Hyppää pääsisältöön

Jouluksi kotiin – oman kodin rakentaminen on työmiehelle vaativa urakka

Paavo Pentikäinen ja Kaisa Martinkauppi elokuvassa Jouluksi kotiin.
Urho ja pikku-Leena katselevat tulevan kotinsa piirustuksia. Rooleissa Paavo Pentikäinen ja Kaisa Martinkauppi. Paavo Pentikäinen ja Kaisa Martinkauppi elokuvassa Jouluksi kotiin. Kuva: YLE kaisa martinkauppi

Rakennustyömies Urho Suomalainen puurtaa työpäivien jälkeen rakennustyömaalla, jotta perhe pääsisi jouluksi muuttamaan vinttikamarista omaan kotiin.

Jaakko Pakkasvirran realistinen työläiskuvaus Jouluksi kotiin on vuodelta 1975. Rakennustyömies asuu vaimonsa ja kahden kouluikäisen lapen kanssa alivuokralaisina vinttikamarissa, mutta kovasti urakoimalla olisi haaveissa päästä oman katon alle jo joulunviettoon. Rahaa ei kummemmin ole, mutta onneksi viralliselta työmaalta saa jämälautoja ja ehkä hiukan luvattomiakin rakennustarvikkeita. Työväenyhdistyksen torvisoittokunta tarjoaa Urholle pakotien kiireestä. Raadanta vaatii kuitenkin veronsa.

Jouluksi kotiin -elokuvan juliste.
Jouluksi kotiin -elokuvan juliste. Kuva: YLE jouluksi kotiin

Pakkasvirran lämminhenkinen ja realistinen draama liittyy samaan yhteiskunnallisten työläiselokuvien jatkumoon kuin Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972) ja Erkko Kivikosken Laukaus tehtaalla (1973) ja Risto Jarvan Yhden miehen sota (1974). Televisio puolella samaa jatkumoa edustivat muun muassa Jukka Sipilän ohjaamat tv-elokuvat Aliisa (1970) ja Hiekkakuningas (1972) sekä Kari Liilan Myymäläapulainen Marja (1969) ja Siivoojan raportti (1971).
Kaikissa näissä työväenluokkaisen yksilön ahdinko johtuu yhteiskunnan rakenteista, ja elokuvat asettuvat selvästi pienen ihmisen puolelle.

Pakkasvirran elokuvan pääosissa ovat Paavo Pentikäinen ja Irma Martinkauppi, jotka näyttelevät realistisen pakottomasti ja liioittelematta. Lämpimät roolisuoritukset ovat yksi syy siihen, miksi elokuva on kestänyt aikaa monia aikalaisiaan paremmin.

  • Jouluksi kotiin (1975) Pääosissa Paavo Pentikäinen, Irma Martinkauppi, Tuija Ahvonen, Aapo Vilhunen, Kaisa Martinkauppi, Jari Erkkilä. Ohjannut Jaakko Pakkasvirta. Tuotanto Filmityö Oy.
Kommentit

Yle Teema