cosvisionin valmistelu ja työt jatkuvat tuota pikaa.

Kaikki cosplayn suomenmestaruuskisojen palkintosijat olivat:

Yksilösarja:

Cosplayn SM-voittaja yksilösarjassa 2015: Helena Alajärvi
Helena Alajärvi Cosplayn SM-voittaja yksilösarjassa 2015: Helena Alajärvi Kuva: Mialiina Cosplay Photography cosplay sm

1. sija: Helena Alajärvi hahmolla Dragonborn (The Elder Scrolls V: Skyrim)
2. sija: Wilma Paatola hahmolla Alice Liddell (Alice: Madness Returns)
3. sija: Maria Huovinen hahmolla Saber (Fate/Extra CCC)

Ryhmäsarja:

Cosplayn SM-voittajat ryhmäsarjassa 2015: Päivi Asikainen ja Satu Asikainen
Päivi ja Satu Asikainen Cosplayn SM-voittajat ryhmäsarjassa 2015: Päivi Asikainen ja Satu Asikainen Kuva: Mialiina Cosplay Photography cosplay sm

1. sija: Päivi Asikainen ja Satu Asikainen hahmoilla Kyoya ja Nile (Beyblade)

Onnea voittajille!

Sofia Flinck

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa