Hyppää pääsisältöön

Don't Stop Believin': Everyman's Journey

Don't Stop Believing: Everyman's Journey.
Don't Stop Believing: Everyman's Journey. dont stop believing

Tosielämän tuhkimosatu: Youtuben coverbändistä mammuttibändin stadionkiertueen solistiksi.

Tosielämän rocksatu, uskomatonta mutta totta. Don’t Stop Believin’: Everyman’s Journey on kertomus siitä, miten filippiiniläinen coverbändin laulaja Arnel Pineda päätyi YouTube-videolta amerikkalaisen rockmammutin Journeyn laulusolistiksi. Dokumenttielokuva seuraa bändiä Revelation-kiertueella pääosin vuonna 2008 ja huipentuu laulajan upeaan kotiinpaluuseen: yhtyeen suureen Manilan-konserttiin.

Dokumentissa seurataan Pinedan ensimmäistä vuotta yhtyeessä. Se on laulajalle sekä fyysisesti että henkisesti raskasta aikaa. Hän kokee kansainvälisen kiertueen rasitukset ja fanien paineen sekä saa osakseen jopa puhdasta rasismia. Tarina huipentuu vokalistin kotiinpaluukonserttiin Manilassa. Vuonna 2012 valmistuneen elokuvan on ohjannut Ramona S. Diaz.

Journey perustettiin 1973 San Franciscossa, ja yhtyeen suosion huippuvuodet osuivat 1980-luvulle. Ammattibändissä on olemassaolonsa aikana ollut lukuisia kokoonpanomuutoksia, joista se selvinnyt. Mukana on vuosien varrella ollut yli 20 soittajaa, muun muassa myöhemmin American Idol -tuomarinakin mainetta niittänyt Randy Jackson. Yhtyeen pitkäaikaisin ja tunnetuin vokalisti on Steve Perry.

Don't Stop Believing: Everyman's Journey. Kuvassa uusi laulusolisti Arnel Pineda.
Arnel Pineda. Don't Stop Believing: Everyman's Journey. Kuvassa uusi laulusolisti Arnel Pineda. Kuva: © Ninfa Z. Bito dont stop believing: everymans journey

Laulajan korvaaminen rockbändissä on vaikeaa, koska laulaja on yhtyeen keulakuva, ääni ja kasvot. Journeyn tapauksessa Pineda on järjestyksessä kuudes vokalisti, mutta hän on onnistunut voittamaan yleisön puolelleen. Yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen, kitaristi Neal Schon paljastaa elokuvassa, että uuden laulajan löytäminen ei ollut helppo prosessi – pyyhe oli vähällä lentää kehään.

Journey on saavuttanut aseman, jossa se voisi tyytyä vanhojen hittiensä kertaamiseen. Siksi on mieltäylentävää lukea Rolling Stone -lehden haastattelu, jossa Neal Schon kertoo, kuinka kuka tahansa classic rock -laulaja ei voinut täyttää bändin vaatimuksia: ”Etsin aidosti lahjakasta laulajaa, jonka kanssa voisimme edetä ja jolla on kunnon keuhkot. Ja jonka kanssa voimme mennä uusiin suuntiin ja coveroida vanhaa materiaaliamme hyvin.”

Kunnianhimoa on vielä jäljellä, ja Arnel Pinedan myötä yhtye on astunut uudelle aikakaudelle. Pineda on bändin riveissä nyt seitsemättä vuotta. Journey julkaisi viimeisimmän studioalbuminsa vuonna 2011.

Dokumenttielokuvan ensiesitys Teemalla oli huhtikuussa 2014.

  • Don’t Stop Believin’: Everyman’s Journey. USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Ramona S. Diaz.

Esittelyn kirjoitti ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen, 2014.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa