Hyppää pääsisältöön

Kissan oksennus ja muita soittotuntitarinoita

Pasi Lyytikäisen pilapiirros
Pasi Lyytikäisen pilapiirros Kuva: Pasi Lyytikäinen Pilapiirros,pasi lyytikäinen

Soittotunneilla kaikki ei aina mene ihan nuottien mukaan. Parhaissa tapauksissa selityksiä kuuntelevan opettajan nauruhermot joutuvat koetteille. Toisinaan opettaja saa kuullakseen hienoja oivalluksia. Joskus voi joutua vain ihmettelemään...

Oppilas:
- Mites tämmönen selitys: En oo voinu harjoitella, kun mun kissa oksensi nuottien päälle. Meniskö läpi? Koska mun kissa oksensi oikeesti mun nuottien päälle! Armoa ope!

Kysyin 8-vuotiaalta oppilaalta: ”Mikä otetaan ekaksi?” Oppilas: ”Alkucampari!” (Alkufanfaari)

Lapsi tulee tunnille ja kiehnää puoliksi sylissä, laittaa välillä sormia suuhun (huomautan, ei auta), imeskelee viulua (...), tulee tapansa mukaan tosi lähelle ja sitten tunnin lopulla kertoo kuin suurena salaisuutena:
- Mä OKSENSIN tänään eskarissa.

#

Tänään oli oikein mukava päivä oppilaitten kanssa kansalaisopiston opetuspiirissä. Musiikkiopiston tunneilla kaksi kakkosluokkalaista, yläasteikäinen ja abiturientti. Yksi oli pois. Repertoaari vaihteli Maijan karitsasta irkkudueton kautta Bulgarialaiseen sarjaan ja Scarlattiin. Ilta jatkui vielä kansalaisopiston piirissä, jossa soitettiin mm. Molla-Maijaa, Kenkärokkia, Tuusulan polkkaa, Pirun nukutuspolkkaa, Lähtevien laivojen satamaa ja Valssia menneiltä ajoilta. Lisää elämänläheisyyttä hommaan toi tekstiviesti maalaistalon emännältä:
- Ei päästä nyt tänään tulemaan tytön kanssa, kun on tuo sorkkahoito niin pahasti kesken.

Pasi Lyytikäisen pilapiirros
Pasi Lyytikäisen pilapiirros Kuva: Pasi Lyytikäinen Pilapiirros,pasi lyytikäinen

Oppilas tuli luokkaan ja istui soittimen ääreen. Olin sulkemassa ovea, mutta hän huusi:
- Sulje HITAASTI!
Tein kuten käskettiin, ja ovi narisi upeasti ainakin minuutin. Oppilas sulki silmänsä ja asetti kädet ylistysasentoon. Hänelle se oli parasta musiikkia.

Nyt loppu sormet totesi poikaoppilas, kun a-molliasteikkoa hapuili.

Kysyin 9-vuotiaalta oppilaaltani, onko teillä kotona nuottitelinettä. Kuulemma ei ollut. Minä ihmettelemään, että missä pidät nuotteja, kun soitat. Kuulemma pikkusisko ja veli pitelevät nuotteja tarvittaessa hänelle.

#

Tuli mieleen eräs rumpuoppilas kaukaa vuosien takaa. Hän kävi tunnilla aina iloisena, juoksi ympäri isoa luokkaa ja soitti kaikkia musaluokan soittimia vuoronperää, syötti haihatille kapuloita ja järjesteli bassoputkista sarjan, jossa yksi basarin isku kaataa 20 putkea rivissä... Kivaa meillä oli molemmilla, muttei asiapuolella tapahtunut kyllä minkäänlaista edistymistä. Toisena keväänä virkoin vanhemmille, että ehkä näistä rumputunneista ei ole kovin paljon hyötyä rumpujen soittamisen kannalta. Äiti arveli, että niin se varmaan on, mutta oli samalla tosi kiitollinen, että lapsi oli ollut parin vuoden ajan rumputuntien aikana jossain muualla kuin kotona.

#

Lomaa oli pidetty ja kotelo ollut avaamatta. Kolmasluokkalainen, ilahtuneena ensimmäisen soittotehtävän jälkeen:
- Mä en muistanutkaan, että mä olen NÄIN hyvä!

Piirrokset ovat säveltäjä Pasi Lyytikäisen kynästä.

Pasi Lyytikäinen piirtää
Pasi Lyytikäinen piirtää Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen pasi lyytikäinen
Pasi Lyytikäinen piirtää
Pasi Lyytikäinen piirtää Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen pasi lyytikäinen

Kommentointi suljettu 31.12.2018. Kiitos kommenteista!

Kommentit
 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.